Redactie - 14 april 2019

Redactie - 14 april 2019

In Italië zijn de tolpoortjes vaste meubelstukken op de snelweg, tenzij je kiest voor eindeloze omwegen over slingerende landweggetjes. Tolwegen, vignetten … hoe zit het ook al weer? Heb ik een vignet nodig in Italië? Jazeker! Maar er is nog een belangrijk vignet dat je nodig hebt wanneer je gaat rondtoeren met de auto in Italië: het milieuvignet.

Heb ik een vignet nodig in Italië?

Ja! Bijna alle Italiaanse snelwegen zijn tolwegen. Betalen kan contant of met een creditcard. Daarnaast kun je ook een VIA-card aanschaffen. Met deze kaart win je heel wat tijd aan de tolstations. Een aantal toegangen zijn namelijk speciaal voor gebruikers van de VIA-card gereserveerd. Zo omzeil je lange wachtrijen. Er zijn twee formules beschikbaar, een kaart ter waarde van 25,00 euro en eentje van 50,00 euro.

Deze kaarten zijn geldig in heel Italië, behalve op Sicilië. Je kunt ze kopen bij servicestations langs de autosnelweg en bij tabakswinkels.

Heb ik een vignet nodig in Italië

Supersnel de tolpoortjes door met een tolbadge

Ga jij regelmatig op vakantie naar Italië? Dan kun je ook een tolbadge kopen. Een investering van ongeveer twee tientjes die het autorijden in Italië een stuk aangenamer maakt. Geen wachtrijen, geen geklooi met muntjes en geen gestress, maar wel snel en soepel de tolpoortjes passeren. Je betaalt voor elke maand dat je het apparaatje gebruikt 3 euro en daar komt dan nog het toltarief bij. Het apparaatje plaats je in het midden van de voorruit, achter de achteruitkijkspiegel.

Vanaf dat moment kies je voortaan de rijstroken voor automatische tolheffing. Deze rijstroken worden aangegeven met een geel of blauw bord met daarop het Telepass logo. De voordelen van de tolbadge? Geldig in héél Italië, geen creditcard of contact geld nodig en aparte rijstroken, dus tijdbesparend. Zo ben je eerder op plaats van bestemming en kun je langer genieten van je verblijf aan het Gardameer.

Zona Traffico Limitato

Als je eenmaal de snelweg verlaten hebt, heb je wellicht de neiging om ontspannen achterover te leunen. Nog even zoeken naar het hotel, de bed & breakfast of de camping en het grote genieten in Italië kan beginnen. Pas dan wel goed op voor de zones in veel Italiaanse steden en dorpen die autovrij zijn. Om luchtvervuiling tegen te gaan hebben veel Italiaanse steden een milieuzone ingesteld. In deze Zona Traffico Limitato (ZAL) wordt verkeer grotendeels geweigerd.

In Bologna, Milaan en Palermo kun je een milieuvignet kopen. Een ticket kost je ongeveer 5 euro per dag. In de overige steden in Italië geldt de milieuzone meestal alleen voor bepaalde delen van het historische centrum (centro storico), of op bepaalde tijdstippen. Je kunt hier geen milieusticker voor kopen. Er zomaar inrijden mag dus niet, dan krijg je later thuis een fikse boete op de mat.

Op zoek naar een onvergetelijke accommodatie? Deze accommodaties wil je niet missen in Italië

Village Continental Lido                           Le Capanne (Glamping)

Norcenni Girasole Club (Glamping)      Altomincio Family Park

Valle Gaia                                                    Pra’ Delle Torri (Glamping)