Dit wist je nog niet: 10 feitjes over Italië

Redactie - 17 februari 2023

Dit wist je nog niet: 10 feitjes over Italië

Redactie - 17 februari 2023

Wist je dat het Italiaanse alfabet maar uit 21 letters bestaat? Dat Italië de oudste bevolking van Europa heeft? En dat het populaire La Casa-lied helemaal geen vrolijk nummer is? Wij hebben de 10 leukste Italiaanse weetjes op een rijtje gezet, zodat je alvast in de vakantiestemming kan komen!

1. Alle wegen leiden naar … Florence

Je zal vast wel een keer de uitspraak ‘Alle wegen leiden naar Rome’ hebben gehoord. Maar wist je dat de eerste verharde wegen bedacht en gelegd zijn in Florence? De populaire stad in Italië was ook in 1339 al een drukke, rijke en pronkende stad. Hierdoor was het al snel nodig om  verharde wegen aan te leggen.

Florence, een stad in Italië

2. Het lied van La Casa de Papel

Hoewel iedereen tegenwoordig het lied van La Casa de Papel luidkeels meezingt, is het eigenlijk helemaal niet zo’n vrolijk nummer. Bella Ciao is een strijdlied dat in Italië werd gezongen tijdens de bevrijding van de Duitse bezetters. Ook werd dit lied in de 19e eeuw gebruikt door de Italiaanse boeren. Zij spraken doormiddel van dit lied hun onvrede uit over de werkomstandigheden op het platteland.

3. Oudste bevolking van Europa

Wie zich graag onder de oude mensen bevind, is in Italië aan het goede adres. Italië heeft namelijk de oudste bevolking van heel Europa. Dit heeft twee oorzaken: er is een dalend geboortecijfer en er is sprake van vergrijzing. Het dorpje Acciaroli, in het zuidwesten van Italië heeft daarnaast een bijzondere eigenschap: meer dan 10 procent van de inwoners wordt ouder dan 100 jaar.

4. Het begin van Nutella

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was chocolade en cacao erg moeilijk te krijgen. De chocolatier Pietro Ferrero, afkomstig uit Italië, ontwikkelde daarom een mengsel van hazelnoten en chocolade om meer te kunnen maken. Eerst werd dit product verkocht als beleg, maar hierdoor aten kinderen alleen het beleg op en niet het brood. Daardoor bedacht de Italiaan een chocoladepasta, welke tegenwoordig bekend staat als Nutella.

5. De vlag van Italië

Het is bekend dat de Italiaanse vlag uit de kleuren groen, wit en rood bestaat. Maar waar staan deze kleuren nou voor? Groen staat voor de bergen en weides van Italië, wit staat voor de sneeuw op de bergen en rood staat voor het bloed dat de Italiaanse soldaten tijdens de oorlog hebben vergoten. Wist je ook dat de Italiaanse vlag eigenlijk geïnspireerd is op de Franse vlag?

Vlag in italië

6. Een broodje ijs eten in Italië

Trek in een ijsje tijdens je vakantie in Italië, maar in voor verandering? Probeer dan een brioche con gelato. Op het Italiaanse eiland Sicilië is het namelijk de normaalste zaak van de wereld om een broodje ijs te bestellen. Je favoriete smaak ijs geserveerd in een zoet broodje, het proberen waard!

7. Het Italiaanse alfabet

Waar er in het Nederlandse alfabet 26 letters zijn, heeft het Italiaanse alfabet maar 21 letters. De letters j, k, w, x, en y bestaan niet in het Italiaans, behalve in leenwoorden. Wel zijn er in sommige dialecten van regio’s uit Italië de letters en j te vinden. Daarom zie je deze letters in sommige plaatsnamen terug, zoals Jesolo.

8. De zinkende stad

Waarschijnlijk hebben niet veel mensen het door, maar deze prachtige stad in Italië is aan het zinken. Als de zeespiegel zo snel blijft stijgen, zal Venetië volgens studies over 20 jaar volledig onder water staan. De inwoners zijn gewend aan overstromingen en daarom proberen zij barrières te bouwen om de hoeveelheid water in de stad te verminderen. Staat Venetië nog op je bucketlist? Boek dan snel je vakantie!

Venetië, romantische bestemming in Italië

9. Afwijzen eten

Eén van de ergste misdaden die je in Italië kan begaan, is het weigeren van een huisgemaakte maaltijd door een Italiaanse oma. Krijg je dus een maaltijd voor geschoven, waag het dan niet om het af te wijzen. Maar geen zorgen, meestal is het eten van een Italiaanse oma geweldig!

10. Gratis wijnfontein

Als je een echte wijnliefhebber bent, bezoek dan het plaatsje Caldari di Ortona. Deze plaats in Italië kent namelijk een gratis wijnfontein die gedurende de hele dag volstroomt met de lokaal verbouwde rode wijn. Wij hebben een leuk appartement voor je die in de buurt van dit plaatsje ligt.

Plaza

"Hotel Plaza is een 4-sterren Best Western hotel in het centrum van Pescara wat enkele honderden meters is gelegen van het strand. Het personeel is vriendelijk en behulpzaam. Bij de receptie is er Engels sprekend personeel aanwezig. Het ontbijt is prima verzorgd. De kamers hebben een typisch Italiaanse inrichting. Ze zijn schoon en van alle standaard gemakken voorzien. Kamers verschillen echter wel van grootte en voorzieningen." - Bas

Bekijk hotel