Goed nieuws! Zoover heeft alle vouchers uitbetaald. Boek je vakantie met geldteruggarantie!

Advertentie

Vakantie in Keulen (Köln)

Duitsland staat bekend om z’n kerstmarkten. Voor de één een hele plezierige plek om heen te gaan, de ander maak je er echt niet blij mee. Tot de tweede groep behoorde ik. Ja, inderdaad, ‘behoorde’. Tot vorige week dacht ik dat kerstmarkten suf en vooral ook héél druk waren. Toch stapte ik in de ICE trein en stond ik binnen tweeënhalf uur in hartje Keulen. Meteen onder de Dom trof ik de eerste kerstmarkt. Vrolijk verlichte houten chalets waar je de onvermijdelijke bratwurst kon kopen, maar ook heerlijk kon rondsnuffelen tussen originele en heel veel traditionele kerstcadeaus. Eerst liep ik nog met wat tegenzin rond, maar al snel moest ik bekennen: Duitse kerstmarkten zijn leuk! De sfeer is gezellig, zeker als je zo nu en dan een warme Fruchtwein drinkt. Op naar de andere kerstmarkten van Keulen…

Lees meer
Selecteer hieronder je filters
 • Met wie en wanneer reis je?

  Als we dat weten, kunnen we je overal de juiste prijsinformatie laten zien.

  2 volwassenen
  Volwassenen

  12+

  2

  Kinderen

  2 tot 12 jaar

  0

  Baby's

  Jonger dan 2

  0

  Leeftijd bij thuiskomst. Min. 1 persoon ouder dan 18.
Advertentie
Annuleren

Jouw filters

Sorteren:
Kaart
Je hebt geen filters geselecteerd
279

vakanties Keulen (Köln)

Over Keulen (Köln)

Duitsland staat bekend om z’n kerstmarkten. Voor de één een hele plezierige plek om heen te gaan, de ander maak je er echt niet blij mee. Tot de tweede groep behoorde ik. Ja, inderdaad, ‘behoorde’. Tot vorige week dacht ik dat kerstmarkten suf en vooral ook héél druk waren. Toch stapte ik in de ICE trein en stond ik binnen tweeënhalf uur in hartje Keulen. Meteen onder de Dom trof ik de eerste kerstmarkt. Vrolijk verlichte houten chalets waar je de onvermijdelijke bratwurst kon kopen, maar ook heerlijk kon rondsnuffelen tussen originele en heel veel traditionele kerstcadeaus. Eerst liep ik nog met wat tegenzin rond, maar al snel moest ik bekennen: Duitse kerstmarkten zijn leuk! De sfeer is gezellig, zeker als je zo nu en dan een warme Fruchtwein drinkt. Op naar de andere kerstmarkten van Keulen…

Comfortabel en snel brengt de internationale trein mij vanuit Amsterdam naar hartje Keulen. Eigenlijk stopt ‘ie heel weinig en maakt dit rood-grijze ‘monster’ enorme snelheden. Dé manier om zonder stress (en ook handig met kids) naar een stad te gaan. Niets geen auto parkeren of automobilisten met een kort lontje. Bovendien kan ik al rijdend een kop koffie drinken, wat tijdschriften lezen en een gezellig gesprek voeren met een echtpaar dat ook naar Keulen reist. Waarom zij gaan? “Wij gaan ieder jaar naar de kerstmarkt in Keulen. Altijd met de ICE. Lekker ontspannen. De kerstmarkten in Keulen zijn net zo ontspannen. Geen vervelende dronken mensen. Iedereen is vriendelijk én je kunt er leuke dingen kopen”, vertellen deze ervaren kersmarktbezoekers. Ik ben benieuwd wat ik er van ga vinden… De ICE glijdt het station van Keulen binnen en als je helemaal voor in de trein zit, is het net of je de Dom gaat raken. “Het spoor loopt namelijk rakelings langs de Dom. Dit om indruk te maken, zeker in vroegere tijden”, vertelt stadsgids Monique Renson even later. Dus ook als je het station uit loopt, wandel je direct tegen dit enorme bouwwerk aan. De twee grote torens steken hoog boven de stad uit. Ik loop naar binnen en zie daar de eerste kerststal. Velen zullen er nog volgen…

Eet- en drinkstalletjes

De Vlaams-sprekende stadsgids Monique Renson: “Er is een kribben-route door de stad. Dan wandel je van kerstkribbe naar kerstkribbe. Zoveel kerststallen hebben we. Kijk deze complete kerststal op de Domplatte maar… het is toch een wonder dat het ’s avonds niet wordt gestolen. Gelukkig maar. Want een kerststal hoort er echt bij!” Op de Domplatte, het plein rondom de Dom, is verder een grote kerstmarkt. De geur van warme wijn, bratworst en kerstbomen komt me tegemoet. Ik om al in de stemming! De houten chalets zijn vrolijk versierd met verlichting en boven ieder ‘huisje’ hangt duidelijk aan wat je er kunt kopen. Van kaarsen tot Dom-speculaas en van sieraden tot de bekende Duitse houten Notenkrakers. Het is soms dringen bij de kraampjes. Maar het gaat er altijd gezellig aan toe. Zelfs als er een grote regenbui losbarst. Iedereen komt samen bij de eet- en drinkstalletjes om brat- of currywurst te eten, warme chocolade of glühwein te nuttigen en de nieuwste inkopen te bekijken. Want kopen kun je hier genoeg. Zelf vind ik een bijzondere kerstbal voor € 15 iets te veel van het goede om de hele dag mee verder te shoppen en zonder breuken mee naar huis te nemen. Maar er zijn genoeg alternatieven van kerstengeltjes tot houten figuren. Toch wandel ik liever gewoon door.

Overdekte passages

In de twee grote winkelstraten (Schildergasse en Hohestrasse) zijn de ‘standaard’ winkels te vinden. Van Zara tot P&C en van H&M tot allerhande keuken- en schoenenwinkels. Allen voorzien van mooie kerstetalages. Dat moet ik de Duitsers in Keulen ook nageven, de sfeer brengen ze er goed in. Zeker de grote warenhuizen hebben schitterende etalages. Ook klinkt er overal wel gezellige kerstmuziek. Helaas voor mij, blijft het regenen... Geen nood in Keulen, er zijn enorm veel overdekte passages. Zo hop ik van de Neumarkt Galerie naar de Opernpassage. Slagen voor een leuk cadeau lukt in het gebied achter de Neumarkt zeker. Hier vind ik namelijk kleine boetiekjes, speciale zaken en exclusieve winkels. Op de Neumarkt loop ik trouwens mijn tweede kerstmarkt op. Het lijkt heel erg op de eerste, maar toch… gezellig!

Middeleeuwse kerstmarkt

Als ik langs de Rijn verder wandel ontdek ik het Chocolademuseum. Op 31 oktober 1993 werd dit eerste chocolademuseum in de wereld geopend, gelegen op het schiereiland van Keulen. De mensen staan in de rij… Het museum blijkt dan ook meer dan 600.000 bezoekers per jaar te ontvangen. Alle geheimen over chocola kom je hier te weten. “Het bijzondere aan dit unieke museum is dat men niet alleen kan kijken, maar tevens kan er worden gevoeld, geroken en geproefd!”, aldus de website van het Duits Verkeersbureau. Ik ben echter voor de deur al afgeleid… Er is hier een Middeleeuwse kerstmarkt. Voor € 2,50 mag je langs ouderwetse stalletjes lopen en brengen de toneelspelende verkopers je terug naar toen.
Een andere kerstmarkt waar je entree moet betalen ligt iets verderop, in het water. Een drijvende kerstmarkt op de Rijn. Leuk, maar er zijn veel gratis kerstmarkten en ik geef mijn eurootjes liever uit aan een heerlijk stuk taart bij patisserie Reichard. Traditioneel en zéker the place to be voor een high tea.

4711

Door de hele stad zie ik lichtreclames van 4711. De geur van mijn omaatje, denk ik. Stap je de winkel op Glockengasse 4711 (het huisnummer) binnen dan valt die heerlijke, ouderwetse geur op je neer. Er is zelfs een kraan waar ik mijn handen door dit reukwater haal. Nu ruik ik de hele dag naar 4711. Een geur die ik normaal gesproken nóóit zou dragen, maar hier in Keulen hoort het er gewoon bij… Eau de Cologne blijkt hier niet voor niets ‘het water van Keulen’ te heten. De naam komt er zelfs vandaan! Het huisnummer is dus een merknaam geworden, ontdek ik écht op de eerste verdieping van deze winkel die is ingericht als museumetage.
De benen willen niet meer. Winkelen zit er vandaag niet meer in. Ik slenter nog wel om 20 uur over de kerstmarkt bij de Dom en geniet van de vele lichtjes. Vanaf de mooi versierde kerstboom in het midden spreiden zich als een tentdak over de hele markt lichtjesslingers uit tot aan de stalletjes. Op het podium treedt een band op en hangen de mensen gezellig om de statafels. Wijntje en biertje bij de hand.

Schaatsbaan

Na een goede nachtrust stap ik de volgende dag weer vrolijk rond op de kerstmarkten. Helaas, weer in de regen. Ik ontdek nog een kerstmarkt op de Altermarkt en wandel vanuit hier zo door naar de volgende kerstklanken op de Heumarkt. De kersmarkten liggen écht vlak bij elkaar. Zeker dit jaar tijdens de grote bouw van de ‘noord-zuid’ lijn, hebben ze de kerstmarkten moeten splitsen. Geen punt trouwens in Keulen, het centrum is niet zo groot. Je wandelt zo van de ene markt naar de volgende. Op de Heumakrt eet ik een appel gehuld in chocolade. Deze kerstkraam verkoopt fruit, van druiven tot aardbeien en van bananen tot peren, verpakt in verse chocolade (puur, melk en wit). Heerlijk! Maar verder, de kaarsen, poppetjes, geuren en kerstversiering is vrijwel hetzelfde. Met hét verschil: hier is een schaatsbaan waar de jeugd lol trapt. Heerlijk om naar te kijken en daarna ontzettend relaxt weer naar huis te rijden, in de trein.

Klimaat

Het Duitse klimaat wordt bepaald door de gematigde westenwinden van de Atlantische Oceaan en de Noordzee en wordt daarom gedefineerd als een gematigd zeeklimaat. Keulen is gemiddeld over het jaar de warmste plaats van Duitsland. Extreme situaties betreffende het weer, zoals grote temperatuursschommelingen komen hier niet voor.

 • Met ICE International op topsnelheid naar Keulen

ICE International, de comfortabele hogesnelheidstrein, verbindt de Randstad met Oberhausen, Duisburg, Düsseldorf, Keulen, Frankfurt en Basel. Zeven keer per dag (in de winter zes keer per dag) brengt ICE International je in 2 uur en 38 minuten van Amsterdam via Utrecht en Arnhem naar Keulen. Met uiterst comfortabele stoelen en veel beenruimte en een gezellige Bar/Bistro voor een kleine maaltijd, hapjes en drankjes. Bijzonder is de lounge, van waaruit je over de schouder van de machinist kunt meekijken (ook de rookruimte).

Reviews over Keulen (Köln)

Review toevoegen

 • 3Paul Nikolaus06-08-2019

  Jecken überall Jecken

  Im Köln klappt nichts. Die Oper wird immer noch nicht fertig . Die U Bahn wird immer noch nicht fertig . Die Stadt hat traditionell sehr schlechte Luft. Kölsch schmeckt immer noch wie Pferde Pisse. Für die Fahrrad Fahrer wird immer noch nichts gemacht . Auf den Strassen liefern sich einige Autofahrer tödliche Zweikämpfe .Eine Stadt die lange Tanz Tradition wurden alle Tänzer gekündigt und durch schwachsinnige Karneval Tänzerischen ersetzt .Bis auf Fantasieloses Karneval ist die Kultur im Köln am niedrigstem Niveau. Schade!

  Rapporteren
  • 2Cultuur
  • 5Omgeving
  • 3Sfeer in stad
  • 2Zorg voor natuur

  Gereisd met partner in augustus 2019

 • 10Johann van de Pol23-06-2019

  Fantastisch

  Erg mooie stad en er is erg veel te zien, voor iedereen wat wils , van kunstkenner tot bierliefhebber . Zelf vind ik het leukste om niet in de geijkte gebied te kijken maar vooral in de wijken er achter is echt prachtig. Mensen zijn over het algemeen erg hartelijk en behulpzaam.

  Rapporteren
  • 10Uitgaanslevenn
  • 10Cultuur
  • 10Omgeving
  • 10Sfeer in stad
  • 10Zorg voor natuur

  Alleen gereisd in juni 2019

 • 9Daniela Nalstroem11-06-2019

  Relaxte hilfsbereite weltoffene Rheinländer

  Supernette Kontakte, einfach toll!

  Rapporteren
  • 9Uitgaanslevenn
  • 10Cultuur
  • 9Omgeving
  • 10Sfeer in stad
  • 8Zorg voor natuur

  Gereisd met partner in mei 2019

 • 10J.H. Brans25-04-2019

  Deze reis ga ik zeker nog eens doen!

  Het was een uitstekend accommodatie!

  Rapporteren
  • 10Uitgaanslevenn
  • 10Cultuur
  • 10Omgeving
  • 10Sfeer in stad
  • 10Zorg voor natuur

  Gereisd met vrienden in augustus 2017

 • 9Andreas Beier 19-04-2019

  Städtetrip mit Kids

  Tolle Stadt mit vielen Sehenswürdigkeiten, nette Menschen und leckeres Kölsch.

  Rapporteren
  • 9Cultuur
  • 9Omgeving
  • 9Sfeer in stad
  • 5Zorg voor natuur

  januari 2019

 • 7Anne-Marie Schröder-Doekes06-12-2018

  Fantastisch

  We zijn in Keulen gekomen voor de kerstmarkt. Het was groot opgezet en heel gezellig. Op de Heumarkt en ook rond de dom was de markt opgezet. Zeer knusse kerstsfeer.

  Rapporteren
  • 6Uitgaanslevenn
  • 8Cultuur
  • 7Omgeving
  • 8Sfeer in stad
  • 6Zorg voor natuur

  Gereisd met partner in december 2018

 • 9Rianne25-11-2018

  Prachtig

  Ik schrijf deze review over keulen omdat wij afgelopen zomer verliefd zijn geworden op deze mooie stad. Wij waren een lang weekend weg naar dusseldorf, na een dag hadden wij deze stad wel gezien en zijn wij naar het prachtige keulen gegaan. Dit is voor ons een hele goede keuze geweest. Keulen is een ontzettend mooie stad en er is veel te zien en te doen. Leuke kleine restaurantjes en natuurlijk de mooie kerk!

  Rapporteren
  • 8Uitgaanslevenn
  • 8Cultuur
  • 10Omgeving
  • 10Sfeer in stad
  • 8Zorg voor natuur

  Gereisd met partner in augustus 2018

 • 5Schmidt14-08-2018

  Köln trip

  Tagsüber shoppen, empfehlenswert sind die diversen Secondhand Läden... schön zum stöbern und entdecken., abends in die Altstadt zum feiern!

  Rapporteren
  • 7Uitgaanslevenn
  • 6Omgeving
  • 7Sfeer in stad
  • 6Zorg voor natuur

  Gereisd met vrienden in augustus 2018

 • 8Sophia30-07-2018

  Geweldige stad!

  Geweldige stad, veel terrassen, leuke sfeer! Hoogtepunten: de Dom, prachtig voorbeeld van gothiek, de toren ( het beklimmen waard, prachtig uitzicht), het Ludwig museum voor moderne kunst, de Rijnoevers en de grote spoorbrug. Geen minpunten

  Rapporteren
  • 8Uitgaanslevenn
  • 9Cultuur
  • 8Omgeving
  • 9Sfeer in stad
  • 7Zorg voor natuur

  Gereisd met vrienden in juli 2018

 • 5Christian Gude24-07-2018

  Urlaub köln

  Dom schmeckte auch gut
  Köln schon schön nur dreckig

  Rapporteren
  • 5Uitgaanslevenn
  • 5Cultuur
  • 5Omgeving
  • 6Sfeer in stad
  • 6Zorg voor natuur

  juli 2018


10 van de 458 reviews gezien
Advertentie
Advertentie