De leukste musea voor kids in de Hollandse buitenlucht

Redactie - 26 mei 2018

De leukste musea voor kids in de Hollandse buitenlucht

Redactie - 26 mei 2018

Iedere ouder breekt er soms z’n hoofd over: wat gaan we voor leuks doen met de kids? Een museumbezoek is voor kinderen een lange zit. Tenzij… het om een heus outdoor museum gaat. Waar staan ze? En wat is er te doen? Lees snel verder. Have fun!

Museum voor kinderen én buiten

Hieronder vind je onze top 10 met openluchtmusea. Natuurlijk zijn er ook zat musea die gericht zijn op kinderen, maar nu de zomer in aantocht is, is lekker buiten bezig zijn (én wat leren) wel zo fijn. Wij hebben onze lijst op willekeurige volgorde gezet.

1. Aviodrome, Lelystad

Het Aviodrome in Lelystad heeft het allemaal: Vliegtuigen, simulators en speeltoestellen. Jouw kroost kan hier de hele dag van hot naar her rennen, plaatsnemen in de cockpit en als ze die vliegtuigen zat zijn, de speeltuin induiken. Hallelujah. Voor €14,95 sta je binnen! Willen jullie na een dagje vliegtuigen spotten even bijkomen met de voetjes in het gras? Dan kan dat op deze superfijne camping! Ook reviewer Berend ging hier met zijn kinderen heen:

‘Camping in het groen met royale plaatsen. Leuke aankleding van entree en uitgebreid dierenverblijf met schapen, alpaca’s, konijnen, kippen en hamsters. Oftewel: zeer geschikt voor kinderen.’

Luchtvaart-Themapark Aviodrome, Pelikaanweg 50, Luchthaven Lelystad

2. Nederlands Openluchtmuseum Arnhem

In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem maak je eigenlijk een reis door de tijd door twee eeuwen heen. De museummedewerkers lopen allemaal verkleed rond, en ook voor kinderen is er veel te doe: er is een kindererf, ze kunnen een ritje in een oude tram maken, stroop koken, spelen in de kindertuin en nog veel meer. Online kaartjes volwassenen zijn €17,50 en kinderen €14,50.

Nederlands Openluchtmuseum Arnhem, Hoeferlaan 4, Arnhem

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/dagje-uit/5-x-kindvriendelijk-museum-nederland/”]

3. Marinemuseum, Den Helder

Het Marinemuseum in Den Helder is misschien wel de enige plek in heel het land waar je een onderzeeër van binnen kunt bewonderen. Ook kunnen jullie je verdiepen in de hele geschiedenis van de duikboot, zeeslag naspelen en als klap op de vuurpijl er ook nog in. Top. Prijzen online voor volwassenen: €10 en kinderen van 4 t/m 12 jaar €7, 50.

Marinemuseum Den Helder, Hoofdgracht 3, Den Helder

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/10-leukste-musea-nederland-kinderen/]

4. Nationaal Militair Museum in Soesterberg

In Soesterberg is het Nationaal Militair Museum gelegerd. Echte vliegtuigen, pantserwagens, helikopters en allerlei gebruiksvoorwerpen staan in een gigantische hal. Buiten staan militaire voertuigen waar de kinderen in kunnen klauteren. Er is ook ruimte voor dingen van de landmacht en de omgeving is prachtig. Prijs kinderen: €7 en volwassen €14. Kom je van ver en zoek je een slaapplaats in Soesterberg? Dat kan! Slaap bijvoorbeeld in Vakantiepark Jachthuis met je gezin.

Nationaal Militair Museum Soesterberg, Verlengde Paltzerweg 1, Soest 

5. PIT in Almere

Lopen jullie thuis warm voor alles wat met zwaailichten te maken heeft? Dan is nationaal veiligeheidsmuseum PIT in Almere écht wat voor jullie! Hier ervaren jullie hoe het werkt bij de politie, brandweer en ambulance. Je kids nemen de telefoon op in de alarmcentrale, er mag een een brand geblust worden en ook sporenonderzoek ontbreekt niet aan jullie dag. Een gezinsticket (2 volwassen 2 kinderen) heb je al voor €27,50. Het museum is niet al te groot, dus combineer het lekker met een dagje Almere. Ga lekker naar het nieuwe stadscentrum en slaap midden in het centrum in bijvoorbeeld dit hotel.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/toplijstje/top-10-kindvriendelijke-musea-europa/”]

PIT, Schipperplein 4, Almere

6. Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen

In het historische gevangenisdorp Veenhuizen leer je alles over de Nederlandse gevangenisgeschiedenis. Bekijk een cel van binnen, je kunt voor rechter spelen, voor de kinderen is er een speurtocht en jullie kunnen een ritje maken in een oude boevenbus. Dit museum beslaat bijna een klein dorpje en hier hebben jullie écht een dag voor nodig. Dit is wat je noemt leuk voor jong en (iets) ouder. Volwassenen: €9,50 en kinderen €4,75.

Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen, Oude Gracht 1, Veenhuizen

7. Fries Natuurmuseum in Leeuwarden

Interactief is hier het kernwoord. Het Fries Natuurmuseum in Leeuwarden gaat vooral over de dierenwereld en is gevestigd in een voormalig weeshuis. Het museum heeft een binnentuin en binnen gaat het over buiten. Je kunt hier veel opzette dieren bewonderen, de dierenwereld wordt op speelse wijze in beeld gebracht. Entree volwassenen €9 en kinderen €6.

Fries Natuurmuseum, Schoenmakersperk 2, Leeuwarden

8. Zuiderzeemuseum, Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen brengt je naar een andere tijd. Vanaf de parkeerplek word je met de boot naar het museum gebracht. De boot vaart elke vijftien minuten op en neer, en onderweg kijk je op Enkhuizen uit. Je ruikt het verleden bijna door de petroleumstellen die bij sommige huisjes branden, je kunt je verkleden in klederdracht met klompjes en allerlei oude bruggetjes overlopen. Oftewel: genoeg te doen! Entree volwassene: €16 en kids €10,-.

Zuiderzeemuseum,  Wierdijk 12 – 22, Enkhuizen

9. Spoorwegmuseum in Utrecht

Dit museum in Utrecht mag niet op het lijstje ontbreken. Dit educatieve museum is echt een must go voor iedereen, niet alleen als je van treinen houdt. Er is ook een heuse simulator en een achtbaantje voor kinderen. Leuk! Kaartjes: €17,50 en kinderen tot drie jaar gratis.

Spoorwegmuseum, Maliebaanstation 16, Utrecht

10. Archeon

Archeon in Alphen aan de Rijn is een speciaal openluchtmuseum waar je als (klein) bezoeker(tje) zélf onderdeel wordt van de geschiedenis. Het park is opgedeeld in drie delen: prehistorie, Romeinse Tijd en Middeleeuwen. Medewerkers van het park (archeotolken), zijn gekleed naar de mode van het betreffende tijdvak. Kinderen kunnen hier zelf proberen om deze bezigheden uit het verleden te doen, zoals boogschieten in de middeleeuwen, maar ook pottenbakken en kijken naar ‘gladiatorengevechten’.

Prijzen online zijn voor kinderen van vier tot negen jaar € 17,40 en vanaf 10 jaar en ouder € 18,90.

Archeon, Archeonlaan 1, Alphen aan den Rijn

Wil jij ook een nachtje in de buurt slapen na zo’n museumdag? Zoek en boek een hotel op Zoover!