10 tips voor een citytrip rond de Kerst

Redactie - 8 december 2018

10 tips voor een citytrip rond de Kerst

Redactie - 8 december 2018

Het is niet moeilijk om een citytrip te plannen met Kerst. Veel steden zijn gehuld in sprankelende kerstsfeer, al dan niet met de bijbehorende kerstmarkten. We inspireren je met tien bekende, en minder bekende bestemmingen waar je helemaal in de kerststemming komt.

Harrods Londen

Beeld: James Heealy via unsplash

1. Londen (Groot-Brittannië)

Uiteraard staat Londen in dit lijstje. De stad is immens populair als ultieme kerstbestemming: schitterend versierd, veel mogelijkheden tot kerstshoppen in de uitbundig versierde winkels en op de kerstmarkt in Hyde Park, dat voor de gelegenheid omgetoverd is tot winterlandschap. Op de meeste restaurants na is op eerste kerstdag bijna alles in Londen dicht. Er wordt geen tweede kerstdag gevierd, maar ben je dol op koopjes zorg dan dat je op 26 december in Londen bent voor Boxing Day. Dit is de dag waarop de grote uitverkoop begint. Ook gelijk zin in kerst in Londen? 

2. Rovaniemi (Finland)

Waar kun je beter kerst vieren dan bij de kerstman zelf? In Rovaniemi dus. Zijn huis staat in het sprookjesachtig verlichte dorp Santa Claus Village. Spring over de poolcirkel, breng een bezoek aan een rendierenboerderij, maak een tocht met sledehonden of stap op een sneeuwscooter en ontdek de wegwijzerbordjes op de bevroren wateren. Met een beetje geluk zie je ook nog het noorderlicht. En anders ontdek je alle geheimen daarvan in science center Artikum. Heb je nog meer redenen nodig om snel een hotel te boeken?

3. Antwerpen (België)

Je hoeft niet ver te reizen om helemaal in kerstsfeer te komen. De kerstmarkt van Antwerpen trekt niet voor niets altijd veel Nederlandse bezoekers. Bind de schaatsen onder voor een rondje over de schaatsbaan met uitzicht over de Schelde. Antwerpen van bovenaf bekijken kan vanuit het reuzenrad.

Beeld: Alisa Anton via Unsplash

4. Wenen (Oostenrijk)

Het romantische Wenen is tijdens de feestdagen zo mogelijk nog romantischer voor een citytrip. De hele stad is sfeervol verlicht, je vindt overal kraampjes met kerstartikelen en natuurlijk allerlei lekkers te eten en drinken. De grote kerstmarkt, die al zo’n zevenhonderd jaar wordt gehouden,  ontbreekt natuurlijk niet op het plein voor het stadhuis van Wenen. De meest romantische kerstmarkt vind je in het Türkenschanzpark.

5. Dublin (Ierland)

Een bijzondere kerstmarkt vind je in Dublin: hij drijft op het water in de Docklands. Ierland is ook het land van de Whiskey en al drink je niet, een tour door de in kerststijl versierde Jameson Distillery is altijd interessant. Wil je een bijzondere ontmoeting met de kerstman? Dan moet je naar het Powerscourt Townhouse Centre in Dublin waar hij zijn opwachting maakt in de Father Christmas Work Room.

6. Praag (Tsjechië)

In december kun je in Praag niet om Kerstmis heen. De stad heeft verschillende kerstmarkten die allemaal het bezoeken meer dan waard zijn. Op het Oude Stadsplein vind je een van de grootste markten van Praag. Ben je ook tijdens de jaarwisseling in de stad, dan is de Karelsbrug de beste plaats om het spectaculaire nieuwjaarsvuurwerk zien.

7. Reykjavík (IJsland)

De plek bij uitstek om een ijskoude en toch warme kerst door te brengen. Wel moet je je op eerste kerstdag zelf vermaken: de IJslanders vieren die dag bij familie en veel restaurants zijn gesloten. Regel dus vooraf je kerstdiner in je hotel of een restaurant dat wel geopend is. Maar niets weerhoud je er natuurlijk van om door de versierde straten van Reykjavik te slenteren of een uitstapje in de omgeving te maken. Op tweede kerstdag gaan de meeste restaurants weer open. En dat warm worden? Dat doe je door een middagje door te brengen in de wereldberoemde Blue Lagoon, waar je misschien, ondergedompeld in het warme water, het noorderlicht ziet.

Times Square

Beeld: Andre Benz via Unsplash

8. New York (Verenigde Staten)

Ontdek zelf dat de stad die nooit slaapt, ook tijdens de feestdagen volop bruist van de activiteiten. Sfeervoller dan dit worden je feestdagen niet. Het episch hart van kerst in New York is het Rockefeller Center, met een reusachtige kerstboom en gezellige schaatsbaan. Ook in Central Park kun je overigens vaak schaatsen op de vijvers. Is het ijs toch niet dik genoeg, struin dan de Holiday Market af of laat je romantisch in een koetsje door het fraai verlichte park rijden.
En dan Times Square: the dropping of the Times Square New Years Ball. Elk jaar verzamelen zich honderdduizenden mensen op dit bekende plein om het nieuwe jaar op een spectaculaire manier in te luiden. Tel je mee af ?

9. Neurenberg (Duitsland)

Dat je bij onze oosterburen terecht kunt voor sfeervolle kerstmarkten is bekend. Maar voor een van de meest bijzondere kerstmarkten moet je echt naar Neurenberg. Niet voor niets komen jaarlijks ruim twee miljoen bezoekers hier naartoe: op de kerstmarkt worden alleen maar handgemaakte producten verkocht. Daarnaast wordt er een prijs uitgeloofd voor het mooist versierde kraampje. Je snapt wel dat die kramen allemaal bijzonder fraai ingericht zijn. Op naar Duitsland!

10. Dubai (Verenigde Arabische Emiraten)

Liever een warme kerst? Denk dan eens aan Dubai. Natuurlijk wordt hier geen kerst gevierd, maar Dubai staat in december wel in het teken van het ‘Festive season’, compleet met kerstbomen, kerststerren, kerstversiering en winterse taferelen, vooral in de grote winkelcentra en de hotels. De versieringen zijn bijna over de top, alsof iedereen zijn best doet de ander af te troeven. Ben je in Dubai met oud en nieuw, dan wacht je een spectaculair vuurwerk.

Algemene tips

  • December is een populaire maand voor stedentrips. Zorg ervoor dat je op tijd je accommodatie en vliegtuig boekt.
  • Pak je koffer in met de juiste kledingstukken. In veel Europese landen, maar ook in New York, kan het bitter koud zijn tijdens de feestdagen.
  • Plannen om uit eten te gaan met kerst of op oudejaarsdag? Reserveer dan bijtijds je tafel in het restaurant van je keuze.
  • Genoeg geshopt? De steden hebben buiten de kerstmarkten nog veel meer interessante bezienswaardigheden.

Wat is jouw favoriete stad voor een stedentrip met de feestdagen?