Wat is er in de winter te doen op de Waddeneilanden?

Redactie - 5 december 2018

Wat is er in de winter te doen op de Waddeneilanden?

Redactie - 5 december 2018

In de zomerzon zijn de Waddeneilanden groot favoriet, maar ook in de winter zijn de vijf eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog de oversteek waard. En wist je dat de Wadden de meeste zonuren van Nederland hebben? Ook in de winter! Een van de mooie redenen om voet aan wad te zetten. Wat is er in de winter te doen op de Waddeneilanden? Een greep uit alle leuke activiteiten die we voor je op een rijtje hebben gezet:

  • Winters wadlopen (wadzwerftochten vanaf Schiermonnikoog).
  • Zeehonden spotten (voornamelijk Ameland, Texel, Terschelling).
  • Bezoek een kaasboerderij of leer waddenmosterd maken.
  • Beklim een vuurtoren en geniet van het uitzicht.
  • Winterse wandelingen, paardrij- en –fietstochten.
  • Ontdek nieuwe films bij Podium Vlieland.
  • Proef lokale lekkernijen: Juttersbitter, Skuumkoppe en ’t Nobeltje.
  • Sterren kijken bij de Boschplaat (International Dark Sky Park).
  • Volg een workshop jutterskunst maken.

Welk Waddeneiland?

Natuurliefhebber? Dan word je wild van Vlieland en Schiermonnikoog. Ben je meer een fietser of wandelaar? Dan is Terschelling altijd een goed idee. Ameland is vooral fantastisch voor wie een eindeloze (winterse) strandwandeling wel kan waarderen. Is winkelen en uitgaan meer jouw ding? Kies dan voor Texel.

Topbestemming voor 2017 - Texel

Texel

De duinen en het mooie uitzicht zijn niet het enige dat Texel in de winter te bieden heeft. Maak een frisse winterwandeling, beklim de vuurtoren, bezoek de kaasboerderij, winkel in Den Burg of spot schattige zeehondjes bij Ecomare. Ook leuk: het Maritiem museum en het Juttermuseum of een proeverij bij de Texelse Bierbrouwerij. Hallo, Skuumkoppe en tal van andere lokale biertjes!

Een nachtje logeren is een aanrader volgens velen bij Hotel Prins Hendrik, omringd door drie natuurgebieden.

Zonsondergang Vlieland

Vlieland

Het Waddeneiland Vlieland is een walhalla voor paardrijders, fietsers en vliegeraars. Er rijden namelijk geen auto’s en het overgrote deel van het eiland is duin, strand of bos. Een prachtig eiland om met de fiets (tandem!) of te voet te ontdekken. Gelukkig is er binnen ook genoeg te doen. Zo worden er kroegentochten bridgedrive georganiseerd en ontdek je verrassende (filmhuis)films bij Podium Vlieland.

Terschelling

‘Lekker Juttersbitter drinken in bruine kroegen en genieten van de eindeloze natuur’, lezen we in de reviews. Misschien is Terschelling nog wel leuker in de winter dan in de zomer. Ruige natuur, zeeën van ruimte, heerlijk stil en superveel sfeervolle kroegjes en leuke hotels waar je lekker kunt opwarmen van de winterbries. Bij voorkeur boek je natuurlijk een accommodatie met wellness, zoals Resort Dellewal.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/toplijstje/waddeneilanden-10-x-de-beste-accommodaties/”]

De fantastisch mooie Baai Dellewal is UNESCO Werelderfgoed, wist je dat? Maar de Boschplaat met alle vogels en het grootste natuurlijke bos van de Wadden is minstens net zo mooi. En, het is er écht donker ’s nachts. Het is dan ook een International Dark Sky Park, een plek waar je intens kunt genieten van de sterrenhemel. Terschelling heeft trouwens ook de oudste vuurtoren van Nederland: de Brandaris.

zeehonden wadden

Ameland

Ameland heeft maar liefst 27 kilometer aaneengesloten strand; kom maar door met die strandwandelingen! Patty schrijf in haar review: ‘In deze tijd van het jaar ben je (bijna) de enige op het strand. Dat is een onwerkelijke, haast sprookjesachtige ervaring.’ Genoeg strandwandelingen gemaakt? Plan dan een mosterdcursus. In Hollum leer je bij een ambachtelijk mosterdmaker je eigen, pure mosterd te maken. Yum! Over lekkernijen gesproken: sla het Nobeltje (een van de bekendste waddenlikeuren) zeker niet over.

Zeehondjes mag je natuurlijk niet missen tijdens een bezoek aan het wad. De beste eilanden om zeehonden te zien zijn Terschelling, Ameland en Texel. Boek bijvoorbeeld een zeehondentocht waarbij de schipper dichtbij Swieber en zijn maatjes probeert te komen en de leukste weetjes deelt. Een van die leuke weetjes: grijze zeehonden krijgen tijdens de wintermaanden jongen. Yes, jonkies! Zo lief!

Dagje uit op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog

Het kleinste eiland is heerlijk om te onthaasten; één groot autoluw natuurpark. Wandel over de verlaten stranden en fiets door de winterse duinen. Vanaf Schiermonnikoog starten er ook verschillende winterse wadzwerftochten. Wadlopen in de winter? Jazeker! Wadlopen is zelfs ontstaan in de winter.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/ontdekken/wat-te-doen-op-de-waddeneilanden/”]

De juttersmusea kennen we inmiddels wel: een verzameling van aangespoelde objecten en rariteiten. Klasiena Soepboer van Kunstfaam geeft workshops jutterskunst. Samen zoek je op het strand aangespoelde dingen om kunstwerkjes van te maken. Direct een leuke souvenir!

Goed om te weten: zeehonden spot je gegarandeerd bij de Balg, een grote zandplaat.

Heb jij nog tips voor de Waddeneilanden in de winter? Deel ze in een reactie of in een review.