Dit zijn de lekkerste lokale lekkernijen in Nederland

Redactie - 4 december 2018

Dit zijn de lekkerste lokale lekkernijen in Nederland

Redactie - 4 december 2018

Vergeet even de Amerikaanse donuts, Franse macarons of Spaanse churros. In ons eigen land is nog zoveel te proeven. Wat zijn de lekkerste lokale lekkernijen in Nederland? Ik nam de zware taak op me om speciaal voor jullie mijn tanden in lokale lekkernijen te zetten. Doe je broekriem alvast een gaatje losser en watertand mee.

De Bossche Bol

Als echte Brabander en zoetekauw moet ik wel de Bossche bol als eerste noemen. Tijdens een citytrip naar Den Bosch moet je simpelweg even aanleggen bij Jan de Groot en je tanden in zo’n overheerlijke chocolade/slagroombol zetten.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/dagje-uit/leuke-winkelsteden/”]

Zeeuwse Bolus

Zeeuwen hebben de naam zuunig te zijn. Ik kan je een ding vertellen, toen ik een hap nam van een originele Zeeuwse Bolus tijdens een bezoek aan Vlissingen, bleek dat met suiker zeker niet zuinig omgesprongen was. Na het eten van deze lekkernij, in de vorm van een drol,  plakten niet alleen mijn mondhoeken maar ook mijn handen en mijn jas.
Lekkerste lekkernijen in Nederland Limburgse vlaai

Limburgse vlaai

Een weekendje naar het Zuidelijkste deel van Nederland is altijd een goed idee. Mijn persoonlijke favoriet is Maastricht. Tijdens een overnachting bij het toffe Kaboom hotel liet ik zaken als de stad bezichtigen en musea bezoeken, naadloos overgaan in mezelf tegoed doen aan lekkernijen. Menigmaal werd mijn drankje vergezeld van een goed stuk echte Limburgse vlaai. Jammie!

Reviewer Horjus zegt over Kaboom; ‘Mooi hotel, erg vriendelijk personeel (kreeg bij vertrek zelfs een vlaai mee). Kamers netjes, leuk en grappig ingericht, schoon en ruim genoeg. Mooie ruime badkamer met stortdouche. Je loopt de hoek om en je loopt gelijk in de leuke wijk Wijck. Langs leuke winkeltjes, restaurantjes en barretjes….’

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/nieuws/maastricht-wint-zoover-award-beste-stedentrip-nederland/”]

Zwolse balletjes

Kinderlijk heb ik gelachen om de lekkernijen in Zwolle. Zwolse balletjes. Tijdens een moeder-dochter uitje in de Overijsselse hoofdstad stuitten we op het Zwolse Balletjeshuis. Een schattig winkeltje uit grootmoeders tijd. Deze lokale lekkernijen hebben wat weg van zuurtjes, maar smaken een stuk zoeter.
Nederland Utrecht

Utrechtse Domtorentje

Het lijkt op een uit de kluiten gewassen bonbon of een plat geslagen Bossche bol. Waar ik het over heb? Over het Utrechtse Domtorentje. Banketbakkerij Theo Blom, gevestigd op de Zadelstraat in Utrecht, maakt al bijna honderd deze lekkere lekkernij.

[artcile href=”https://www.zoover.nl/blog/stedentrips/bijzondere-bezienswaardigheden-in-utrecht/”]

Fryske Dumkes

Net zo Fries als fierljeppen zijn de Fryske Dumkes. Waarom deze koekjes met anijssmaak en hazelnoten of amandelen zo heten, niemand durft het met zekerheid te zeggen. De een zegt iets over een bakkersknecht met zijn handen in het deeg, de ander spreekt dat verhaal tegen, maar kent de ware verklaring ook niet. Over één ding valt niet te twisten of naar te gissen, ze zijn heerlijk.

Geen zoetekauw, dan is dit jouw lekkernij

Ik weet het, ik heb tot nu enkel zoete lekkernijen opgesomd. Ik hou er van, maar ik snap dat niet iedereen zo’n zoetekauw is als ik. Als het over hartige lekkernijen gaat, kan dat eigenlijk maar over een ding gaan: de Van Dobben kroket uit Amsterdam. De Van Dobben heeft inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd bereikt maar is nog altijd de favoriete snack bij Amsterdammers en toeristen.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips-van-een-local/eten-drinken-doen-in-de-amsterdamse-pijp/”]

Ik heb er trek van gekregen, wat is jouw favoriete lekkernij uit Nederland?