Heb ik een vignet nodig in Oostenrijk?

Redactie - 20 februari 2023

Heb ik een vignet nodig in Oostenrijk?

Redactie - 20 februari 2023

Vertrek jij deze zomer op autovakantie naar Oostenrijk? Dan vraag je je vast af of je een vignet nodig hebt in Oostenrijk. Het antwoord is: Jazeker! Op alle snelwegen in Oostenrijk is een tolvignet verplicht. Wij vertellen je alles over de aanschaf van een vignet voor Oostenrijk.

Auto Vignet Oostenrijk

Tol vignet Oostenrijk

Lekker roadtrippen door Oostenrijk? Vergeet dan niet om een vignet aan te schaffen. In Oostenrijk moet je voor het rijden op de snelwegen (A-wegen) en autowegen (S-wegen) in het bezit zijn van een geldig tol vignet voor Oostenrijk. Dit geldt voor alle motorvoertuigen tot en met 3500 kilo. Je hebt geen extra vignet nodig voor een aanhanger of caravan.

Ga je op vakantie met een motorvoertuig, zoals een camper, van meer dan 3500 kilo? Dan moet deze uitgerust zijn met een GO-box, die verkrijgbaar is bij de grens. Met de Go-box betaal je op de tolweg automatisch per gereden kilometer.

Waar koop ik een vignet voor Oostenrijk?

Ga goed voorbereid op vakantie en koop je vignet voor Oostenrijk voordat je de auto instapt. Sinds 2017 koop je eenvoudig een digitaal vignet, bijvoorbeeld via i-vignette.com. Dit digitale vignet is verbonden aan het kenteken van je voertuig en wordt geregistreerd in de centrale database van Oostenrijk. Je hoeft je digitale vignet dus niet op je voorruit te plakken. Het voordeel van bestellen bij i-vignette.com is dat je vignet voor Oostenrijk direct geldig is.

Papieren vignet voor Oostenrijk

Het is ook nog steeds mogelijk om een papieren vignet voor Oostenrijk aan te schaffen, bijvoorbeeld via een ANWB-winkel. Het vignet is ook te koop bij een aantal Oostenrijkse grensovergangen en bij benzinestations en postkantoren in de buurt van de Oostenrijkse grens. Zorg wel dat je een vignet hebt geregeld voor je de grens oversteekt, anders riskeer je een fikse boete. Ons advies? Regel je vignet voor Oostenrijk vooraf online!

Vakantie vignet Oostenrijk

Waar plaats ik het vignet op de auto?

Een digitaal vignet is gekoppeld aan het kenteken van je voertuig. Je plakt deze dus niet op je voorruit. Bewaar wel je aanschafbewijs voor de zekerheid. Heb je een papieren vignet voor Oostenrijk aangeschaft? Het is belangrijk dat je vignet goed zichtbaar is en volgens de regels wordt aangebracht, anders riskeer je een boete. Plak daarom het vignet (van binnenuit gezien) linksboven of onder de achteruitkijkspiegel op de binnenzijde van de voorruit. Reis je met de motor? Plak dan je vignet goed zichtbaar op de tank, de kuip of het windscherm.

Tot slot nog een paar tips: verwijder oude tolvignetten voordat je het nieuwe vignet bevestigd en gebruik geen plakband. Bewaar ook het aankoopbewijs van het vignet, want je moet kunnen aantonen dat je het vignet gekocht hebt bij een officieel verkooppunt.

Hoe lang is een vignet voor Oostenrijk geldig?

In Oostenrijk heb je drie soorten vignetten: een vignet voor tien dagen, voor twee maanden of voor een heel jaar.

Moet ik op sommige plekken alsnog bijbetalen?

Helaas ben je na het aanschaffen van een vignet voor Oostenrijk nog niet klaar. Op sommige wegen (de Sondermautstrecken) in Oostenrijk betaal je namelijk apart tol. Deze trajecten bevinden zich onder andere op de A9, A10, A11, A13 en S16. Betalen is mogelijk met contact geld of de bekende creditcards. Stippel je route van te voren goed uit en controleer of je ergens extra tol moet betalen.

Welke materialen zijn nog meer verplicht voor een autovakantie naar Oostenrijk?

Wist je dat je naast een vignet voor Oostenrijk nog meer verplichte spullen mee moet nemen in de auto? Zorg dat je een verbanddoos, gevarendriehoek en reflectievest aanschaft en meeneemt.

Autovakantie vignet Oostenrijk

Overnachten in Oostenrijk?

Wil je op vakantie naar Oostenrijk, maar weet je nog niet waar je wilt verblijven? Dankzij de miljoenen reviews op Zoover vind je eenvoudig de ideale accommodatie! Wat vind je van de onderstaande toppers?