10 geheimen over Disneyland Parijs die jij nog niet wist

Redactie - 20 december 2018

10 geheimen over Disneyland Parijs die jij nog niet wist

Redactie - 20 december 2018

Staat er een magisch weekendje Disneyland Parijs op de planning? Goed idee! Natuurlijk heb je je goed ingelezen en weet je inmiddels alles over de gaafste attracties en mooiste parades in het park. Maar ken je deze 10 geheime feitjes over Disneyland Parijs al?

Beeld: Pixabay – Bunzel Lisa

Disneyland Parijs heeft een geheim ondergronds tunnelstelsel

Het verhaal gaat dat Walt Disney ooit een cowboy uit Frontierland zag wandelen door het futuristische Tomorrowland. Dit vond hij zo ongepast dat hij besloot een tunnelstelsel aan te leggen. De ondergrondse tunnels worden gebruikt door het personeel om ongezien van de ene kant naar de andere kant van het park te gaan en om afval uit het zicht te houden.

De Amerikaanse vlaggen in Main Street U.S.A zijn nep

Als je door Main Street U.S.A wandelt, kijk dan eens goed naar de Amerikaanse vlaggen die daar wapperen. Als je ze uitvoerig bestudeert, kom je er al snel achter dat het geen originele Amerikaanse vlaggen zijn. Ze missen namelijk allemaal een streep of ster. Een foutje? Zeker niet. De vlaggen zijn namelijk nep, omdat Disney dan niet verplicht is te voldoen aan het Amerikaanse protocol om ze halfstok te hangen tijdens bepaalde situaties.

Beeld: Pixabay – Philip Base

De paarden in Main Street U.S.A klinken luider

De paarden die door Main Street lopen, dragen speciale hoefschoenen van kunstmatig leer. Deze zorgen niet alleen voor meer grip, maar maken ook meer geluid. Het harde geluid van de galopperende paarden past volgens Disney perfect bij de sfeer van een klein Amerikaans stadje uit de 19e eeuw.

Andere leuke weetjes over Main Street: er zijn 580.000 bakstenen gebruikt voor de aanleg van Main Street en de gevels worden verlicht door 225.000 gloeilampen. Op veel ramen in Main Street staat een naam: soms hebben deze een historische betekenis, sommigen zijn een eerbetoon aan de mensen die het park gebouwd hebben en andere teksten zijn fictief.

Er leven honderden katten in Disneyland Parijs

In Disneyland Parijs leven honderden katten. Ze krijgen eten en worden ’s nachts losgelaten om op muizen en ander ongedierte te jagen. Maak je geen zorgen: Mickey en Minnie laten ze met rust.

Beeld: Pixabay – Laura Tara

Het roze kasteel in Parijs is een vreemde eend in de bijt

Blikvanger van Disneyland Parijs is het kasteel van Doornroosje. Het magische bouwwerk wijkt nogal af van de kastelen in de andere Disneyparken. Het ontwerp in Parijs moest namelijk extra speciaal worden. In Amerika zijn kastelen immers op zich al bijzonder, maar in Europa barst het ervan en zijn kastelen doodnormaal. Daarom kreeg het bouwwerk in Parijs veel meer sprookjeselementen.

Daarnaast is er gekozen voor de kleur roze, omdat het klimaat in Parijs veel wisselvalliger is en de luchten dus grijzer zijn. Zo steekt het kasteel beter af tegen de donkere wolken. Het kasteel is overigens in verschillende tinten roze geschilderd: hoe hoger je komt, hoe lichter de kleur. Zo lijkt het gebouw hoger dan het in werkelijkheid is. Soortgelijke optische trucjes zijn op meer gebouwen in Disneyland toegepast, waardoor ze groter en hoger lijken.

Nog een leuk weetje: het kasteel staat op het noorden, waardoor je op elk tijdstip van de dag een mooie foto van het kasteel kunt maken zonder te veel tegenlicht.

De wachttijden worden vaak overdreven

Staat er bij een attractie aangegeven dat je nog een uur moet wachten? Grote kans dat dit daadwerkelijk maar 45 minuten is. Door de geschatte wachttijden te overdrijven, wil Disney jouw verwachtingen overtreffen. Die drie kwartier lijkt ineens voorbij te vliegen als je verwacht een uur in de rij te moeten staan.

Beeld: Unsplash – Skylar Sahakian

De paarse theekopjes draaien sneller dan de rest

Je kent ze vast wel: die theekopjes die als een dolle in het rond draaien. Houd je van snelheid? Zoek dan een plekje in de paarse kopjes van Mad Hatter’s Tea Cups. Deze schijnen sneller te draaien dan de rest. Houd je van nog meer snelheid? Laat je dan de ruimte in schieten in de Space Mountain. Van de vijf versies van deze achtbaan, is de variant in Parijs de snelste en de enige met loopings en kurkentrekkers. Ook van de Big Thunder Mountain is de versie in Parijs het snelste, hoogste en langste van allemaal.

Disney verspreidt constant lekkere geuren door het park

Vraag je je af waarom het overal zo lekker zoet ruikt? Niet zo gek, want Main Street wordt regelmatig geparfumeerd met vanillegeur. Soms dringt de geur van versgebakken koekjes je neus binnen en rond de kerst ruikt het er naar pepermunt. Disney wil op die manier vieze geurtjes maskeren van bijvoorbeeld afval of zweet. Bij Pirates of the Caribbean is het overigens niet vreemd als je een vleugje zilte zeelucht opsnuift.

Beeld: Pixabay – Dassel

Je zult nooit dubbele Disneyfiguren zien

Er loopt altijd, op welk tijdstip dan ook, maar één van een bepaald Disneykarakter in het park rond. Je zult dus nooit twee Mickey’s en twee Goofy’s tegen het lijf lopen. Er wordt gebruik gemaakt van een strak schema om dit te voorkomen. Nog een leuk weetje: Disney prinsessen mogen niet ouder dan 26 jaar zijn.

Beeld: Pixabay – Henning E

Walt Disney zou een hekel aan zijn standbeeld gehad hebben

In alle Disneyparken staat een standbeeld van Walt Disney hand in hand met Mickey Mouse. Disneyfans zijn er gek op en verdringen zich om een foto van het iconische standbeeld te maken. Walt Disney zelf zou waarschijnlijk een hekel aan dit beeld hebben gehad. Zijn familie was dan ook tegen de plaatsing van het standbeeld. Het heeft nog heel wat voeten in aarde gehad om zijn vrouw Lillian te overtuigen dit eerbetoon aan haar overleden man in de Disneyparken te laten plaatsen.

Overnachten in Disneyland Parijs

Een dagje is natuurlijk veel te kort om dit immense park te ontdekken. Boek daarom een overnachting bij Disneyland Parijs. Lekker slapen doe je bij:

Heb jij weleens in een van deze hotels bij Disneyland Parijs geslapen? Laat dan een review achter op Zoover.