30 leuke weetjes over Spanje

Redactie - 10 februari 2020

30 leuke weetjes over Spanje

Redactie - 10 februari 2020

Spanje is al jaren een populaire vakantiebestemming in Europa. Spanje, het land van zon, zee, sangria en tapas. De hoogste tijd om 30 leuke weetjes over Spanje voor jullie op een rijtje te zetten, want er is nog genoeg wat jullie nog niet weten over het land waar altijd de zon schijnt.

leuke weetjes over Spanje

De leukste weetjes op een rij:

1) Spanje bestaat uit het Ibirisch schiereiland in Zuid Europa. Ook de eilandengroep Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Spaanse exclaves in Noord-Afrika horen bij het Spaanse koninkrijk.

2) De Feniciërs gaven het Iberisch schiereiland de naam Hispania. Waarschijnlijk betekent dit het “Land van de Konijnen”.

3) In Spanje houden de mensen ’s middags siësta (ofwel een dutje), vooral in de warme zomermaanden. Dit duurt van 14.00 tot 17.00 uur. Let op: tijdens de siësta zijn veel winkels gesloten.

4) Wij zijn gek op de bekende Spaanse tapas. Ander typisch Spaanse producten zijn chorizo, jamón serrano of jamón ibérico (Iberische ham) de Spaanse tortilla, churros, paella, gazpacho en calamares a la romana (gefrituurde inktvis). Wist je trouwens dat tapas in sommige delen van het land gratis zijn? Vooral in het zuiden krijg je vaak gratis tapas bij je drankje.

5) In Spanje wonen ruim 40 miljoen inwoners. Veruit de meesten wonen in de grote steden of langs de Costa’s.

leuke weetjes over Spanje

En ken je deze leukste weetjes over Spanje al?

6) Spanje kent vier officiële talen: Castiliaans (Spaans), Catalaans, Baskisch en Galicisch.

7) Wist je dat Spaans de tweede wereldtaal is. En dat ruim 500 miljoen mensen over de hele wereld Spaans spreken.

8) Wist je dat het woord electroencefalografista het langste woord is in de Spaanse taal? Dit woord heeft in totaal 10 lettergrepen! Het betekent overigens: de persoon die de elektrische activiteit van de hersenen door middel van een onderzoek detecteert.

9) De meest populaire vakantiebestemmingen van Spanje zijn de Costa Brava, Costa del Maresme, Costa Dorada en de Costa del Sol.

leuke weetjes over Spanje

10) Aan de Costa de la Luz ligt het prachtige en grootste natuurpark van Europa: de Coto Doñana. Hier overwinteren jaarlijks miljoenen vogels.

11) De Puerto del Sol (Poort van de zon) in Madrid is het geografische middelpunt van Spanje. Op deze plaats tellen de Spanjaarden op 31 december, net als de Amerikanen op Times Square in New York, af naar het nieuwe jaar.

12) Spanjaarden luiden het nieuwe jaar in door om klokslag 12 uur een druif te eten. Een traditie die de wijnbouwers bedachten om zo van van hun overtollige druiven af te komen.

13) In Spanje kun je volop kiezen uit mooie stranden. Het land heeft een kustlijn van maar liefst 4964 kilometer.

14) Spanje staat bekend om zijn rijke architectuur. Tussen 711 voor Christus en de 11e eeuw waren de Moren in grote delen van Spanje aan de macht. Vooral in Andalusië kun je dat nog goed zien aan de bouw van de huizen en gebouwen.

15) Tijdens het bewind van Franco was Spanje één van de armste en minst ontwikkelde landen van Europa. Na de dood van Franco in 1975 veranderde dat snel. Spanje is tegenwoordig een van de meest progressieve en sociale landen waar veel aandacht is voor de gelijke behandeling van mannen en vrouwen.

leuke weetjes over Spanje

16) Tijdens de geschiedenislessen heb je vast wel geleerd over Spaanse ontdekkingsreizigers. Juan Rodriguez Cabrillo (1499-1543) was bijvoorbeeld de eerste Europeaan die voet aan wal zette in Californië, Amerika. Precies op die plek in San Diego kun je het Cabrillo National Monument bezoeken.

17) Door de IJstijd werden Europese landen bedolven onder een dikke laag ijs. Alleen Spanje bleef tijdens die periode grotendeels ijsvrij. Planten overleefden de koude periode daar wel. Daardoor telt Spanje nu zo’n 8.000 plantensoorten waarvan er 2.000 alleen in Spanje voorkomen. Europa heeft in totaal maar 9.000 plantensoorten.

18) Op de Canarische Eilanden komt een heel bijzondere plantensoort voor: de Drakenbloedboom. Deze plant kan wel twaalf meter hoog worden en lijkt door zijn bijzondere dikke bladerdek aan de top op een paraplu. De plant die geen boom is, heet zo omdat in de oranjekleurige vruchten een dikke, rode vloeistof zit die aan bloed doet denken. Vroeger had dee Drakenbloedboom een religieuze betekenis voor de locals. Ze gebruikten het ‘bloed’ uit de vruchten om overledenen te balsemen.

19) Wist je dat er meer dan vijf miljoen bomen in Spanje groeien?

20) Het Iberisch schiereiland is het enige stukje Europa waar apen in het wild voorkomen. Een groep berberapen leeft op de smalle landtong van Gibraltar. Dit stukje land hoort overigens officieel bij Groot-Brittannië.

leuke weetjes over Spanje

21) Spanje is het enige land in Europa, afgezien van een paar Portugese eilandjes, waar bananen groeien.

22) Het Romeinse aquaduct in Segovia werd in de eerste eeuw van onze jaartelling gebouwd, en voorziet de stad nog altijd van water.

23) De Basken stonden altijd bekend als dappere strijders. De Romeinen zijn er nooit in geslaagd hen volledig te onderwerpen. Bij alle andere volkeren in Spanje lukte dat wel.

24) Wist je dat het in Galicië, Noord Spanje, heel veel regent en de temperaturen niet zo hoog zijn? Bijkomend voordeel; het is er veel groener dan in de rest van Spanje.

25) Vergeleken met andere landen in Europa heeft Spanje een lage bevolkingsdichtheid. Er wonen maar 82 mensen per vierkante kilometer. Even vergelijken: in Nederland wonen we met 495 personen op dit kleine stukje grond. Wil je dus genieten van een rustige vakantie dan kun je in Spanje prima terecht.

leuke weetjes over Spanje

26) Het zal je niet verbazen dat voetbal de populairste sport is in Spanje. Bekende voetbalclubs zijn onder andere Real Madrid CF, FC Barcelona, Valencia CF, Sevilla FC, Atlético Madrid en Villarreal CF.

27) Spanje is, na Zwitserland, het meest bergachtige land in Europa. Bijna een kwart van het land ligt boven de duizend meter en de gemiddelde hoogte bedraagt 660 meter boven de zeespiegel.

28) Spanjaarden vinden het normaal om van alles op de grond te gooien tijdens een avondje uit. Een goede bar is geen goede bar zonder een vuile vloer.

29) Het leven in een Spaanse stad draait rond de plaza (een plein in het midden van de stad). Vroeger vonden er stierengevechten en executies plaats, nu rommelmarkten en evenementen.

30) Breng tijdens je vakantie een bezoekje aan een van de 44 Spaanse bezienswaardigheden die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De bekende toeristische trekkers zijn:

Wij zijn benieuwd of jij nog bijzondere weetjes kent over Spanje? Schrijf het hieronder in de reacties!