Redactie - 15 september 2017
Dat je op de Canarische Eilanden meer kunt dan van mooie natuur, fijne stranden en lekker weer genieten is een ding dat zeker is. Je kunt er namelijk óók heel lekker eten. Wij schotelen je elf fijne specialiteiten voor. Eén van de redenen om nú die vakantie te boeken!
De Canarische keuken lijkt erg op die van Spanje, maar er staat nóg vaker vis op de kaart. Ook worden mediterrane gerechten aangevuld door exotische ingrediënten uit de Arabische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse keuken. Denk aan komijn, saffraan en gerechten met banaan verwerkt in de lekkerste soepen en stoofschotels.
Inhoudsopgave
Hoe kan het ook anders op een eiland: verse vis is de nummer één specialiteit van de Canarische Eilanden. Elke dag zorgen lokale vissers voor een verse vangst vis, schelp- en schaaldieren op je bord. Een populair visgerecht is sancocho canario, een schotel van zoute zeebaars of kabeljauw geserveerd met zoete aardappelen en banaan.
Mojo is een koude saus op basis van olie en azijn. Je vindt het in verschillende varianten. Zo is Mojo picón de pittige rode versie, met pepers en gedroogde paprika’s. Mojo verde is de groene (en milde) variant, met veel peterselie. En zo heb je er nog een paar. Mojo is niet weg te dénken bij de Canarische maaltijd.
Eén van de populairste specialiteiten van de Canarische eilanden zijn papas arrugadas. Deze gerimpelde aardappelen worden met schil en al gekookt in zeewater of water met veel zeezout, dat zorgt voor een zout korstje. Van z’n looks moet deze aardappel het niet hebben, maar geloof ons: ze smaken hemels in combinatie met een lekkere mojo. Uitzicht op zee, zoals je hebt bij onderstaand restaurant op Lanzarote, komt de smaak alleen maar ten goede.
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/ontdekken/gran-canaria-weg-van-de-massa/”]
Van maaltijdsoep tot voorgerecht: de bewoners van de Canarische Eilanden zijn gespecialiseerd in het bereiden van de lekkerste soepen. Potajes worden vaak bereid met aardappelen, groenten, spek en witte bonen tot een voedzame en vullende maaltijdsoep. Populair zijn de linzensoep (potaje de lentejas) en de waterkerssoep (potaje de berros). Caldos zijn wat lichter en staan vaak als voorgerecht op de kaart. Zelf maken? Check de video!
https://www.youtube.com/watch?v=6dUBTw7p7uM
Liefhebbers van vlees komen niets te kort tijdens een vakantie op de Canarische Eilanden. Op het menu staan naast rund- en varkensvlees ook veel specialiteiten van konijn en geit. Een aanrader is conejo de salmorejo, gemarineerd konijn gestoofd in een pikante saus – en cabrito de cabra en salsa: gemarineerd en gebakken geitenvlees.
De smeuïge specialiteit Majorero eet je op het eiland Fuerteventura. Dit milde geitenkaasje met een vleugje marjolein smaakt heerlijk bij een glas wijn en wat brood. Ondergaande zon erbij en het vakantiegevoel is daar! Slapen doe je hier heerlijk in hotel Barcelo Corralejo Bay, dat een 8.8 scoort op Zoover.
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/toplijstje/gran-canaria-de-beste-tapasrestaurants/”]
Montaditos zijn belegde mini stokbroodjes met warm of koud beleg die je de hele dag door kunt eten als snack of tapas. Dit bekende Spaans fenomeen dateert uit de 15e eeuw en inmiddels zijn Montaditos ook op de Canarische eilanden niet meer weg te denken. Op Gran Canaria vind je in de hoofdstad Las Palmas veel eettentjes die gespecialiseerd zijn in Montaditos. Bij sommige kun je zelfs kiezen uit honderd verschillende broodjes. Jum!
Nog zo’n lokale specialiteit is gofio. De bal die gemaakt wordt van geroosterde tarwe, gerst, maïs of kikkererwten stond al bij de oerbewoners van de Canarische Eilanden op het menu. De geknede bal wordt gegeten als brood bij de maaltijd, maar locals eten het ook met melk als ontbijt of als croutons in de soep. Er is zelfs gofio-ijs! Je zult gofio waarschijnlijk alleen in typisch Canarische restaurantjes op de kaart treffen, en anders kun je er altijd naar vragen.
Op La Gomera schenk je zijdezachte palmhoning in je thee, over je dessert of op je broodje. Trek in een borrel? Dan is daar de zoete honingrum Ron de Miel. Eilanders zweren bij een lepel Miel de palma per dag, voor een langer leven.
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/overwinteren-in-spanje-hier-moet-je-wezen/”]
Bienmesabe betekent ‘Het smaakt me goed’, en dat is eigenlijk nog zacht uitgedrukt voor deze goddelijke saus die de basis vormt van een zoet amandelgerechtje uit het binnenland van Gran Canaria. Om je vingers bij af te likken!
Op Tenerife drink je de heerlijk zoete rumlikeur Cobana banana gemaakt van zongerijpte Cobanabananen. Pas op: voor je het weet is de fles op, zo lekker drinkt het drankje weg. Als je op Tenerife slaapt in Hotel Puerto Palace in het centrum van Puerto de la Cruz, kun je strompelend naar huis.
Voor accommodaties en meer informatie over de Canarische Eilanden check je Zoover!