Redactie - 13 mei 2019
Je denkt misschien dat je alles wel weet van de landen om ons heen. Think again! Europa heeft nog heel wat verrassingen in petto, we hebben wat gekke feiten op een rijtje gezet.
1: Eén op de tien Europeanen wordt verwekt in een bed uit Zweden. Precies, gekocht bij Ikea.
2: Het vliegveld van Brussel verkoopt meer chocolade dan welke plek op aarde dan ook.
3: In Berlijn zijn er meer plekken waar je döner kebab kunt kopen dan in Istanbul, terwijl het toch echt om een uit Turkije afkomstige snack gaat.
4: Het oudste land van Europa? Bulgarije, dat sinds 681 na Christus al dezelfde naam heeft.
5: In IJsland leven geen muggen. Helemaal geen. Deze tips heb je daar dus niet nodig. Wat heerlijk!
6: Het dorp met de langste naam van Europa ligt in Wales en is niet bepaald gemakkelijk uit te spreken: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Nee, dit is geen grap en mijn toetsenbord is ook niet blijven hangen. Omdat deze naam niet uit te spreken is voor degene die geen Welsh spreken, wordt het meestal afgekort tot Llanfair PG of Llanfairpwll.
7: De croissant: wedden dat je wanneer je het broodje ziet of erover hoort, meteen aan Parijs en/of Frankrijk moet denken? Surprise: van oorsprong komt het uit Oostenrijk! In 1839 bracht een zakenman uit Wenen het pas naar Parijs.
8: Wil je op de hoogst mogelijke plek je behoefte doen? In Europa moet je dan naar de Mont Blanc, waar zich op 4260 meter hoogte een toilet bevindt. Niet vergeten door te spoelen!
9: Je zou het niet verwachten, maar ‘we’ hebben zelfs een regenwoud, in Bosnië.
10: De laatste keer dat het leger van mini-landje Liechtenstein in officiële actie kwam, was in 1866. Ze vertrokken met 80 soldaten en kwamen terug met… 81 soldaten. Onderweg hadden ze een nieuwe vriend gemaakt blijkbaar.