Wanneer is het regenseizoen in Thailand?

Redactie - 29 mei 2020

Wanneer is het regenseizoen in Thailand?

Redactie - 29 mei 2020

Je hebt misschien de beste stranden en mooiste bezienswaardigheden al opgezocht en je weet welke geweldige activiteiten je wilt ondernemen. Maar wanneer is het regenseizoen in Thailand? Timing is essentieel bij het plannen van je vakantie. Gelukkig is het antwoord op je vraag heel eenvoudig: het regenseizoen loopt grofweg van mei tot oktober.

Wanneer is het regenseizoen in Thailand

Wanneer is het regenseizoen in Thailand?

Het regenseizoen in Thailand loopt grofweg van ongeveer mei tot oktober. De meeste regen valt in de maanden juni, juli en augustus. Tijdens de moessonperiode valt er in een korte tijd heel veel regen. Meestal duurt zo’n (stort)bui ongeveer 1 à 2 uur. De moessonperiode verschilt per regio. In het zuidwesten van Thailand duurt het regenseizoen van ongeveer april tot november. Terwijl er in het noordoosten juist in de maanden oktober tot februari veel regen valt.

Bangkok Thailand

Reizen tijdens het regenseizoen of juist niet?

Is het regenseizoen juist gunstig of ongunstig voor een reis naar Thailand? Dat ligt erg aan jezelf! Tijdens het regenseizoen in Thailand moet je iedere dag rekening houden met een flinke bui. Deze regenbui valt meestal aan het eind van de middag, daarna klaart het direct weer op. Tegenover een bui per dag staat dat tijdens het regenseizoen, Thailand op zijn mooist is. De natuur staat door het vele water in bloei, deze tijd van het jaar is Thailand op zijn groenst! Een ander voordeel van reizen naar Thailand tijdens het regenseizoen is dat vliegtickets goedkoper zijn en het minder druk is. De meeste toeristen mijden het regenseizoen. Kortom; ben je niet bang voor een flinke bui per dag en wil je een groen Thailand zien? Overweeg dan zeker op reis te gaan tijdens het regenseizoen.

Wil je heldere blauwe luchten en aangename temperaturen, boek je vakantie dan voor de ‘koelere maanden’ van november tot februari: het kan alsnog 30 °C worden. Het is wel de drukste tijd om Thailand te bezoeken, dus hotels en vluchten kosten waarschijnlijk meer.

Als je de drukte wilt vermijden en niet zo’n zonaanbidder bent, ga dan in de zomer (mei tot oktober) naar Thailand. De luchtvochtigheid is behoorlijk hoog en het regent regelmatig, maar je hoeft écht niet alleen maar voor de regen te schuilen. Kies je voor een vakantie in de periode van maart tot mei, houd dan rekening met echt heet weer.

Chiang Mai Thailand

Beste tijd om Chiang Mai te bezoeken

De beste tijd om een leuk hotelletje in Chiang Mai te boeken – zoals Pension Guesthouse Liam’s Suan Dok Mai of Hotel Rimping Village – is tussen oktober en februari. Het is dan relatief koel en er waait een verfrissend briesje. De luchtvochtigheid is laag en de zon schijnt tot wel negen uur per dag. Yes! Hoewel temperaturen van 30 °C regelmatig voorkomen, kan het ook best frisjes (15 °C) worden. Het regenseizoen in Chiang Mai loopt van juni tot november.

Beste tijd om Bangkok te bezoeken

De temperaturen variëren niet veel in Bangkok. In de winter is het er ongeveer 20 °C en tijdens de zomermaanden stijgt dit naar 30 °C. Het grote verschil zit ‘m in vochtigheid en regen. Van november tot maart is Bangkok op zijn best, omdat de moessonregen (en vochtigheid) verdwenen zijn, maar de ietwat verstikkende temperaturen van de zomer nog niet hun intreden hebben gedaan. Het regenseizoen in de Thaise hoofdstad uit zich tussen juni en oktober.

Phuket Thailand

Beste tijd om Phuket en Koh Phi Phi te bezoeken

December en januari zijn de beste maanden om de Andaman kust te bezoeken. Dit zijn de droogste en zonnigste maanden van het jaar en de zee is lekker kalm – perfect voor duiken en paddleboarden. Het regenseizoen op de eilanden Phuket en Koh Phi Phi begint in mei en eindigt in oktober. Vooral september en oktober zijn erg nat, dus in dat geval kun je er beter voor kiezen om je heil elders te zoeken.

Beste tijd om Koh Samui te bezoeken

Februari en maart zijn de beste maanden om de zuidoostkust te bezoeken, omdat het weer dan het zonnigste en droogste is. April is de warmste maand, vooral rond het traditionele Thaise nieuwjaar (Songkran), waarbij de locals water over elkaar gooien om af te koelen. De maanden september, oktober, november en december worden daarom beschouwd als het regenseizoen op Koh Samui. Deze maanden tellen tussen de 14 en 20 regendagen. De piek met de meeste neerslag is november.

Koh Chang Thailand

Wanneer Thailand niet bezoeken?

In de noordelijke gebieden kun je tijdens het regenseizoen in Thailand te maken krijgen met overstromingen, overstroomde wegen en modderstromen. Het zuiden is niet écht heel top in oktober en november en de Similan-eilanden zijn (grotendeels) gesloten tussen november en maart. Vermijd Koh Chang en de Andaman kust in juni en juli. Zware regenval en storm in combinatie met een ruige zee kunnen ervoor zorgen dat je niet de beste herinneringen mee naar huis neemt.