Goedkope vakantie boeken: 5 tips om te besparen

Redactie - 20 januari 2016

Goedkope vakantie boeken: 5 tips om te besparen

Redactie - 20 januari 2016

Ook als je bankrekening er niet zo florissanter bijhangt, wil je deze zomer je witte voeten weer in slippers steken. Rekening houdend met de nagenoeg lege portemonnee, maar de enorme zin in vakantie, geven we vijf tips om goedkoop een vakantie te boeken: let the voorpret begin!


vroegboeken 

1. Boek vroeg

Als je naar een specifieke bestemming wilt, of wanneer je gebonden bent aan het hoogseizoen doe je er goed aan om vroeg te boeken. Reisaanbieders stunten juist in januari en februari met mooie prijzen voor zomervakanties. Verdiep je goed in de vroegboekkortingen want die kunnen per bestemming en touroperator erg verschillen. Let daarnaast goed op acties voor gezinnen. Mocht het je helemaal niet uitmaken wanneer je op vakantie gaat en wat je bestemming wordt, dan is het boeken van een (super) lastminute vaak voordeliger. Boek dus in het begin van het jaar, of kort van tevoren!

vermijd weekenddagen op vliegveld

 2. Mijd het weekend

Boek je vakantie op een doordeweekse dag. Vaak liggen de prijzen dan iets lager, omdat de meeste mensen in het weekend boeken. De Consumentenbond heeft enige tijd geleden onderzoek gedaan en kwam uit op dinsdagmiddag als moment waarop vakanties het goedkoopst te boeken zijn. Maar ook de dag van reizen kun je beter buiten het weekend laten vallen. De meeste mensen willen vlak na de werkweek vertrekken en voor maandag terug zijn. Doordeweekse tickets zijn daardoor goedkoper.

reisverzekering

3. Geen dure reisverzekering

Wees voorzichtig met het afsluiten van dure reisverzekeringen voor je bezittingen. Als je het risico zelf kunt dragen dan ben je meestal goedkoper uit zonder verzekering. Onze tip is dan ook je alleen te verzekeren tegen kosten die je zelf niet kunt betalen. Daarnaast doe je er verstandig aan bijvoorbeeld niet die dure oorbellen of je nieuwste smartphone mee te nemen. Zo beperk je de kans dat je bestolen wordt. Mocht het dan toch gebeuren, dan blijven de kosten beperkt. Wil je toch een reisverzekering afsluiten, vergeet dan geen aangifte te doen bij de lokale politie. Je hebt de aangifte vaak nodig voor je verzekeringsmaatschappij.

kroatie

 4. Kies een goedkoop land

Wanneer je geen all inclusive vakantie boekt is het ook de moeite waard te kijken in welke landen het vakantieleven het goedkoopst is. Blijf je binnen Europa, dan zijn landen als Polen, Kroatië en Slowakije financieel interessant. Door de naweeën van de crisis zijn Spanje, Portugal en Griekenland ook relatief goedkoop. Landen als Zweden, Noorwegen en Zwitserland kun je beter vermijden als je op een goedkoop verblijf uit bent. Wil je écht goedkope biertjes en overnachtingen? Dan boek je een ticket naar Thailand of Indonesië. Echt goedkoper uit ben je hier, door de prijs van het ticket, alleen als je minimaal drie weken op vakantie gaat.

all in

5. Boek een pakketreis

Over het algemeen zijn pakketreizen goedkoper dan wanneer je vliegticket en accommodatie los boekt. De tickets en accommodaties worden namelijk vooraf grootschalig ingekocht. Als je er geen bezwaar tegen hebt om op vaste dagen aan te komen en te vetrekken, is dit een hele goede optie. Tip: vergelijk bijvoorbeeld op Zoover de prijzen en beoordelingen van verschillende touroperators voor de beste deal.

Heb jij nog goede tips om goedkoop een vakantie te boeken?