Deze culturele hoogtepunten op Samos mag je niet missen

Redactie - 4 oktober 2019

Deze culturele hoogtepunten op Samos mag je niet missen

Redactie - 4 oktober 2019

Op vakantie naar Samos? Goed idee! Dit Griekse eiland is echt een paradijsje voor zonaanbidders en natuurliefhebbers. Zelf genoot ik tijdens mijn verblijf op Samos niet alleen van de azuurblauwe baaitjes en het lekkere eten, maar ontdekte ik ook een paar culturele schatten. Deze bezienswaardigheden mag je wat mij betreft niet missen.

Klooster Samos

Het Panagia Spiliani klooster

Op Samos kun je een aantal mooie kloosters bezichtigen, maar het mooiste exemplaar is toch wel het Panagia Spiliani klooster. Waarom? Het kerkje dat bij dit witte klooster hoort, is in een grot gebouwd. Zo bijzonder! In de grot van de Maagd Maria kun je een kijkje nemen in het felblauwe altaar. Vergeet als je weer buiten staat niet van het fantastische uitzicht op het stadje Pythagorion te genieten.

{article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/leuke-souvenirs-samos/”]

Tunnel Samos

De Eupalinos tunnel

De Eupalinos tunnel klinkt misschien een beetje suf,  maar op deze bijzondere bezienswaardigheid zijn ze op Samos maar wat trots. De meer dan een kilometer lange tunnel is namelijk een van de meest ingenieuze technische meesterwerken uit de oudheid. Het ondergronds aquaduct werd ruim 2500 jaar geleden uitgehouwen in de harde kalksteen van de berg Kastro om het stadje Pythagorion van schoon water te voorzien. Sinds 2017 is de tunnel na een uitgebreide restauratie open voor publiek. Best bijzonder om door dit technische hoogstandje te lopen. Maar heb je last van claustrofobie? Dan kun je beter buiten blijven!

Kouros van Samos

De Heraion van Samos

De Heraion van Samos, oftewel de tempel van Hera, is de grootste archeologische bezienswaardigheid van Samos. Het heiligdom van de godin Hera dateert uit de 8e eeuw voor Christus en was in die tijd de eerste Griekse tempel met een lengte van meer dan dertig meter. Tegenwoordig staat er nog maar één zuil fier overeind in de ruïnetempel. Daarnaast zijn er replica’s van marmeren beelden geplaatst.

Museum Samos

Het archeologisch museum in Samos-stad

Enkele originele beelden van de Hera-tempel kun je bewonderen in het archeologisch museum in Samos-stad. In het belangrijkste museum van Samos maak je een reis door het verleden van het eiland. De collectie bestaat uit een uitgebreide verzameling van archeologische vondsten uit verschillende tijdperken. Pronkstuk is de duizenden jaren oude Kouros van Samos. Met een hoogte van bijna vijf meter het grootste overgebleven Kouros beeld van Griekenland. Om de gigantische marmeren jongeman tentoon te stellen, moest het museum twee keer verbouwd worden.

[article herf=”https://www.zoover.nl/blog/eten-drinken/eten-en-drinken-op-samos/”]

Pythagorion Samos

De geboorteplaats van Pythagoras

De beroemdste inwoner van Samos was de Griekse wiskundige en filosoof Pythagoras. De beste man bedacht in een ver verleden een wiskundige stelling die nu nog gebruikt wordt om de oppervlakte van een driehoek uit te rekenen. Zijn geboorteplaats Pythagorion is naar hem vernoemd en eert hem met een enorm standbeeld die de stelling van Pythagoras uitbeeldt. Een andere bezienswaardigheid op Samos is de grot van Pythagoras. In deze grot in het Kerkisgebergte hield hij zich schuil voor de tiran van Samos: Polycrates.

Pythagorion is echter veel meer dan de geboorteplaats van Pythagoras. Tegenwoordig is het een van de leukste badplaatsen van Samos met een mooie winkelstraat en een sfeervol haventje vol leuke restaurantjes. Een prima plek dus om een hotel te boeken. Lekker slapen doe je bij Doryssa Seaside Resort. Reviewer J.Bosman vond het voor herhaling vatbaar: ‘Geweldige ligging van het hotel; aan het strand, uitzicht op de bergen, op loopafstand van het leuke plaatsje Pythagorion. Prima hotel met goed eten en goede service, fijne kamer met behoorlijk goed bed en goede schoonmaak.’

Heb je na het zien van deze culturele hoogtepunten zin in wat actie? Lees snel mijn blog over de leukste activiteiten op Samos!