8x wat te doen op Cyprus

Lise - 4 juni 2024

8x wat te doen op Cyprus

Lise - 4 juni 2024

Cyprus is een ideale bestemming voor een zonvakantie. Met de prachtige stranden en leuke activiteiten wordt het een vakantie om niet te vergeten. Heb je nou een vakantie geboekt, maar weet je nog niet wat je allemaal kan doen op Cyprus? Wij hebben de 8 leukste activiteiten en bezienswaardigheden op Cyprus voor je op een rijtje gezet!

1. Akamas Peninsula National Park

We starten het lijstje ‘wat te doen op Cyprus’ met het Akamas Peninsula National Park. Dit park is een ruig en onaangetast gebied op het meest westelijke punt van Cyprus. Met 168 verschillende soorten vogels, 20 verschillende soorten reptielen, 16 soorten vlinders en 12  soorten zoogdieren kom je aan fauna niks te kort. Bewonder een van de 20 verschillende soorten reptielen bij Lara Beach, een strand waar je in de zomer schildpadden kan spotten. Het fijne aan dit strand is dat het vaak voor komt dat je heel het strand voor jezelf hebt! Ben je liever avontuurlijk bezig? Bezoek dan de Avakas Gorge, een kloof die voor fitte mensen goed te bewandelen is. Van steen naar steen spring je door de kloof heen, om af en toe een berggeit tegen te komen. Neem tijdens je tocht voldoende water en wandelschoenen mee om het voor jezelf wat aangenamer te maken. Houd er ook rekening mee dat het park uit onverharde wegen vol gaten bestaat waardoor je het park het best met een jeep of quad kan bezoeken. Maar dat is juist leuk, want een jeep of quad rijden moet je zeker doen op Cyprus!

Doen op Cyprus - Akamas

2. Nicosia

Wil je twee verschillende landen binnen een uur zien? Dan is het bezoeken van de hoofdstad iets wat je echt moet doen op Cyprus. De hoofdstad Nicosia is namelijk verdeeld over twee landen: Griekenland en Turkije. Start je dag aan de Griekse kant van de stad en eindig het aan de Turkse kant. Het Griekse gedeelte is een stuk drukker en je vindt hier veel winkels en restaurants die je in de rest van Europa ook kan vinden. Ook is deze kant erg op het toerisme gericht waardoor je al snel de leukste souvenirs scoort!

Om naar de Turkse kant van de stad te gaan heb je je paspoort nodig, deze moet je laten zien bij de ‘grens’. Wanneer je bij de Turkse kant aankomt, zal je gelijk opmerken dat het veel rustiger en authentieker is. Je ziet hier waanzinnige street-art werken en winkels met prachtige kleden voorbijkomen. Deze winkels bekijken is ook zeker iets wat je moet doen op Cyprus! Leuke bezienswaardigheden die je kan bezoeken in de stad zijn de karavanserai Büyük Han en de bazaar Bundabuliya.

3. Omodos

Wat ook leuk is om te doen op Cyprus is Omodos bezoeken. Deze plaats ligt op 810 meter hoogte en is in de 11e eeuw ontstaan. Rond Omodos zijn verschillende wijngaarden te vinden, waar je kan genieten van de heerlijkste wijnen. In de zomer is er zelfs een wijnfestival! Heb je trek gekregen na de wijn? Probeer dan de delicatesse Apkatena, een hard sesambrood. Naast wijn en Apkatena staat de plaats ook bekend om de ambacht: van handgemaakte sieraden tot kant, hier score je de leukste dingen.

Wat te doen op Cyprus - bergdorp

4. Paphos & Kourion

Houd je meer van geschiedenis? Dan zijn voor jou Paphos en Kourion de hoogtepunten van wat je kan doen op Cyprus. Deze steden bevatten beiden opgravingen uit de Romeinse tijd: de oudste opgravingen van Kourion komen zelfs uit de twaalfde eeuw voor Christus. In Kourion vind je verder oude mozaïeken vloeren, een amfitheater aan zee en oude badhuizen. Het gebied van Kourion is erg groot en het is dan ook handig om tenminste 2 uur uit te trekken. Ook Paphos heeft prachtige bezienswaardigheden. Eén daarvan is de Tombs of the kings, hier liggen belangrijke personen met hoge functies begraven. Verder vind je in Paphos een scheepswrak, boulevard, kasteel en bananenplantages.

Wat te doen op Cyprus - hotel 2
Louis Paphos Breeze

''Wij hadden bij de boeking aangegeven dat wij met een mindervalide kwamen, en kregen een kamer op begane grond aan het zwembad. [...] Het animatieteam is echt een geweldig team, ze zorgen dat je overal mee kan doen ongeacht je beperking. De shows die ze 's avonds neer zetten zijn zeer professioneel. Het personeel doet er alles aan om jouw vakantie zo relaxt mogelijk te maken!'' - Samantha

Bekijk hotel

5. Love Bridge

Eén van de mooiste plekken op Cyprus is de Love Bridge. Een rotsformatie die bekend staat om de plaatselijke mythe. Het gaat rond dat als je op het midden van de brugboog je geliefde kust, al je wensen uitkomen. Een magische plek en dus zeker een aanrader om te doen op Cyprus! De beste tijd om de Love Bridge te bezoeken is een uur voor zonsondergang. Kom je overdag? Dan kan je hier ook zwemmen. Spring absoluut niet vanaf de brug in het water, maar loop voorzichtig naar het einde van de rotsformatie om vanaf daar rustig het water in te gaan. Een andere optie is om hier per boot heen te gaan.

doen op Cyprus

6. Boottocht

Ook een boottocht is een leuke activiteit om te doen op Cyprus. Op heel het eiland zijn verschillende touraanbieders te vinden. Verblijf je in het noorden van Cyprus? Je vaart langs de prachtige kust en ankert op meerdere plekken. Er zijn ook aanbieders met boottochten die raampjes aan de onderkant van de boot hebben. Hierdoor kan je goed de bodem van de zee zien.

Wat te doen op Cyprus - boot

7. Famagusta

Famagusta is een haven en vissersplaatsje gelegen aan de oostkust van Cyprus. Wat deze stad bijzonder maakt is dat de wijk Varosha een spookwijk is. De wijk wordt beschouwd als niemandsland maar het Turkse leger bewaakt Varosha. Wanneer je de spookwijk gaat bezoeken, kan je het beste rijden naar Palm Beach. Vanuit dit hotel loop je zo het strand op en is het mogelijk om een gedeelte van dichtbij te zien. Het is een erg bijzondere activiteit om te doen op Cyprus.

Kaya Artemis Resort & Casino

Dit hotel blinkt uit met zijn adembenemende zwembaden en privéstrand op slechts een steenworp afstand. Perfect voor zonliefhebbers en avonturiers die luxe en ontspanning zoeken. Duik in het verkoelende water of ontspan onder de zon.

Bekijk hotel

8. Stranden Ayia Napa

Het rijtje met ‘wat te doen op Cyprus’ sluiten we af met de mooiste stranden. Deze vind je vooral bij Ayia Napa, een stad in het oosten van het eiland. Een van de stranden die je kan bezoeken is Nissi Beach, een goudkleurig strand met helderblauw water. Gezinnen zullen zich hier op en top vermaken door alle faciliteiten. Ook zorgt de kalme zee voor een ideale strandervaring voor de kinderen. Een ander strand is Makronissos Beach, een wit strand met helderblauw water. Er kan een keuze worden gemaakt tussen het rustige gedeelte van het strand of het drukke gedeelte van het strand waar een ritje op de banaan niet kan ontbreken.

Wat te doen op Cyprus - strand