Best of Bulgarije: strandvakantie aan de Zwarte Zee

Redactie - 21 april 2018

Best of Bulgarije: strandvakantie aan de Zwarte Zee

Redactie - 21 april 2018

Met haar brede gouden en witte zandstranden en duinen, donkerblauwe golven en vele knusse badplaatsen is de Bulgaarse Zwarte Zeekust deze zomer the place to be. Bulgarije is hip, upcoming, (nu nog) goedkoop en ook erg mooi. De kust wordt dan ook niet voor niets de Bulgaarse Rivièra genoemd.

De Bulgaarse Rivièra

Er liggen maar liefst zes landen aan de Zwarte Zee, waaronder Bulgarije. Het land heeft een kustlijn van 378 kilometer en loopt van het noorden aan de Roemeense Zwarte Zeekust naar het zuiden aan de Turkse Zwarte Zeekust. De Zwarte Zeekust wordt wel onderbroken door Kaap Emine, het uiteinde van het Balkan gebergte. Vandaar dat de kust wordt onderverdeeld in het noordelijke en zuidelijke gedeelte. Je vindt langs de kustlijn kleinere badplaatsen en schilderachtige dorpjes. Over het strand kun je dan ook gemakkelijk van de ene naar de andere gezellige plaats wandelen. Populaire kustplekken zijn het Zonnestrand in Nesebar, het Goudstrand bij Varna, het Zilverstrand bij Byala en Albena, een van de mooiste stranden van het land.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/ontdekken/georgie-een-rondreis-door-het-land-van-wijn-en-honing/”]

De noordelijke Zwarte Zeekust van Bulgarije

Ten noorden van het Balkan gebergte, met als uiteinde Kaap Emine bij de Zwarte Zee, is de kust rotsachtig. Het is hier wat ruiger en je ziet prachtige kliffen en stranden. Je vindt hier plekken als Varna met het Goudstrand oftewel Zlatni pjasatsi op z’n Bulgaars. Dit strand is goudkleurig en breed en populair bij velen. Varna, de stad die hieraan grenst, is een van de grootste steden aan de kust. Ook het Zilverstrand vind je in het noorden van de Bulgaarse kust, in de plaats Byala. Verder kun je hier de ‘Witte Stad’ Balchik bezoeken, die haar bijnaam dankt aan de witte rots waar de plaats rondom gebouwd is. Neem ook meteen een kijkje bij de botanische tuinen die grenzen aan het Paleis van Balchik.

De zuidelijke Zwarte Zeekust

Onder Kaap Emine ligt de zuidkust van Bulgarije. Dit gedeelte van de kust is kalmer, je vindt hier vooral zandstranden en veel duinen. Het Zonnestrand grenzend aan de stad Nesebar wordt veel bezocht. Het oude gedeelte van deze stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is zeker een bezoekje waard.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/interview/vakantietrend-2017-balkan-op-maat/”]

Een van de oudste steden in het zuidelijke deel van de kust van Bulgarije is Sozopol. Een mooie plek om te bezoeken en rond te struinen nadat je van het strand komt. Een van de grootste steden is Boergas, een sfeervolle havenplaats.

Het weer in Bulgarije

Aan de Bulgaarse Zwarte Zeekust ben je in de zomermaanden verzekerd van mooi, warm en zonnig weer. De temperaturen lopen op tot gemiddeld zo’n 28 graden, het zeewater is iets koeler: zo’n 26 graden. Perfect strandweer dus, niet te warm en zeker niet koud.

Overnachten aan de Bulgaarse kust…

Dat doe je net als vakantieganger Rianne bij aparthotel Majestic Beach Resort: ‘Geweldig hotel. Helemaal niks op aan te merken. Mooie ruime kamer. Alles heel schoon, eten echt goed en ruim voldoende. Elke ochtend en avond buiten gegeten. Fantastische ligging, direct aan het strand aan het einde van de (drukke) boulevard. Daar heb je dus totaal geen last van. Twee grote zwembaden die heerlijk koel zijn. Personeel spreekt Engels en is ontzettend aardig en behulpzaam. Een heerlijke strandvakantie gehad.

Ben je zelf al eens in Bulgarije geweest? Laat dan een review achter bij je accommodatie en inspireer daarmee andere vakantiegangers.

BewarenBewaren

BewarenBewaren