7 Pretparken In Europa Voor Mensen Die Niet Van Achtbanen Houden

Redactie - 8 juni 2016

7 Pretparken In Europa Voor Mensen Die Niet Van Achtbanen Houden

Redactie - 8 juni 2016

Je herkent deze situatie misschien wel: je bent met een stel vrienden of met je familie in een pretpark. Na een paar rustige attracties gehad te hebben, slaan jullie een hoek om en staan jullie ineens oog in oog met die achtbaan waar al de hele dag over wordt gepraat. De rest van de groep kan niet wachten om in de rij te gaan staan, maar jij houdt niet van achtbanen en gaat niet mee. Het gevolg: jij zit een goed uur in je eentje op een bankje te wachten, en als je vrienden dan eindelijk terug zijn stormen ze recht op de volgende rollercoaster af. Gezellig, zo’n dagje pretpark! Alleen omdat je niet van achtbanen houdt, zit jij de hele dag in je eentje met alle tassen opgescheept. Zonde van dat dure entreekaartje!

En ook als je met kleine kinderen in een pretpark bent, moet je de achtbanen vaak overslaan. Als dan blijkt dat er voor het jongere publiek eigenlijk maar weinig te doen is in het pretpark, kan zo’n bezoekje nogal tegenvallen. Gelukkig zijn er ook genoeg pretparken in Europa die leuk zijn voor alle leeftijden.

 

Deze pretparken in Europa zijn voor iedereen leuk

In deze zeven pretparken in Europa kan iedereen zich de hele dag vermaken. Of je nu jong of oud bent en wel of juist helemaal niet van achtbanen houdt, als je één van de parken in dit lijstje bezoekt, heb je het gegarandeerd de hele dag naar je zin.

 

1. Puy du fou in Les Epesses, Frankrijk

puy du fou frankrijk

Puy du Fou is een bijzonder pretpark dat buiten Frankrijk niet zo heel bekend is. Eigenlijk is dat raar, want het trekt jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers. Die komen allemaal af op het unieke concept. In het pretpark Puy du Fou, dat in de Vendée ligt, zul je namelijk geen ‘normale’ attracties tegenkomen. Er is in het hele park geen rollercoaster te bekennen, en ook attracties als wildwaterbanen en schommelschepen zul je hier niet zien.

Eigenlijk kun je Puy du Fou nog het beste vergelijken met een openluchtmuseum. In het park maak je eigenlijk een soort van historische reis door de tijd. Er zijn vier dorpen en steden nagebouwd uit verschillende perioden uit de geschiedenis, dus je krijgt een goed idee van hoe het leven er bijvoorbeeld in de Middeleeuwen uitzag. Verder is er een prachtige rozentuin en een mooie groene vallei met rustig kabbelend water en mooie watervallen, en is er een dierenpark van wel vijftig hectare waar je naast herten ook leeuwen en tijgers kunt tegenkomen.

Maar Puy du Fou staat nog het meest bekend om de spectaculaire shows. Momenteel kun je er maar liefst achttien voorstellingen bekijken met de meest uiteenlopende thema’s. De zes grote voorstellingen duren maar liefst een half uur tot veertig minuten, en spelen zich af in echte amfitheaters, forten of kastelen. In dit pretpark in Europa kijk je je ogen uit!

 

2. Europa-Park in Rust, Duitsland

europa-park reuzenrad

Bij onze oosterburen weten ze wel hoe een goed pretpark eruit moet zien. Europa-park is slechts één van de vele toffe parken die je in Duitsland kunt vinden. Voor de echte pretparkfanaat is Duitsland een geweldig vakantieland! En dan is Europa-Park misschien wel het bekendste pretpark van allemaal. Het is niet alleen het grootste pretpark van Duitsland, Europa-Park is na Disneyland in Parijs ook nog eens het drukst bezochte pretpark in heel Europa!

En hoewel er in het park maar liefst dertien rollercoasters te vinden zijn, houden die 5,5 miljoen bezoekers die er per jaar komen natuurlijk lang niet allemaal van achtbanen. Het feit dat dit pretpark in Duitsland toch zo populair is, moet dus haast wel betekenen dat er naast die spannende achtbanen ook nog genoeg andere dingen te doen zijn.

De naam van het park heeft een reden: het is verdeeld in verschillende themagebieden die corresponderen met verschillende landen in Europa. In Griekenland kun je bijvoorbeeld op een interactieve manier het verhaal van Atlantis leren kennen, of je gaat raften langs de fjorden van Scandinavië. In de Euro-Tower in het Franse deel heb je en prachtig uitziet over het hele park.

 

3. De Efteling in Kaatsheuvel, Nederland

efteling draak(Foto via Efteling.com)

Voor een dagje pretpark hoef je Nederland overigens helemaal niet eens uit. Waarschijnlijk weet je allang dat er in ons eigen land genoeg pretparken zijn die een bezoek meer dan waard zijn. De Efteling is het grootste en drukst bezochte pretpark in Nederland, met wel vier tot vijf miljoen bezoekers per jaar! Onder die bezoekers zijn natuurlijk ook behoorlijk wat kinderen, die lang niet allemaal groot genoeg zijn om in de achtbanen te mogen.

Gelukkig is de bekendste attractie van de Efteling prima geschikt voor mensen die niet zo van snelheid en vrije vallen houden. En het Sprookjesbos is echt niet alleen leuk voor kinderen, neem dat maar van mij aan! Ook de Oosterse wereld van de Fata Morgana, de wildwaterbaan de Piraña of het uitzicht vanuit de hoge Pagode zijn leuk voor mensen van alle leeftijden. Als je niet van achtbanen houdt, maar toch wel een beetje spanning op wilt zoeken, kun je je voor even gewichtloos voelen in de Halve Maen, het grootste schommelschip ter wereld.

Als je echt geen genoeg kunt krijgen van de wereld vol wonderen, zijn er genoeg mogelijkheden om een nachtje en een extra dag aan je bezoek vast te plakken. Je zult snel genoeg merken waarom de Efteling al meerdere keren is verkozen tot beste pretpark van Nederland en van de bezoekers van Zoover gemiddeld maar liefst een 8,7 krijgt, en waarom het dit jaar in de top 25 best bezochte pretparken ter wereld staat!

 

4. Bellewaerde in Ieper, België

bellewaerde show
(Foto via Bellewaerde.be)

Wil de ene helft van je gezin graag naar een dierentuin, terwijl de rest meer zin heeft om naar een attractiepark te gaan? Goed nieuws: je hoeft helemaal niet te kiezen! Bellewaerde, dat bij Ieper in België ligt, is namelijk een pretpark en dierenpark in één. Bellewaerde werd in 1954 opgericht als dieren- en safaripark, en sinds die tijd heeft het behoorlijk wat gedaanteverwisselingen ondergaan. Vandaag de dag is het nog steeds een geweldig park voor dierenliefhebbers, maar komen ook mensen die liever in attracties zitten er ruimschoots aan hun trekken.

Het park is ingedeeld volgens verschillende thema’s, die allemaal met het dierenrijk te maken hebben. Zo kan het zo maar gebeuren dat je binnen een paar stappen oog in oog staat met een olifant op de Savanne, en kun je, gewoon in België, een rondvaart maken door de jungle. Naast de achtbanen kun je onder andere een ontzettend hoge vrije val maken of een 4D-film kijken.

En wat dacht je van een spectaculaire roofvogelshow met arenden en gieren? Je kunt zelfs trainingen van de wilde dieren bijwonen. Die achtbanen heb je helemaal niet nodig voor een leuke dag!

 

5. Futuroscope in Poitiers, Frankrijk

futuroscope frankrijk

Als je houdt van alles wat met film, theater en televisie te maken heeft, hoef je niet per se naar Hollywood. Je kunt namelijk ook een bezoekje brengen aan Futuroscope, een bijzonder pretpark bij Poitiers in Frankrijk dat helemaal in het teken staat van thema’s als cinematografie en multimedia. Wat dat precies inhoudt? Nou, meerdere 3D- en 4D-bioscopen waar je allerlei verschillende films kunt bekijken, bijvoorbeeld.

En dat is zeker nog niet alles. Er is bijvoorbeeld ook nog een planetarium, verschillende spectaculaire shows die de hele dag door plaatsvinden, en allerlei verschillende attracties voor jong en oud. Er zijn zelfs zalen waar films draaien die zich 360 graden om je heen afspelen. In zo’n bioscoop heb je nog nooit eerder gezeten! Verder kun je in dit bijzondere pretpark alles leren over de laatste ontwikkelingen in de filmindustrie. Erg tof om te zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat!

Wist je trouwens dat Futuroscope al meerdere keren de startplaats voor etappes van de Tour de France is geweest? Let dus tijdens je bezoek goed op dat je niet ineens van je sokken wordt gereden!

 

6. PortAventura in Salou, Spanje

portaventura spanje

Als we het over pretparken in Europa hebben, kan Portaventura in Spanje eigenlijk niet ontbreken. Dit pretpark in Salou is het grootste van het land, en is één van de populairste pretparken in Europa. Best een knappe prestatie, als je bedenkt dat het park pas twintig jaar bestaat. Het is dus lang niet zo oud als sommige andere parken in dit lijstje, maar het is een tof park dat leuk is voor alle bezoekers, of je nu een echte adrenalinejunk bent of juist helemaal niet.

In zijn korte bestaan heeft Portaventura al verschillende prijzen in ontvangst mogen nemen. De shows die in het park worden opgevoerd zijn bijvoorbeeld wereldberoemd, en als je deze hebt bijgewoond, wordt je meteen duidelijk waarom deze zo populair zijn. Het vuurwerk en de special effects vliegen je om de oren! De allerkleinsten kunnen hun helden uit Sesamstraat in het park ontmoeten, en er zijn gedurende de dag verschillende kleurrijke parades die door het hele pretpark veel bekijks trekken.

Heb je het warm gekregen? Dan kun je een uitstapje maken naar het Costa Caribe waterpark. In dit enorme zwemparadijs vind je maar liefst twaalf glijbanen, voor jong en oud. En door die geweldige Caribische sfeer waan je je op een onbewoond eiland!

 

7. Blackpool Pleasure Beach in Blackpool, Engeland

blackpool pleasure beach engeland

Blackpool in Engeland staat bekend om de drie pieren, die jaarlijks veel bezoekers trekken. Op alledrie de pieren vind je verschillende ouderwetse attracties, zoals houten achtbanen en grote carrousels. En Blackpool Pleasure Beach, het grote pretpark bij de South Pier, is ook al sinds 1896 een begrip in Blackpool en in de rest van Engeland. Het wordt al sinds het   begin gerund door de familie Thompson, en jaarlijks trekt het park tussen de vijf en zes miljoen mensen per jaar.

Die mensen komen natuurlijk deels voor de rollercoasters, waar het park er maar liefst tien van heeft. Maar ook als je de kriebels krijgt van die hoge snelheden is er in Blackpool Pleasure Beach genoeg te beleven. Zo zijn er verschillende dark rides die spannend en vermakelijk zijn zonder al te eng te worden, kun je als je niet goed oplet flink verdwalen in het doolhof of draai je eindeloos rondjes in de theekopjesattractie. Er zijn maar liefst vijf verschillende wildwaterbanen, dus hou er rekening mee dat je een nat pak kunt krijgen!

Na de lange dag in het pretpark kun je lekker uitrusten tijdens een mooie wandeling langs de waterlijn. Als je eind augustus gaat, kun je ook mooi de beroemde Blackpool Illuminations zien. Tijdens dit festival wordt de kustlijn verlicht door meer dan één miljoen lampen. Je kunt je wel voorstellen dat dat er heel bijzonder uitziet!

 

 

Zo zie je maar dat pretparken ook leuk zijn als je niet zo blij wordt van snelle, hoge achtbanen. In deze zeven pretparken in Europa zijn genoeg dingen te doen voor de mensen die niet zo van spanning houden!

Ken jij nog meer pretparken in Europa die voor iedereen leuk zijn?

Laat het me weten in een reactie!