Lise - 21 september 2023
Al jaren is Griekenland een populaire bestemming voor vakantiegangers, ook alle eilanden worden steeds meer ontdekt. Maar er zijn er zo veel! Als je op vakantie gaat naar een Grieks eiland, wil je natuurlijk wel weten of dat eiland bij je past. Wij hebben gekeken naar Kos, Kreta, Rhodos en Zakynthos en geven jou alle tips om te kijken wat het leukste Griekse eiland is voor jou!
De Griekse eilanden zijn veelzijdig en daarom zijn er veel leuke dingen om te doen. Van ontspannen, tot avontuur, je kan het zelf allemaal bepalen en bijzondere juweeltjes ontdekken.
Laten we beginnen met het pittoreske Kos, een eiland dat bekend staat om zijn prachtige stranden en historische schatten. Hier is het een must om fietsen te huren en leuke tochtjes te maken naar verschillende plekken en langs de kust! Na een verfrissende duik in de zee kun je de oude stad van Kos verkennen, met zijn charmante straatjes, historische gebouwen en bruisende boulevard. Proef de heerlijke lokale gerechten, zoals souvlaki en moussaka, in een van de gezellige tavernes.
Op het geweldige eiland Kreta vind je een overvloed aan mogelijkheden. Maak een wandeling door de Samariakloof, een van de langste kloven van Europa, en laat je verrassen door de adembenemende natuur. Bezoek het paleis van Knossos en dompel jezelf onder in de oude Minoïsche beschaving. Sluit je dag af met een glas raki en een traditionele Griekse dans in een lokale taverne. Vind je het leuk om het nachtleven te ontdekken? Dan moet je zeker naar Chersonissos!
Rhodos bestaat uit een mix van geschiedenis en prachtige stranden (en natuurlijk nog meer). Verken het middeleeuwse centrum van Rhodos-stad, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, en wandel langs de oude stadsmuren. Vergeet niet een dagje naar het strand te gaan en te genieten van de zee. Sluit af met een boottocht naar het eiland Symi, bekend om zijn kleurrijke huizen en schilderachtige baaien.
Het eiland van de schildpadden en de scheepswrakbaai, dat is waar Zakynthos om bekend staat. Breng een dag door op het beroemde Navagio-strand, waar je langs mag varen en snorkelen en zwemmen in het heldere water. Vergeet niet om de Caretta-caretta-schildpadden te bewonderen, die hun eieren op de stranden van Zakynthos leggen. Geniet ’s avonds van een romantische zonsondergang langs de kust, terwijl je geniet van traditionele Griekse muziek en heerlijke mezedes.
De Griekse eilanden zijn gezegend met een overvloed aan prachtige stranden, elk met zijn eigen unieke charme en schoonheid. Het is moeilijk om te kiezen welk eiland de mooiste stranden heeft, want elk eiland heeft zijn eigen betoverende stranden die je hart zullen veroveren.
Laten we beginnen op Kos. Met het gouden zand en kalme, kristalheldere wateren, zijn de stranden van Kos perfect om tot rust te komen en te genieten van de zon. Psalidi Beach en Paradise Beach staan erom bekend dat ze top stranden zijn.
Kreta, het grootste van de Griekse eilanden, waar je een schat aan prachtige stranden zult ontdekken. Elafonissi Beach, met zijn roze zand en heldere water, is een paradijs. Vergeet ook niet Balos Beach in Chania; een typisch wit zandstrand met turquoise water.
Het eiland van de zon, Rhodos, staat bekend om de eindeloze stranden. Tsambika Beach, met het goudkleurige zand en ondiep water, is perfect voor gezinnen. Anthony Quinn Bay, genoemd naar de beroemde acteur die hier ooit filmde, heeft een spectaculaire onderwaterwereld om te verkennen.
Tot slot brengt Zakynthos je naar de beroemde Navagio Beach, ook wel bekend als Shipwreck Beach. Dit strand, met zijn witte kiezelstenen en het verlaten scheepswrak dat centraal staat, is een van de meest gefotografeerde plekken ter wereld. Helaas mag je het strand niet op, maar als je met een bootje gaat varen mag je er langs gaan. Zo kun je er met eigen ogen toch van genieten!
De Griekse eilanden, gezegend met hun mediterrane klimaat, bieden het hele jaar door aangename temperaturen. Maar toch is het fijn als het er lekker warm is zodat je die mooie stranden kan verkennen.
Op de Griekse eilanden is het overal in de zomermaanden zo rond de 25°C en 35°C. Deze periode is ideaal voor een zon, zee en strandvakantie! Op Kos en Zakynthos is dit t/m september en op Kreta t/m oktober. Rhodos is het warmste eiland van de vier en op basis daarvan misschien wel het leukste Griekse eiland.
In de wintermaanden vanaf november koelt het wat af op de Griekse eilanden. Dan is de gemiddelde temperatuur tussen de 15°C en 20°C. Als de eilanden van noord naar zuid en van oost naar west wil verkennen, dan zou dit juist een goede periode zijn om te gaan. Misschien is een duik in de zee wat fris, maar een mooie wandeling door de prachtige natuur is goed te doen door de aangename temperatuur!
Dit is een vraag die vaak opkomt bij vakantiegangers die op zoek zijn naar een meer rustige en authentieke Griekse eilandervaring, weg van de drukte van toeristische hotspots. Kos, Kreta, Rhodos en Zakynthos zijn dan wel de populairdere Griekse eilanden, maar ze hebben nog steeds leuke plekken waar het niet zo druk is.
De noordelijke kust van Kos is erg bekend onder toeristen vooral in de omgeving van Kos-Stad, terwijl de zuidelijke en oostelijke delen rustiger zijn. Hier kun je rustige stranden vinden en traditionele Griekse dorpen bezoeken waar je de lokale cultuur kunt ervaren.
Kreta is het grootste van de Griekse eilanden en ook al jaren het meest bekend. Echter, als je weg wilt blijven van de drukste gebieden, kun je kiezen voor de westelijke of zuidelijke delen van het eiland, zoals de plaats Chania. Hier vind je afgelegen stranden, schilderachtige dorpjes en een ontspannen sfeer.
Rhodos, met zijn bruisende stad Rhodos-stad, heeft in sommige delen een sterke toeristische aanwezigheid. Maar als je het minder toeristische Rhodos wilt ontdekken, kun je naar het binnenland trekken. Op Zakynthos kun je naar het noordwestelijke deel van het eiland gaan. Hier heb je leuke, charmante dorpjes en kun je in alle rust ervan genieten.
Uiteindelijk hangt het allemaal af van waar je naartoe gaat en hoe je je tijd op het eiland doorbrengt. Dus, als je op zoek bent naar een minder toeristische ervaring, zijn er zeker verborgen pareltjes te ontdekken op deze prachtige Griekse eilanden.
Eigenlijk kunnen we hier best kort en krachtig over zijn: alle vier de eilanden zijn ideaal voor een kindvriendelijke vakantie. Kos en Kreta zijn wel vaak favorieten van gezinnen. Door de zachte zandstranden en ondiepe, kalme wateren is het een veilige en aangename omgeving voor kinderen om te spelen en te zwemmen. Op deze eilanden zijn ook de meeste waterparken te vinden, waar je je geen moment hoeft te vervelen! Misschien word je wel uitgedaagd voor een race van de waterglijbaan en die wil je natuurlijk niet verliezen…
Rhodos en Zakynthos hebben ook de zandstranden en een paar waterparken, maar zijn ook leuke eilanden om andere dingen te doen met de kinderen. Op Rhodos kun je ze de mooie historie laten zien en naar het aquarium gaan. Hier kunnen ze allerlei bijzondere vissen spotten en de onderwaterwereld veilig ontdekken. Zakynthos is leuk om een boottocht te maken met elkaar. Dat wordt een herinnering om nooit te vergeten!
Deze eilanden hebben ook allerlei kindvriendelijke accommodaties met kidsclubs, animatie en activiteiten, zodat ze zich daar ook kunnen uitleven en veel leeftijdsgenoten leren kennen.
Natuurlijk wil je ook overnachten in een fijne accommodatie. Voor elk leukste Griekse eiland hebben we een top accommodatie voor je uitgelicht!
''Goed gevarieerd eten, leuk personeel en fijne bedden. Restaurant op de 1e verdieping met mooi uitzicht en voldoende plaats. Heerlijk zwembad en voldoende ruimte om het zwembad met stoelen en ligbedden (met heerlijke dikke kussen!) in de zon maar ook in de schaduw. Er liggen luchtbedden en ballen bij het zwembad waar iedereen gebruik van kan maken, er staat zelfs zonnebrand crème bij de bar van het zwembad. Handdoeken kun je huren en omwisselen voor schone exemplaren. Tegenover het hotel kun je prima fietsen huren voor €4,- per dag. Hotel tuin is groen en ruim er zijn extra zitjes waar je gebruik van kunt maken.'' - Saskia
Bekijk hotel''Wij vonden het een erg fijn verblijf, gelijk bij aankomst konden we al van alles gebruik maken en al vrij snel konden we naar onze kamer. Wij verbleven in het bijgebouw aan de overkant van de weg. Wij hadden zeezicht en de kamer was schoon en goed verzorgd. Elke dag schone bedden en handdoeken en vers water. Ook het all-in concept zijn wij erg te spreken over ruime keuze in alle 3 de restaurants en eten was goed en netjes verzorgd. Enige minpuntje vonden wij dat het entertainment 's avonds al na een uurtje afgelopen was en het al vrij snel stil werd terwijl het gezellig was. Entertainment mag wel langer tot bijv 00.00u. Wij komen volgend jaar weer terug.'' - Bastiaan
Bekijk aparthotel''Het hotel heeft een hele groene tuin, wat een hele fijne sfeer geeft. De kamers zijn ietwat verouderd, maar zijn schoon en ruim. Wel weinig stopcontacten. Het ontbijt is ok; weinig keuze en elke dag hetzelfde, maar prima. De 3 à-la-carte restaurants zijn écht heel erg goed en zijn allemaal heel sfeervol. De coffeecorner levert weinig goeds (smoothie, koffie, niets is er smaakvol..). Bij de ingang van het hotel zit een supermarkt; fijn voor flessen water etc! Pluspunt: handdoekje leggen aan het zwembad is verboden. Hulde! Deze worden weggehaald door het personeel. Je moet er dus wel op tijd liggen in het hoogseizoen, want het ligt snel vol. Enige animatie is 3x per week: aquagym en dagelijks live muziek, maar die is erg slecht. Voor ons geen probleem, want wij pakten elke avond de taxi naar Rhodos Stad (10 min). Autoverhuur heel goedkoop in het hotel te regelen. Sfeervol, fijn, hotel met hele kleine verbeterpunten. Aanrader!'' - Babet
Bekijk hotel''Het was onze eerste vakantie samen. We hebben het heerlijk gehad! Wij hadden een kamer met zeezicht. De tropische sferen in het zwembad, de leuke muziek en het feit dat je direct aan zee zit, waren voor ons echt pluspunten! Ook wordt er veel service vanuit het hotel verleend. Ze werken samen met Autolux, een autoverhuurbedrijf, taxi werd voor ons geregeld en ook bootverhuur kan via het hotel zelf. De medewerkers zijn mega klantvriendelijk! Een must is het huren van een auto/scooter/quad. Taxi's rijden ook af en aan. Je zit overal net iets te ver van af. In het hotel zelf zijn de prijzen aan de hoge kant. Prijs-kwaliteit vonden wij weliswaar in verhouding en om kosten te drukken kun je prima in het supermarktje verderop wat te eten/drinken halen voor op je balkon. In het dorpje verderop (+- 15min lopen) zitten veel restaurantjes waar je ook goed kunt eten voor een lagere prijs.'' - Jill
Bekijk aparthotel