Géén boekingskosten
3,8 miljoen reviews
  • ANVR
  • Calamiteitenfonds
  • SGR
  • iDeal Logo
  • BanContact
  • Mastercard
  • Visa
Cyprus

Vakantie in Cyprus

Header vakantie Cyprus

Op zoek naar een vakantiebestemming met prachtige stranden en veel verborgen kunstschatten? Overweeg dan een vakantie naar Cyprus.

Populair
Over Cyprus

Cyprus is het land van de godin van de liefde, het helderste zeewater en - naar eigen zeggen - de schoonste stranden. Ook is Cyprus het land waar twee culturen leven én waar de enige gesplitste hoofdstad ter wereld ligt. Door de roerige geschiedenis en de ligging - meer in Azië dan Europa - heeft het eiland veel archeologische overblijfselen en een mediterraan klimaat.

Het eiland Cyprus is in vele opzichten een opvallend en interessant eiland. Cyprus heeft een aparte ligging en wordt ook wel het kruispunt van Europa, Afrika en Azië genoemd. Vanwege deze strategische ligging kent Cyprus een bewogen geschiedenis met veel verschillende heersers. Cyprus kan worden opgedeeld in twee delen, het zuidelijke gedeelte is Grieks en het noordelijke deel Turks. De meeste toeristen verblijven in het bekendere, zuidelijke gedeelte van het eiland tijdens hun vakantie op Cyprus. Het noorden van het eiland is rustiger maar heeft ook veel te bieden.

Sinds de val van de Berlijnse muur is Nicosia, de hoofdstad van Cyprus, de enige gesplitste hoofdstad ter wereld. In de jaren 70 viel Turkije Cyprus binnen en vielen er aan beide zijden vele slachtoffers en sloegen mensen op de vlucht. Een VN-officier tekende met een groene stift een lijn over de kaart van Cyprus om het eiland te verdelen, de zogenaamde Green Line. Resultaat: in de stad staan diverse grensposten waar je alleen met een stempel in je paspoort naar de andere kant kunt. Dwars over het eiland ligt nu nog een stuk niemandsland met verlaten spookstadjes. Denk voorafgaand aan je vakantie naar Cyprus dus goed na over in welk deel je wil zitten.

Cyprus is enorm populair vanwege het Mediterrane klimaat met warme, droge zomers en milde winters. Tussen april en november daalt het kwik niet onder de 20 graden. De zomers kunnen erg heet zijn met temperaturen boven de 30 graden, waardoor Cyprus in de zomer één van de meest zonzekere eilanden van Europa is.

De grote toeristische stranden zijn voornamelijk te vinden in het zuiden van het eiland, de mooiere en rustigere stranden zijn vaak in het noorden van Cyprus te vinden. Dit zijn de mooiste stranden van het eiland:

Pissouri Beach, Limassol Aphrodite Beach, Limassol Fargos Beach, Larnaca Konnos Bay, Agia Napa Makronissos Beach, Agia Napa Fig Tree Bay, Paphos

Bezienswaardigheden en dingen te doen in Cyprus

Kristalhelder water, vissersdorpjes en kiezel- en zandstranden kleuren de kust van Cyprus. Vakanties in badplaatsen als Larnaca, Ayia Napa, Limassol en Coral Bay bevatten de elementen zon, zee, mooie stranden en genoeg taverna’s vol lokale specialiteiten. Perfect voor een zonvakantie dus. Duik je de zee in bij Phafos, zwem dan drie rondjes om de rots van Aphrodite: volgens de legende zul je eeuwig gelukkig in de liefde zijn.

Op Cyprus vind je ook tal van kerkjes, kloosters, oude graven, mozaïekvloeren en opgravingen. Cyprus kent zo'n 10.000 jaar aan interessante geschiedenis waarover je het hele eiland overblijfselen van kunt vinden. De beroemdste bezienswaardigheid van het eiland is het Kykkos klooster. Het klooster bevindt zich op 1140 meter hoogte en is al meer dan duizend jaar oud.

Choirokoitia is een populaire archeologische opgraving die sinds 1998 op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Choirokoitia is één van de oudste steden ter wereld die zo'n 7000 jaar voor Christus werd gesticht.

Wil je meer weten over Cyprus? Bekijk onderstaande artikelen op ons blog eens: Dit is waarom Cyprus de nieuwe, populaire winterzonbestemming is Zo bezoek je Cyprus met een klein budget De 5 leukste havenstadjes van Cyprus Eten en drinken op Cyprus