Goddelijke Kunst: 10 Beroemde Kerken In Europa

Redactie - 2 juni 2016

Goddelijke Kunst: 10 Beroemde Kerken In Europa

Redactie - 2 juni 2016

Als ik op vakantie ben, ga ik het liefst bij elke kerk die ik tegenkom naar binnen. Ik ben niet gelovig, maar toch vind ik het interessant om te zien hoe gebedshuizen over de hele wereld eruit zien. Het zijn vaak zulke mooie gebouwen! Europa telt veel beroemde kerken, die bijzonder zijn omdat ze heel groot zijn, al heel lang bestaan of juist op een unieke manier zijn gebouwd. Ik heb een aantal mooie foto’s van tien van zulke beroemde kerken in Europa voor je verzameld, zodat je alvast even binnen kunt kijken en kunt zien wat deze kerken zo uniek maakt.

 

10 beroemde kerken in Europa

Deze tien mooie en beroemde kerken moet je echt een keer gezien hebben. Welke kun jij al van je lijstje afstrepen?

1. De Notre-Dame de Paris in Parijs, Frankrijk

Notre Dame in Parijs

We beginnen met misschien wel de bekendste kerk in heel Europa, en één van de hoogtepunten van je stedentrip naar Parijs: de Notre-Dame de Paris. Deze prachtige Franse kathedraal in het centrum werd gebouwd tussen 1163 en 1345. Over de bouw is dus behoorlijk lang gedaan, maar het resultaat mag er wezen! Deze beroemde kerk is gebouwd in de vroeggotische stijl. Dat wil zeggen: veel spitsbogen, prachtige hoge glasramen en, aan de buitenkant, luchtbogen die de dikke buitenmuren ondersteunen. Ook staat de Notre-Dame de Paris bekend om de vele beelden die de buitenkant van de kerk sieren. Met name de waterspuwers zijn wereldberoemd; al eeuwenlang kijken ze vanaf grote hoogte uit over de stad. Wat niet iedereen weet is dat de beelden van de Notre-Dame de Paris vroeger bonte kleuren hadden. Door de eeuwen heen is de verf weggesleten, maar gelukkig zijn de meeste beelden nog wel intact.

notre dame parijs interieur

In de kathedraal worden drie relikwieën van Jezus bewaard: de doornenkroon, één van de spijkers waarmee hij gekruisigd zou zijn, en een stuk van het kruis waaraan hij gestorven is. Zoals bij veel andere relikwieën is de echtheid hiervan nooit bewezen, maar dat weerhoudt christenen van over de hele wereld er niet van om de reis naar de Notre-Dame de Paris af te leggen, om te proberen zo dichter tot Christus te komen. Als je daar niet zo veel interesse in hebt, kun je je uiteraard altijd nog uitgebreid vergapen aan het prachtige interieur.

2. La Sagrada Família in Barcelona, Spanje

sagrada familia barcelona

In 1882 begon in Barcelona de bouw van een wel heel bijzondere kerk. La Sagrada Família is één van de grootste trekpleisters van de Spaanse stad, en zijn bijzondere uiterlijk is voor veel fotografen een zeer geliefd onderwerp. Als je naar de kerk kijkt, zie je meteen duidelijk de stempel van Antoni Gaudí. Vanaf 1915 tot aan zijn dood in 1926 hield hij zich bijna alleen maar met het ontwerp en de bouw van deze basiliek bezig. Helaas heeft hij het eindresultaat zelf nooit kunnen bewonderen; toen hij stierf stond er nog geen kwart van het uiteindelijke bouwwerk overeind. Gelukkig werd er na zijn dood gewoon verder gebouwd aan deze imposante basiliek, en kunnen toeristen tegenwoordig zowel de buiten- als de binnenkant bekijken.

sagrada familia barcelona interieur

Vandaag dag is La Sagrada Família voor ongeveer 70% af. De bouw is nog steeds in volle gang, en in de laatste fase worden er zes torens gebouwd, die het uiterlijk van de kerk behoorlijk zullen veranderen. De grootste toren wordt wel 170 meter hoog en komt achter de vier torens te staan, zodat hij hoog boven de rest van het gebouw uitsteekt. Naar verwachting zal de bouw tussen 2026 en 2028 kunnen worden afgerond, en dan is Gaudí’s meesterwerk dus eindelijk af. Des te meer reden dus om naar Barcelona te gaan. Waar anders ter wereld vind je nou zo’n kerk als deze?

3. De Sint-Pietersbasiliek in Rome, Italië

sint pietersbasiliek rome

De Sint-Pietersbasiliek in Rome is waarschijnlijk de bekendste en één van de belangrijkste kerken van het Rooms-Katholieke geloof. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat het de kerk is van Vaticaanstad, waarvan de paus staatshoofd is. Hij woont in het naast de Sint Pietersbasiliek gelegen apostolische paleis, vanaf waar hij jaarlijks een aantal toespraken geeft, zoals bijvoorbeeld het bekende Urbi et Orbi met Pasen en Kerstmis. Jaarlijks komen er miljoenen mensen naar Italië om deze kerk in het echt te zien; bij katholieken is het een geliefd bedevaartsoord. De Sint-Pietersbasiliek zoals deze er nu staat werd gebouwd tussen 1506 en 1626.

sint pietersbasiliek rome plafond

Maar naast de belangrijke religieuze betekenis die de Sint-Pietersbasiliek heeft, is Vaticaanstad ook een walhalla voor de kunstliefhebber. De basiliek is één van de grootste kerken ter wereld. Hij is ontworpen door Bramante en Michelangelo, en het plein en veel van de versieringen in het interieur zijn van de hand van Bernini. Dat interieur is overigens misschien nog wel spectaculairder dan de buitenkant van de kerk. Je ziet er enorm hoge gewelven die rijkelijk zijn versierd, beelden die zijn gemaakt door Michelangelo en Bernini en indrukwekkende, gedetailleerde baldakijnen. Na je bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek loop je natuurlijk door naar de Vaticaanse Musea, met de Sixtijnse kapel als het absolute hoogtepunt van je bezoek.

4. De Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch, Nederland

sint jan den bosch

Onze ‘eigen’ Sint-Janskathedraal mag natuurlijk ook niet ontbreken op dit lijstje! Deze imposante kerk in ‘s-Hertogenbosch is een mooi staaltje gotische bouwkunst, en hij wordt gekenmerkt door de vele versieringen en de dubbele luchtbogen aan de buitenkant. Bijzonder is dat op deze luchtbogen 96 kleine beeldjes zitten; van vogels en apen tot draken en steenhouwers. Deze beeldjes zijn normaal gesproken niet te zien vanaf de grond, maar sinds maart dit jaar is het mogelijk geworden om de Sint-Janskathedraal te beklimmen en deze beeldjes van dichtbij te bekijken. Hiervoor is een speciaal wandelpad aangelegd, op 25 meter hoog! Zo heb je tijdens de wandeling ook nog eens een mooi uitzicht over de binnenstad.

sint jan den bosch plafond

Als je niet zo van grote hoogten houdt, kun je de kerk natuurlijk ook gewoon van binnen gaan bekijken. De hoge plafonds zijn mooi kleurrijk versierd, en de kerk is verrassend licht van binnen. Mooie bezienswaardigheden zijn de preekstoel uit de zestiende eeuw, het doopvont uit 1492 dat gesmeed is uit koper, en het enorme, zeer indrukwekkende orgel uit 1622.

5. De Basiliuskathedraal in Moskou, Rusland

basiliuskathedraal moskou

Het Kremlin van Moskou is het centrum van de Russische hoofdstad, zowel met betrekking tot geografie als historie. Het ligt aan het bekende Rode Plein, en bestaat uit verschillende oude gebouwen, waaronder paleizen, musea, en het mausoleum van Lenin, waar je het lichaam van de voormalige leider van de Sovjet-Unie kunt bekijken. En natuurlijk staat het Rode Plein bekend om de vele kathedralen. De mooiste en meest bekende daarvan is De Basiliuskathedraal, die officieel de Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods op de Greppel heet. Deze kerk is bijzonder, omdat er in de Russische bouwkundige traditie van die tijd geen enkel ander gebouw voorkomt dat hier ook maar een klein beetje op lijkt.

basiliuskathedraal moskou plafond

Het is dan ook niet helemaal duidelijk waar de architecten die de kathedraal hebben ontworpen door zijn geïnspireerd, maar sommige historici denken dat het ontwerp elementen van moskeeën bevat, en van houten kerkjes zoals die in het noorden van Rusland te vinden zijn. De bouw begon in 1555, en de kerk bestaat in totaal uit tien kapellen, waarvan er negen om de grootste heen zijn gebouwd. Binnenin vind je hoge plafonds met kleurrijke schilderingen, mooie kroonluchters en bijzondere bloemenpatronen.

6. De Hagia Sophia in Istanbul, Turkije

hagia sophia istanboel

Hoewel de Hagia Sophia tegenwoordig bekend staat als moskee, werd deze indrukwekkende constructie in de zesde eeuw gebouwd als Grieks-Orthodoxe kerk. In 1453 werd Constantinopel, zoals Istanbul toen nog heette, veroverd door de Ottomanen. De kerk werd helemaal leeggeplunderd, maar Sultan Mehmet II vond het gebouw zo mooi dat hij het meteen liet inwijden als moskee, nadat het bijna duizend jaar dienst had gedaan als kerk. De naam werd veranderd in Aya Sofia, en in de loop der jaren werd het gebouw volledig gerenoveerd, en werden de vier minaretten toegevoegd.

hagia sophia istanboel interieur

In 1935 werd de Aya Sofia door Kemal Atatürk omgedoopt tot museum. Daarvoor werden onder andere de marmeren vloeren weer hersteld, die al eeuwen niet meer te zien waren geweest. Ook werd veel van het witte pleisterwerk van de muren af gehaald, waardoor prachtige mozaïeken weer tevoorschijn kwamen. Vandaag de dag is het het drukst bezochte museum van Turkije, en trekt het jaarlijks ruim drie miljoen bezoekers.

7. De stavkirke in Borgund, Noorwegen

staafkerk borgund

In het noorden van Europa pakten ze het bouwen van kerken net even anders aan dan in de bovenstaande steden. Hier werden gebedshuizen namelijk niet met steen gebouwd, maar met hout. In Scandinavië werden in de middeleeuwen veel van deze kerken gebouwd, maar vandaag de dag  bestaan er helaas nog maar een klein aantal staafkerken die je in het echt kunt bekijken. De meeste van die staafkerken vind je in Noorwegen, en de stavkirke in Borgund is van de 28 staafkerken in dit land het best bewaard gebleven. Sinds de bouw in de middeleeuwen is er amper wat aan deze kerk veranderd, en dat maakt het gebouw echt uniek.

staafkerk borgund detail

De naam ‘staafkerk’ komt van de constructie waarmee deze kerken worden gebouwd. De kerk bestaat namelijk uit een geraamte van houten balken, waar verticale planken of staven aan worden bevestigd, die de muren van de kerk vormen. De stavkirke van Borgund is waarschijnlijk gebouwd tussen 1180 en 1250, en zowel de buitenkant als het interieur zijn helemaal van hout gemaakt. Het gedetailleerde houtsnijwerk en de stevigheid van de constructie zullen je verbazen. Deze bijzondere kerk is zeker een bezoekje waard!

8. De Basilica di Santa Maria del Fiore in Florence, Italië

duomo florence

De koepel van de kathedraal van Florence torent hoog boven de stad uit. Tot in de wijde omtrek kun je hem zien, en hij is wereldberoemd. Niet zo gek dus dat de kerk in de volksmond gewoon Duomo (dom) wordt genoemd! In 1296 werd met de bouw begonnen, maar toen Arnolfo di Cambio, de architect, in 1310 kwam te overlijden, kwam ook de bouw stil te liggen. In 1334 werd de bouw weer hervat, en door de jaren heen werd het proces nog een aantal keer gestaakt, met verschillende redenen. Met horten en stoten is deze kathedraal dus tot stand gekomen. In 1472, bijna tweehonderd jaar na de start, was de kathedraal dan eindelijk af.

duomo florence plafond

En die beroemde koepel was het lastigste onderdeel. De bouwmeesters slaagden er maar niet in een manier te vinden om de bouw van de koepel te ondersteunen. Uiteindelijk schreven ze een wedstrijd uit die gewonnen werd door Filippo Brunelleschi, die met zijn ingenieuze plan de koepel mocht gaan realiseren. Hij was nauw betrokken bij de bouw, en bedacht zelfs nieuwe machines die de stenen naar boven konden hijsen. Vandaag de dag is de prachtige koepel nog steeds één van de grootste trekpleisters van Florence.

9. Westminster Abbey in Londen, Engeland

westminster abbey londen

Wie aan Londen denkt, denkt waarschijnlijk aan rode dubbeldekkers, Buckingham Palace en de Big Ben. Die Big Ben maakt onderdeel uit van het Palace of Westminster, en daaraan verbonden zit dan weer een prachtige kerk: Westminster Abbey! Volg je het nog een beetje? Aan de bouw van Westminster Abbey, zoals deze er vandaag de dag nog staat, werd in 1245 begonnen. Zoals je misschien al had gezien is ook deze kerk in Engeland opgetrokken in de populaire gotische stijl. De grote luchtbogen en de hoge ramen zijn daar een mooi bewijs van.

westminster abbey londen interieur

Je kunt de kerk natuurlijk ook aan de binnenkant bezichtigen, maar er bestaat ook een grote kans dat je het interieur al kent; in deze kerk vinden vaak staatsbegrafenissen en herdenkingsdiensten plaats. Maar gelukkig is Westminster Abbey ook vaak genoeg het toneel van vrolijkere gebeurtenissen. Veel vorsten en vorstinnen lieten hier al hun huwelijk inzegenen, waaronder de huidige koningin van Engeland, Elizabeth II, en meest recentelijk nog Prins William en Kate Middleton. Hier zou toch iedereen wel willen trouwen?

10. De Dom van Keulen, Duitsland

dom keulen

Ook de grootste kathedraal van Duitsland hoort zeker in deze lijst te staan. Deze kathedraal is de hoofdkerk van het Keulse aartsbisdom, en over de bouw ervan is buitengewoon lang gedaan. In 1248 werd er aan de kerk begonnen, maar na een behoorlijke tijd stil te hebben gelegen is deze pas in 1880 voltooid. Er is dus meer dan zeshonderd jaar over gedaan! Uiteindelijk werd de kerk, na verschillende gedaanteverwisselingen te hebben ondergaan, in neogotische stijl afgemaakt. Het is een enorme, indrukwekkende kerk geworden, zowel van buiten als van binnen.

dom keulen interieur

Vooral de glas-in-loodramen zijn erg mooi; deze stammen al uit de veertiende en vijftiende eeuw. Ook het beklimmen van de zuidelijke toren is zeer de moeite waard. Deze toren is wel 53 meter hoog, en als je na het beklimmen van de wenteltrap van 291 treden boven komt, kun je de mooie klokken van de kerk van dichtbij bekijken.

 

 

Welke van deze beroemde kerken in Europa heb jij al bezichtigd? En weet je nog andere, mooie kerken in Europa die ook een plaats op je bucket list verdienen?

Deel je ervaringen in de comments!