Plannen voor een autovakantie naar Zwitserland? Dan ben je vast benieuwd naar het antwoord op de vraag: heb ik een vignet nodig in Zwitserland? Het antwoord is: ja. Je hebt een tolvignet nodig op alle snelwegen in Zwitserland. Ook als je alleen maar door Zwitserland rijdt op weg naar een ander vakantieland! We geven je informatie over de aanschaf van zo’n vignet.

Vignet nodig in Zwitserland

Beeld: Pixabay

Geldig voor een jaar

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Oostenrijk is een vignet voor Zwitserland alleen maar te verkrijgen met een geldigheidsduur van een jaar. Het maakt niet uit of je langer blijft, bijvoorbeeld op camping Natterer See, winnaar van een Zilveren Award, of doorrijdt naar een ander land.

De vignetten zijn verplicht voor alle motorvoertuigen tot 3500 kilo. Heb je een aanhanger of caravan achter je auto, dan moet je een extra Autobahnvignet kopen. Dat betekent twee keer een vignet betalen. Voor een aanhanger achter de motor heb je geen extra vignet nodig.
Is je camper zwaarder dan 3500 kilo dan heb je een Schwerverkehrsabgabe nodig. De prijs is afhankelijk van hoe lang je in Zwitserland blijft.

Beeld: Pasja via Pixabay

Hoe zit het met een vignet bij een huurauto?

Huur je een auto in Zwitserland, dan zit daar meestal al een tolvignet op. Huur je een auto in een ander land dan moet je zelf een vignet kopen. Informeer over de aanwezigheid van tolvignetten bij je autoverhuurmaatschappij.
Wanneer je zonder vignet rijdt riskeer je een boete van CHF 200,- (een kleine 185 euro). Er zijn een aantal (snel)wegen waar je geen vignet voor nodig hebt en er zijn mogelijkheden om bijvoorbeeld vanuit Oostenrijk een dag naar Zwitserland te gaan zonder tol te betalen (en andersom). Lees hier alle informatie over de Zwitserse tolwegen.

Beeld: Jonathan Reichel via Pixabay

Tol voor tunnels

Naast een tolvignet voor de snelwegen moet je extra tol betalen voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Voor de Sint-Gotthardtunnel wordt geen tol geheven.

Tolvignettips en handige weetjes:

 • Het kan heel druk zijn bij de grensovergang dus koop je vignet online voor je van huis gaat.
 • Aan de grens betaal je 40 CHF.  Betaal je dat in euro’s hou dan rekening met een ongunstige wisselkoers.
 • Bestel je vooraf bijvoorbeeld bij de ANWB dan kost het vignet € 39,45 exclusief afhandelkosten.
 • Elk jaar krijgt het vignet een ander kleurtje en het jaartal staat aangegeven op het vignet. De geldigheid van een vignet loopt van 1 december (van het voorgaande jaar) tot 31 januari van het opvolgend jaar. Dat is een totale geldigheidsduur van 14 maanden. Dus ook als je in juli een vignet bestelt is het einde van de geldigheid 31 januari van het volgend jaar.
 • Oude tolvignetten moet je verwijderen!
 • In Zwitserland ben je verplicht een gevarendriehoek bij je te hebben die binnen handbereik moet zijn.
 • Reis je bijvoorbeeld via Duitsland en Oostenrijk naar Zwitserland? Check dan even of je voor Duitsland een milieusticker nodig hebt. Een tolvignet is ook voor Oostenrijk verplicht.
 • Bewaar het aankoopbewijs van het vignet/de vignetten. Je moet kunnen aantonen dat je het vignet gekocht hebt bij een officieel verkooppunt.
Vignet nodig

Bevestigingsinstructies tolvignet Zwitserland

Plak het vignet niet zomaar op je voorruit, er zijn strikte regels over hoe het aangebracht moet worden. Zit het vignet niet op de goede plek dan loop je het risico op een boete van wel 200 CHF. Bij een kapotte autoruit heb je recht op een nieuw vignet. Je moet dan wel bewijs leveren dat je auto voorzien was van een vignet (stukje autoruit met het vignet én je aankoopbewijs bijvoorbeeld.)

 • Het vignet moet linksonder, linksboven of in het midden boven aan de binnenzijde van de voorruit worden bevestigd. Doe dat volgens de instructies en gebruik geen plakband of tape om het vignet te bevestigen! Beschadig het vignet niet.
 • Ga je op de motor dan moet het vignet worden geplakt op de tank, de kuip of het windscherm. Als het maar goed zichtbaar is. Beschadigde vignetten zijn ongeldig.
 • Bij een aanhanger met alleen een zijruit moet het vignet aan de binnenkant van de linkerruit worden geplakt.
 • Heb je een aanhanger zonder ruit? Bijvoorbeeld een aanhangwagen of bagagekar dan moet je het vignet aanbrengen aan de linkerzijde, maar niet zichtbaar zodat het niet gestolen kan worden. Lastig… en even zoeken naar een goede plek.

Nog op zoek naar een mooie en fijne accommodatie in Zwitserland? We tippen deze hotels en campings.

Camping Manor Farm Camping Lago Maggiore

Campo Felice

Camping Les Glaciers

Hotel Azalea

Camping Molignon

Heb jij al nog tips voor het tolvignet Zwitserland?

Hoe ziet jouw perfecte actieve vakantie eruit? Doe mee en maak kans op een actieve vakantie t.w.v. €1.500! Mede mogelijk gemaakt door Kras

Uitgelichte berichten

Madeleine

Redacteur

17 april - 2019

Reacties