Redactie - 26 maart 2020
Vogelspotten is een zeer geliefde hobby. Over de hele wereld halen mensen er voldoening uit om zeldzame vogels in het echt te kunnen zien. Leuk aan zeldzame vogels spotten is vooral het feit dat je heerlijk door de natuur loopt, en deze vogels eens niet in de dierentuin, maar juist in hun natuurlijke omgeving kunt bekijken. Wat fijn dat je dit overal ter wereld kunt doen!
Jammer genoeg wordt een groot aantal vogels met uitsterven bedreigd. Wetenschappers hebben in 2014 een lijst opgesteld van de meest zeldzame vogelsoorten, met als doel het opzetten van programma’s en projecten om deze vogelsoorten te beschermen. Een geweldig initiatief dus, want zo wordt ervoor gezorgd dat ook de generaties na ons nog van deze prachtige dieren kunnen genieten!
Inhoudsopgave
Ik heb 25 van zulke zeldzame vogels uit de lijst voor je op een rijtje gezet. Je zult merken dat er overal ter wereld bijzondere vogelsoorten te vinden zijn. Misschien kun je zelfs inspiratie opdoen voor je volgende vakantie; er zijn genoeg mooie vakantiebestemmingen om deze zeldzame vogels te spotten!
(Bron)
De reuzenibis is de meest zeldzame vogelsoort ter wereld. Deze vogels kunnen ruim een meter groot worden en houden van een omgeving met veel water; je vindt ze bij moerassen, sloten en meertjes. De ongeveer 350 reuzenibissen die naar schatting nog in leven zijn, bevinden zich bijna allemaal in Cambodja, en ook in Laos en Vietnam kun je deze zeldzame vogels spotten als je geluk hebt.
Zoals de naam van deze vogel al zegt, komt deze vooral voor in California, in de Verenigde Staten. Maar ook tijdens je bezoekje aan Arizona of aan het Zion National Park in Utah kun je hem tegenkomen. Met zijn enorme spanwijdte van ongeveer drie meter is deze condor een machtige verschijning in de lucht. Stel je eens voor dat je deze zeldzame vogel boven de Grand Canyon ziet vliegen. Dat is toch geweldig?
De kakapo is een grappig, klein groen vogeltje, dat ’s nachts leeft en alleen planten eet. Het is de enige papegaaiensoort die niet kan vliegen, en er bestaan er nog maar ongeveer honderd, die intensief verzorgd en beschermd worden. Je kunt ze in het echt bewonderen op drie eilandjes bij Nieuw-Zeeland: Little Barrier Island, Anchor Island of Codfish Island. Om deze zeldzame vogels te spotten moet je wel eerst een vergunning aanvragen.
(Foto: Benjamin Auger)
Nieuw-Caledonië is een goede vakantiebestemming als je van vogelspotten houdt; de kagoe is slechts één van de vele zeldzame vogelsoorten die hier voorkomen. Deze vogel, die ongeveer een halve meter groot kan worden, kan wel vliegen, maar hij blijft het liefst laag bij de grond. Om deze zeldzame vogel te spotten, moet je je blik dus naar beneden richten!
(Bron)
De baardtrap is de meest zeldzame van alle trappen. Deze vogel kent twee ondersoorten, waarvan de eerste huist in een gebied dat van het zuiden van Nepal tot aan het noorden en oosten van India reikt, en de tweede graag rondvliegt in het zuiden van Cambodja en Vietnam. Naar schatting vliegen er in totaal nog rond de duizend baardtrappen in het wild rond. Een bijzondere zeldzame vogel dus, die niet vaak gespot wordt.
(Foto: Kuldeep Shukla)
In de prachtige bossen van centraal India vind je de bossteenuil. Dit schattige uiltje wordt ongeveer 23 centimeter groot en jaagt vooral op hagedissen en knaagdieren. Naar schatting leven er nog ongeveer 250 van in het wild, maar men denkt dat deze uilensoort altijd zeldzaam is geweest. Goed opletten dus, en dan lukt het jou misschien wel om als één van de weinigen deze zeldzame vogel te spotten!
Ook in de Filipijnen kun je zeldzame vogels spotten. De apenarend bijvoorbeeld, die diep in de Filipijnse regenwouden zijn natuurlijke habitat heeft. Deze enorme roofvogel is niet bang om op grote prooien te jagen: het komt regelmatig voor dat hij een aap als avondmaal verorbert. De apenarend is nog maar op vier eilanden te zien: Luzon, Leyte, Samar en Mindanao.
(Foto: Max Orchard)
De witbuikfregatvogel broedt alleen op Christmaseiland, maar hij wordt ook op andere plaatsen regelmatig gespot, waaronder op Borneo. Jagen doet-ie op zee, waar hij vlak boven het wateroppervlak zweeft en snel de vissen eruit pikt. Vliegende vissen zijn al helemaal een makkelijke prooi voor deze bijzondere vogel; hij vangt ze met zijn grote bek makkelijk op als ze uit het water omhoog komen.
(Foto: Nick Brickle)
Zoals de naam al te kennen geeft komt de Sumatraanse grondkoekoek alleen voor op het Indonesische eiland Sumatra. Diep in het bergwoud kun je hem, als je geluk hebt, tegenkomen. Zijn eten haalt deze vogel voornamelijk van de grond, dus ook hier geldt weer: om deze vogel te spotten moet je goed naar beneden kijken, en dan zie je hem misschien wel scharrelen naar voedsel!
De lepelbekstrandloper is een apart vogeltje. Het is een klein diertje dat er schattig uitziet, en zijn snavel heeft een bijzondere vorm, die ervoor zorgt dat hij tussen het zand makkelijk naar voedsel kan zoeken. De lepelbekstrandloper brengt zijn tijd, zoals zijn naam al zegt, namelijk het liefst op het strand door. Hij komt voor aan de kust van Japan, maar ook in Noord– en Zuid-Korea en China. In de winter is hij onder andere in India, Bangladesh en Thailand gesignaleerd.
Weer zo’n mooie ibis, de heremietibis deze keer. Van deze indrukwekkende vogel zijn fossielen gevonden die wel 1.8 miljoen jaar oud zijn. Deze zeldzame vogel bestaat dus al onvoorstelbaar lang, en vroeger kwam hij in heel Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten voor. Tegenwoordig zijn er in Marokko nog zo’n vijfhonderd te vinden, en in Syrië leven nog maar een handvol heremietibissen in het wild. Onder andere in Turkije zijn broedprogramma’s in gang gezet om de heremietibis van uitsterven te redden.
(Bron)
In het zuidoosten van Australië leeft de kleine trapvechtkwartel, die niet groter wordt dan 19 centimeter. Deze vogel is zo uniek dat hij letterlijk de enige is in zijn soort, namelijk in de Pedionomidae-familie. Trapvechtkwartels kunnen zichzelf heel goed camoufleren, en in combinatie met het feit dat ze zeldzaam zijn zorgt dat ervoor dat ze moeilijk te zien. Het is zeker de moeite waard om deze zeldzame vogel te proberen te spotten tijdens je vakantie down under.
De naam zegt het al; ook dit is weer een klein vogeltje (ongeveer 17 centimeter), dat tijdens de broedperiode graag op zee vertoeft, tussen Australië en Nieuw-Zeeland. Lang werd gedacht dat deze vogel daadwerkelijk was uitgestorven, maar aan het begin van deze eeuw werd hij toch weer gespot, en werden er zelfs enkele nestjes ontdekt. Goed nieuws dus: deze zeldzame vogelsoort leeft niet alleen nog, hij is zich ook nog aan het voortplanten.
(Bron)
De Patagonische fuut is een grappige, zwart-witte vogel met een gekke bruine kuif en felrode ogen. Zuid-Amerika is zijn thuis, en met een beetje geluk kun je deze zeldzame vogel spotten in, waar anders, Patagonië. Je hebt in Argentinië meer kans om hem te zien dan in Chili, omdat hij overwintert aan de Argentijnse kust en in de winter dus helemaal niet in Chili voorkomt. Naar schatting zijn er nog ongeveer duizend Patagonische futen op de wereld, dus zelfs voor de ervaren vogelspotter is het spotten van deze fuut een echte uitdaging!
(Foto: Jonathan C. Eames)
Op een paar plekken in Cambodja, het zuiden van Vietnam, het zuidelijkste puntje van Laos en in Oost-Kalimantan in Indonesië kun je met een beetje geluk de witschouderibis spotten. Met zijn 75 tot 85 centimeter is deze ibis een flinke vogel, maar door zijn bruine kleur zie je hem toch best makkelijk over het hoofd. Goed opletten dus, dan zie je misschien hoe de witschouderibis met zijn lange snavel naar eten pikt.
(Foto: Jonathan Beilby)
De hamerhoen leeft op het Indonesische eiland Sulawesi, dat qua grootte het elfde eiland ter wereld is. Niet zo gek dus dat je hier ontelbaar veel verschillende vogelsoorten kunt zien, en dat je er ook een aantal zeldzame vogels kunt spotten. De hamerhoen is daar een mooi voorbeeld van. Misschien zie je deze bijzondere vogel wel tijdens een wandeling in het bos, of ben je fortuinlijk genoeg om van dichtbij mee te maken hoe de eieren uitkomen en de jongen zich een weg omhoog graven uit de aarde, waar hun moeder de eieren begraaft in plaats van ze zelf uit te broeden.
(Foto: Markus Lagerqvist)
Ook deze vogel is vernoemd naar de plaats waar hij voorkomt: het eiland Mindoro, in de Filipijnen. Jammer genoeg is dit ook de enige plek waar je nog naartoe kunt gaan om deze zeldzame vogel te spotten; hij komt nergens anders meer voor. Voor een koekoek is deze vogel best flink; de vrouwtjes worden gemiddeld rond de 50 centimeter. Het is een schuw vogeltje dat zich graag verborgen houdt, dus als je het voor elkaar krijgt hem te spotten, heb je echt geluk!
(Foto: Dubi Shapiro)
Alweer zo’n zeldzame vogel waarvan de naam al verklapt waar je hem kunt zien: de Madagaskarslangenarend komt alleen voor op het Afrikaanse eiland Madagaskar, dat sowieso een prachtige vakantiebestemming is voor dierenliefhebbers. Hij leeft hier in het regenwoud, en jaagt vooral op reptielen, zoals hagedissen en kameleons. Om deze zeldzame vogel te spotten, moet je echt het bos in, want de Madagaskarslangenarend komt bijna nooit uit de boomtoppen tevoorschijn.
(Foto: Pete Morris)
De kleine olijfgroene ibis komt voor op het eiland Sao Tomé, dat in de Golf van Guinee ligt, ter hoogte van Gabon. Deze vogel heeft een spanwijdte van ongeveer tweeënhalve meter, en is dus een indrukwekkend dier. Toch is hij moeilijk te spotten, omdat zijn doffe, olijfgroene veren niet bepaald opvallen in het bos waarin hij leeft. Ook het feit dat deze zeldzame vogel de helft van de tijd geen geluid maakt, draagt niet echt bij aan zijn vindbaarheid. Als je hem toch ziet, ben je één van de weinigen, want volgens schattingen zijn er nog maar minder dan 250 in leven.
(Bron)
Dan weer terug naar Australië, waar je, zoals je hebt kunnen zien, naartoe kunt om een flink aantal zeldzame vogels te spotten. De rosse doornkruiper is er daar ook één van. Dit kleine vogeltje is te herkennen aan zijn roodbruine staart en, als hij is volgroeid, aan de bruine vlekjes op zijn borst. De rosse doornkruiper kan wel vliegen, maar is er niet erg goed in. Wil je deze zeldzame vogel spotten, kijk dan naar de grond, waar je hem misschien wel kunt zien jagen op kleine prooien, zoals insecten en kikkers.
(Foto: Jon Spicer-Bell)
Als je dan toch in Australië bent, kun je meteen op zoek naar het grotere neefje van de rosse doornkruiper. Ook de grote doornkruiper heeft onopvallende kleuren, met zwarte strepen op zijn rug en een ronde staart. Het vrouwtje valt iets meer op; zij heeft een witte keel. Ook deze vogels scharrelen graag tussen de bladeren rond, dus dat wordt naar beneden kijken!
(Foto: Ken Havard)
Zeldzame vogels spotten kan ook in Peru! Daar komt onder andere de puna-fuut voor in het Junínmeer, dat hoog boven zeeniveau in het Andesgebergte ligt. Om deze zwart-witte vogel te kunnen zien, moet je wel goed je best doen; volgens schattingen ligt het aantal puna-futen dat nog in het wild bestaat tussen de 50 en 250. Goed opletten dus!
(Foto: Markus Lagerqvist)
In Zuid-Amerika vliegen nog veel meer bijzondere vogels rond, dus als je van plan bent zeldzame vogels te spotten tijdens je vakantie is dit zeker een goede bestemming. De witkraagwouw is een zeldzame havikachtige die voorkomt in Brazilië en ongeveer een halve meter groot kan worden. Deze vogel is zo zeldzaam dat hij bijna nooit gespot wordt, en dat er maar weinig bekend is over zijn levensloop. Deze zul je dus niet zo makkelijk tegenkomen!
De Indische Oorgier is een indrukwekkende roofvogel, die opvalt door zijn rode, kale kop en zijn enorme spanwijdte van ruim tweeënhalve meter. Vroeger kwam deze zeldzame vogel in een groot deel van Azië voor, van India tot aan Singapore, maar tegenwoordig kun je hem eigenlijk alleen nog zien in het noorden van India. Als het je lukt deze zeldzame vogel te spotten, zul je versteld staan van zijn machtige uitstraling.
Dit vind ik zelf eigenlijk de leukste vogel uit het lijstje. Hij ziet er zo grappig uit, m,et zijn oranje kop en rechtopstaande zwarte veren op zijn hoofd! Maar vergis je niet; de secretarisvogel is een felle roofvogel die wel 1.30 meter wordt en met zijn lange poten rennend op zijn prooien jaagt. Hij komt ten zuiden van de Sahara voor, van Somalië tot Mauritanië.
Na het lezen van deze lijst krijg je misschien een beetje het idee dat je een behoorlijk eind moet reizen om zeldzame vogels in het echt te kunnen zien. Niets is minder waar; er zijn ook genoeg zeldzame vogels die in Europa, of zelfs in ons eigen Nederland voorkomen! Een aantal voorbeelden:
De dunbekwulp is een grappig klein vogeltje, dat in Rusland en Kazachstan broedt, maar in de winter lekker naar de Middellandse Zee trekt. Tijdens de trek gaat hij naar Italië en de Balkanlanden. Per jaar wordt hij slechts ongeveer drie keer gespot, maar misschien ben jij wel één van de gelukkigen!
Gelukkig wordt de roodkeelnachtegaal niet met uitsterven bedreigd. Maar hij is wel zeldzaam in de zin dat hij in Europa niet zo gek vaak wordt gezien. In januari 2016 werd hij zelfs pas voor het eerst gespot in Nederland! Tijdens een vogelvakantie in eigen land kun je dus naar deze mooie vogel uitkijken.
De ortolaan had vroeger onder andere in Nederland en België zijn broedplaats, maar helaas is hij hier inmiddels uitgestorven als broedvogel. Dat betekent gelukkig niet dat je hem niet meer kunt zien; in Oost-Europa broedt hij nog volop, en soms maakt hij een uitstapje deze kant op. Een bijzondere vogel om te spotten dus!
Heel af en toe strijkt de roodhalsgans in Europa neer, en ook in Nederland wordt hij een paar keer per jaar gespot. Hij broedt normaal gesproken in Siberië, dus het is zeker bijzonder als je hem hier kunt zien! Met zijn rode hals is het een mooie, opvallende verschijning.
En dit zijn slechts enkele voorbeelden van zeldzame vogels die je dichter bij huis kunt spotten. Zoals je ziet zit de wereld vol zeldzame vogelsoorten; ze komen op de meest uiteenlopende plekken voor. Het spotten van zo’n vogel is een bijzondere ervaring, die je niet snel zult vergeten!
Wil jij ook een keer zeldzame vogels spotten op vakantie? Waar zou je dan naartoe gaan?
Laat het weten in een reactie!