Welke landen zijn Schengenlanden?

Redactie - 21 juni 2020

Welke landen zijn Schengenlanden?

Redactie - 21 juni 2020

Er zijn 26 Europese landen die vallen onder het Schengengebied. Dit zijn de zogeheten Schengenlanden. Binnen deze landen mag je als inwoner van de Europese Unie vrij reizen zonder dat je een visum nodig hebt. Maar welke landen zijn Schengenlanden? Zoover zocht het voor je uit.

De lijst van 26 Schengenlanden is als volgt:

Welke landen zijn Schengenlanden?

©Eisenhans – stock.adobe.com

Ontstaan van het verdrag van Schengen

Het akkoord van Schengen werd in 1985 gesloten in het Luxemburgse plaatsje Schengen. Het werd ondertekend door Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Het verdrag van Schengen maakte vrij verkeer van personen mogelijk binnen de Schengenlanden. In 1993 traden de andere lidstaten van de Europese Unie toe tot het verdrag en werd ook vrij verkeer van goederen geregeld.

Welke landen zijn Schengenlanden?

België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje, Italië, Oostenrijk, Griekenland, Denemarken, Finland, Zweden, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Hongarije, Polen, Tsjechië, Slovenië en Malta zijn deelnemer van het verdrag van Schengen. Naast deze 22 lidstaten van de Europese Unie mogen ook de niet-EU-landen Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein zich Schengenland noemen. De EU-landen Bulgarije, Cyprus, Ierland, Kroatië, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk horen niet bij het Schengengebied.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/voorbereiding/wat-moet-ik-meenemen-als-ik-een-nieuw-paspoort-ga-aanvragen/”]

Wat houdt het verdrag van Schengen in?

De kern van het verdrag van Schengen is het opheffen van de grenscontroles binnen Europa. Binnen de Schengenlanden mag je als inwoner van de EU vrij reizen zonder dat je een visum nodig hebt. De controle van personen gebeurt niet meer aan de binnengrenzen van de lidstaten maar aan de buitengrenzen van het Schengengebied. Af en toe wordt er nog een mobiele controle aan de binnengrenzen gehouden maar in principe rijd je zonder grenscontrole van Nederland door Duitsland en Oostenrijk naar Slovenië. Daarnaast hebben de 26 landen gezamenlijke afspraken gemaakt over het visumbeleid, het asielbeleid en de samenwerking tussen politie en justitie.

Welke landen zijn Schengenlanden zijn er? Waar is een paspoort belangrijk?

©B747 – stock.adobe.com

Op reis in het Schengengebied? Neem altijd een identiteitsbewijs mee!

Ondanks dat je als inwoner van de EU binnen de Schengenlanden vrij mag reizen, is het toch noodzakelijk om altijd je identiteitsbewijs op zak te hebben. Als je per vliegtuig reist controleert men jouw identiteit, maar ook de politie kan er naar vragen. Wanneer de openbare orde of de nationale veiligheid in gevaar is, mag een lidstaat opnieuw tijdelijke grenscontroles uitvoeren. Een rijbewijs of bankpas wordt niet geaccepteerd als geldig reisdocument of identiteitsbewijs. Waar je ook naartoe gaat, zorg dat je een identiteitsbewijs of een paspoort bij je hebt.

Op zoek naar een camping voor een heerlijke vakantie in Italië? Zoover tipt deze 6 toppers:

Pino Mare      Cerquestra

Blucamp         Al Lago

Rio Requesa  Pian d’Amora

Heb jij je zomervakantie al geboekt? Laat het ons weten in een reactie!