10 Interessante weetjes over Italië

Redactie - 11 januari 2019

10 Interessante weetjes over Italië

Redactie - 11 januari 2019

Eerst Napels zien, dan sterven. Als je een muntje in de Trevifontein in Rome hebt gegooid kom je er nog een keer terug. Venetië, is (nog) een waterrijke droomplek en in Florence moet je gewoon een keer geweest zijn. Italië heeft veel mooie plekken, eeuwenoude cultuur, heerlijk eten en nog veel meer. Dat veel meer weet je misschien al wel, maar wist je deze 10 dingen over Italië ook al?

5 x must sees in Italië - Assisi

1. Italië heeft het meeste UNESCO Werelderfgoed

Italië is het land met de meeste Werelderfgoederen op de UNESCO-lijst: 51 culturele en natuurlijke sites. Een aantal bekende:

Kijk voor een volledig overzicht van de UNESCO Werelderfgoedlijst van Italië.

2. Italië heeft meer dan drieduizend musea

En er zijn er zelfs nog meer als je ook alle kleintjes meetelt. En in al die musea bevindt zich zestig procent van de wereldkunstschatten. Duik eens onder in de Palazzo Pitti in Florence waar je meer dan 250.000 kunstwerken kunt zien. Ook een must: het Vaticaanmuseum in Vaticaanstad (technisch gezien geen Italië, zie punt 8, maar goed). Waarom je hier moet zijn? Voor de Sixtijnse kapel natuurlijk, geschilderd door Michelangelo. En de lijst van musea is eindeloos.

3. Italië is de bakermat van de kunst

Kunst met een grote K: van kunstschilders als Botticelli, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Bernini, Donatello, Fra Angelico, Tintoretto, Caravaggio,  en Titiaan. En ook de wieg van grote componisten stond in Italië: Vivaldi, Rossini, Verdi, Puccini, Corelli, Monteverdi, Albioni

Fact Check Italië - Wijn

4. Italië is hét wijnland van de wereld

In Italië wordt meer wijn geproduceerd dan in welk land ter wereld ook. Daarnaast is het ook nog eens het meest diverse wijnland ter wereld. Letterlijk in alle streken van Italië wordt wel wijn verbouwd. En… let eens op de etiketten van die wijnen. De meeste zijn ware kunststukjes.

5.  Italië kent veel uitvinders en modeontwerpers

Niet alleen de wijnetiketten zijn een lust voor het oog, ook op modegebied mag Italië gezien worden. Om maar wat ontwerpers te noemen: Prada, Versace, Gucci,  Dolce & Gabbana, Valentino, Armani en Benetton. En dacht je dat de bluejeans (spijkerbroek) uit Amerika kwam? Mis. De stof komt oorspronkelijk uit Genua (verbasterd tot jeans) en werd in de 17e eeuw al door zeelieden gedragen. Het was Amerika waar de jeans door goede marketing populair werd bij iedereen.
Uitvindingen worden en werden er ook genoeg gedaan: van het ijshoorntje tot de thermometer, de typemachine, de piano, de Vespa en de bril. Het is allemaal bedacht in Italië.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/shopping/italie-winkelen-outlets/”]

6. De blauwste zee, de oudste bevolking

Méditerranée, zo blauw, zo blauw. Nou, niet overal, maar wel rondom het eiland Sardinië, letterlijk een parel in die Middellandse Zee met de heerlijkste hotels, zoals het kind- en diervriendelijke Hotel Club Pedraladda. Wil je lang en gezond oud worden? Ook dan moet je op Sardinië zijn. Hier wonen de meeste honderdjarigen ter wereld.

7. Het lekkerste eten vind je in Italië

Of het nu gaat om Tiramisu (een gerecht met eieren, suiker, mascarpone en koffie) of de vele verschillende soorten verse pasta’s, zeevruchten of het échte Italiaanse ijs, in Italië kun je je culinaire hart ruimschoots ophalen. Tip: ben je op Sicilië bestel dan eens een broodje ijs!
In 1830 werd de allereerste pizzeria geopend in Napels, de Antica Pizzeria Port Alba. De zaak bestaat nog steeds en de pizza’s worden volgens het aloude recept bereid.
Liefhebber van Nutella? Ook dit komt uit Italië. Uit nood geboren. Omdat tijdens de Eerste Wereldoorlog bijna geen chocola te krijgen was voegde Ferrero hazelnoten toe aan zijn pasta. Vandaag de dag is Nutella bekend over de hele wereld.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/eten-drinken/de-beste-pizzerias-van-italie/”]

8. Italiaanse buiten- en binnenbeentjes

De Campione d’Italia is een stukje Italië in Zwitserland, ontstaan nadat in 1798 Ticino zich bij de Zwitserse Confederatie voegde en Campione besloot om bij Lombarije te blijven. Toen in 1861 de Italiaanse eenwording plaatsvond maakte Campione d’Italia deel uit van Italië.
San Marino ligt in Italië, maar is een onafhankelijke republiek van zo’n 61 vierkante kilometer. Het is zelfs de oudste ter wereld, op 3 september 301 opgericht door Sint Marinus.
Vaticaanstad, officieel de Staat Vaticaanstad ligt volledig binnen de stad Rome en is het enige land ter wereld waar ’s avonds de poorten gesloten kunnen worden. Vaticaanstad heeft eigen geld, postzegels, een telefoonbedrijf en een radio/tv-zender. Ook heeft de stad een eigen leger: de historische Zwitserse Garde.

Italie Etna Sicilie VI

9. Italië heeft actieve vulkanen

Sterker nog, Italië heeft de enige drie actieve vulkanen van Europa waarvan er een, de Etna op Sicilië, de meest actieve vulkaan van de wereld is. De andere twee vulkanen zijn de Stromboli en de Vesuvius.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/10-heerlijke-hotels-op-sicilie-in-italie/”]

10. Het oudste, het eerste

Italië heeft een aantal ‘de oudste’ en de eerste op naam staan:

  • De krant, ontstaan in Venetië rond 1556.
  • De radio, uitgevonden door onder andere Marconi, die op 12 december 1901 het eerste trans-Atlantische radiosignaal verstuurde en ontving.
  • De espressomachine, in 1884 gemaakt door Angelo Moriondo.
  • Banken. Zoals de Banco Medici, in 1397 opgericht door Giovanni di Bicci de’ Medici, een van de oudste en bekendste.
    De Banca Monte dei Paschi di Siena is de oudste bank ter wereld die sinds 1472 nog steeds in bedrijf is.
  • Het Filmfestival van Venetië begon in 1932 en is het oudste ter wereld.
  • De grootste en oudste universiteit in Europa is de Sapienza Universiteit van Rome, in 1303 gesticht door Paus Bonifacius VIII.
  • De eerste batterij werd uitgevonden door Alessandro Volta in 1799.
  • En… als hekkensluiter van dit overzicht de modernste uitvinding: de MPEG en MP3, uitgevonden door een team onder leiding van Leonardo Chiariglione.

Heb jij nog een leuk weetje over Italië?