De lekkernijen van de Azoren op een rij

Redactie - 13 mei 2018

De lekkernijen van de Azoren op een rij

Redactie - 13 mei 2018

De Azoren is een eilandengroep midden in de Atlantische Oceaan, tussen de kust van Portugal en de oostkust van de Verenigde Staten – op bijna 1.400 kilometer van Portugal. Deze negen kleine, exotische eilanden zijn nog redelijk onontdekt. Ieder eiland heeft z’n eigen specialiteit uit de keuken, dus ga hier lekker eiland- en hapjeshoppen!

São Miguel: cozido das Furnas

Het grootste eiland van de Azoren is São Miguel. Dit groene eiland heeft naast overweldigende natuur, ook thermale bronnen in het midden van kratermeren. Onze aanrader: bezoek niet alleen hoofdstad Ponta Delgada, maar ook kuuroord Furnas in het oosten. Een gerecht dat je echt niet mag missen is ‘Cozido das Furnas’, een gerecht dat met ondergrondse hitte bereid wordt in een soort stoofpot in de grond. Je kunt met eigen ogen zien hoe dit gemaakt wordt, aan de rand van het vulkaanmeer. Het staat dan ook in bijna alle restaurants op de kaart. Slaap in de hoofdstad, bijvoorbeeld in dit kleinschalige hotel. Ook de familie Roelofs was te spreken over deze plek:

‘Wij hebben hier twee heerlijke weken gehad, we hadden een super appartement met zeezicht. Het personeel was vriendelijk en er was een fijn zwembad. Wij kunnen geen minpunten bedenken.’

Santa Maria: Lapas

Santa Maria heeft de meeste zonuren van deze archipel. Populair zijn de prachtige stranden van Praia Formosa en São Lourenço. In het oosten tref je een heuvelachtig gebied aan, vol met groene weilanden. In het binnenland vind je wijngaarden. Naast wijn is de specialiteit op Santa Maria de zeevruchten die nergens anders voorkomen. Op de menukaart vind je ze terug onder de namen lapas of cracas. Ook lekker: cavaco, een soort kreeft. In Santa Maria vind je naast al die heerlijke zeevruchten ook schattige, kleine, dorpjes – zoals vissersplaatsje Anjos en het kleine plaatsje Almagreira. Leg je hoofd hier neer op een kussen, bijvoorbeeld in deze B&B.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/azoren-5x-minst-bezochte-eilanden/”]

Terceira: Alcatra

Terceira is met zijn kerken en paleizen een van de mooiste eilanden. Aan de kust is het heerlijk vertoeven op de zandstranden en (natuurlijke) rotszwembaden. Is het in Angra bewolkt, rij dan naar Praia: dikke kans dat daar de stranden vol liggen! Andere belangrijke attracties zijn de vulkaangrot Algar do Carvão en de vulkaan van Santa Bárbara. Na een dagje vulkanen bekijken schuif je heerlijk aan voor en lekker diner in de mooie haven, waarbij je het traditionele gerecht ‘Alcatra’ zéker niet mag missen. Dit is goed gekruide runderlende. Slaap lekker in Hotel Varandas do Atlantico, pal aan de boulevard!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/azoren-10-must-sees/”]

Faial: Caldeiradas de peixe

Vanuit het eiland Pico neem je makkelijk de ferry naar buureiland Faial. Waar het in de jachthaven van Horta altijd gezellig druk is. Een écht begrip in Horta is Peter Café Sport, de ontmoetingsplaats voor schippers, lokalen en reizigers. Caldeiradas de peixe – Visstoofpot. In het westen van het eiland ligt het kale maanlandschap van de nog jonge vulkaan Capelinhos. Als je hier bent, bezoek dan zeker de Gruta das Torres. Tip: boek wel van tevoren even een tour. Op Faial heb je verschillende leuke Bed & Breakfasts, waaronder Vila Belgica.

Flores:  Sopas do Espírito

Flores is het meest westelijke eiland van de Azoren. De hoofdplaats Santa Cruz heeft een hoop leuks te bieden; struin hier door de gezellig straatjes en bewonder alle mooie gebouwen. De kustlijn van dit eiland bestaat uit grillige, hoge kliffen en in de binnenlanden liggen de zeven kratermeren van Flores. Watervallen, meren, riviertjes en bronnen zorgen voor een hoop plezier! En hier kun je smullen van ‘sopas do Espírito’. Dit betekent letterlijk soep van de heilige geest, dus dat belooft veel goeds!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/eilandhoppen-azoren-plekken-mag-missen/”]

Graciosa: Inhames com linguiça

Graciosa is een rustig eiland met een kleine 5000 inwoners, maar heeft met hoofdstad Santa Cruz, thermale bronnen die uit de rots opborrelen en alle witgeschilderde huisjes iets bijzonders. Het eiland wordt nog maar weinig bezocht door toeristen en is alleen daarom al de moeite waard. Bewonder hier ook zeker de indrukwekkende krater Caldeira, de warmwaterbronnen en verschillende stranden, onder andere bij Carapacho. Dit is een van de mooiste duiklocaties van Europa. Na een potje duiken kun je heerlijk een variatie op het typische gerecht ‘inhames com linguiça’ (yam met worst) eten. Smakelijk!

São Jorge: kaas

Wie lekker wil luieren op een strand, kan São Jorge beter overslaan. Want dit lange en smalle eiland kenmerkt zich door vulkanisch landschap en ruige kliffen. Houd je van een stevige wandelingen, vogels spotten en watervallen bekijken? Dan is dit the place to be! Op dit eiland kunnen ze kaas maken als de beste, die je op alle andere eilanden in de supermarkt aantreft. Ook lekker: drink eens kima, dit is een lokale frisdrank – gemaakt van maracuja (passievrucht). Deze moet je zeker even proberen, zó lekker!

Pico: wijn!

Zwarte lava typeert het landschap van dit bergachtige eiland, waar de berg Montanha do Pico dé publiekstrekker is. Het is hier vooral wijn dat de klok slaat: de lavagrond schijnt een zeer vruchtbare bodem te hebben: je neemt een pikzwarte vulkanische ondergrond en een paar sappige druivenplanten en tadaa: je maakt heerlijke wijn. Dé lekkernij van dit eiland. In het wijnmuseum bij de hoofdstad Madalena leer je alles over de wijncultuur van Pico.  In het binnenland ligt de berg Pico, die je ook kunt beklimmen. Maar ook de wijnvelden van het eiland Pico zijn een fijne plek rond te struinen en wijn te nippen.

Corvo

Corvo is het kleinste eiland van de Azoren en niet geschikt om te overnachten, wel kun je vanaf Flores een dagtrip maken. De weelderig begroeide, diepe vulkaankrater van de Caldeirão is erg indrukwekkend. Het eiland is ideaal als je een dagje rust en stilte zoekt! Een aanrader: het plaatsje Vila Nova do Corvo, waar alle bewoners van Corvo wonen. Er is ook een ‘gerechtje’ dat je niet mag missen: malassadas. Dit is een soort gesuikerd brood en ernstig lekker. Veel plezier en eet smakelijk!

Ook wel zin in een tripje Azoren? Zoek, vind en boek snel een kamer op Zoover!