Koken op de camping in Nederland of elders in Europa, het is telkens weer een uitdaging. Want hoe zorg je er nou voor dat je een gezonde én snelle eenpansmaaltijd op tafel zet? Kortom, wat zijn lekkere en makkelijke recepten voor op de camping?

  • Quesadilla’s met gegrilde groenten,
  • Eénpanspasta met tomatensaus,
  • Een zomerse roerbakschotel,
  • Zoete aardappeltortilla met feta,
  • Tagliatelle met gamba’s en spinazie,
  • en nog 18 andere lekkere eenpansrecepten.

1. Quesadilla’s met lekkere gegrilde groenten

quesadilla

Een quesadilla is een soort sandwich uit Mexico, maar in plaats van boterhammen gebruik je twee tortilla’s die je op elkaar stapelt, met daartussen groenten en vlees of kip. Een beetje kaas erbij om de boel aan elkaar te plakken, en je hebt een super lekkere maaltijd.

Quesadilla’s kun je ook makkelijk in één pan maken. In plaats van de groenten eerst te grillen, snijd je ze dan extra fijn, zodat je ze rauw kunt gebruiken. Dat scheelt een hoop tijd en gedoe. Zo wordt het een makkelijke, snelle maaltijd die simpel te maken is op de camping, en met al die lekkere verse groenten erin is het ook nog eens hartstikke gezond. Klik hier voor het volledige recept.

Lekker smikkelen en smullen van een Mexicaanse quesadilla in oer-Hollandse Drenthe? Check zeker even of Camping Geuzenbos in Mantinge nog beschikbaar is. Een geweldige camping in een bosrijke omgeving.

2. One pot pasta met tomatensaus

one pot pasta

Voor iemand die net als ik van makkelijk maar toch gezond houdt, is one pot pasta oftewel éénpanspasta echt de ontdekking van de eeuw. Het is precies wat je ervan verwacht als je de woorden ‘one pot pasta’ hoort: je gooit letterlijk alle ingrediënten in een pan, een flinke plens water erbij, een goed kwartier laten koken en klaar is je gerecht.

Het mooie aan one pot pasta is dat je er eindeloos mee kunt variëren, en dat het door alle verse ingrediënten ook nog eens super gezond is. Deze variant met tomatensaus, olijven en paprika is super lekker, en ook op de camping snel klaar.

En hé, en als je dan toch Italiaans aan het koken bent, waarom dan niet gelijk even kijken naar campings in Italië? Want misschien is het wel een prima plan om volgend jaar twee weken de zon op te zoeken in Italië. 

Het volledige recept lees je hier.

3. Zomerse roerbakschotel

zomerse roerbakschotel

Aardappel lijkt misschien niet het meest makkelijke ingrediënt voor een snel eenpansgerecht voor op de camping. Voor het voorkoken heb je alleen al een pan nodig, waarvan je dan weer het water af moet gieten… veel te veel gedoe als je het simpel wilt houden.

Maar als je de aardappelen in kleine blokjes snijdt kun je ze meteen in de pan gooien. Ze worden dan gaar tijdens het bakken, zodat je ze niet eerst hoeft te koken. Je hoeft ze niet eens te schillen! Met lekkere champignons en ananas wordt deze schotel lekker fris en zomers. Een lekkere, simpele salade (bijvoorbeeld met komkommer) maakt deze zomerse schotel helemaal af. Ideaal voor op misschien wel een van de twintig populairste campings in Kroatië.

Het volledige recept lees je hier.

4. Zoete aardappeltortilla met feta

zoete aardappeltortilla

Misschien nog wel lekkerder dan ‘gewone’ aardappelen zijn (vind ik) zoete aardappelen. Die maken een maaltijd toch net even een tikje origineler. En je kunt er, ook in één pan, van alles mee maken. Zoals bijvoorbeeld deze Spaanse tortilla met ei en rode ui.

Eigenlijk is ook dit weer een kwestie van alles in de pan, deksel erop en wachten maar. De smaken vullen elkaar perfect aan, en hoewel het misschien maar een klein gerecht lijkt, vult het enorm. Super lekker met een salade erbij, en met maar vijf ingrediënten is dit éénpansgerecht voor op de camping extra handig! Klik hier voor het volledige recept.

Liever een aardappeltortilla door iemand anders laten maken? Dat snap ik, want dan smaakt ‘ie waarschijnlijk nóg lekkerder! De 5 populairste hotels van Spanje vind je in dit lijstje. Hier zit vast een accommodatie tussen welke als uitvalsbasis kan dienen om op jacht te gaan naar de allerlekkerste Spaanse tortilla!

5. Tagliatelle met gamba’s en spinazie

tagliatelle gamba's

Deze heerlijke tagliatelle met spinazie en tomatensaus is nog zo’n voorbeeld van een éénpanspasta. Ideaal voor op misschien wel een van de vijf populairste campings van Italië? Alles in dezelfde pan en het is klaar voordat je het door hebt. De gamba’s maken deze lekkere pasta net even wat bijzonderder. Wie zegt dat je op de camping niet af en toe van een beetje luxe mag genieten?

In dit recept wordt er in plaats van water groentebouillon gebruikt, wat zorgt voor een extra smaakvol éénpansgerecht. Je kunt natuurlijk ook gewoon water gebruiken als je het op de camping wat simpeler wilt houden. Lekker en gezond is het sowieso!

Klik hier voor het hele recept.

6. Mexicaans eenpansgerecht met rijst

mexicaans eenpansgerecht

En dan gaan we weer terug naar de Mexicaanse keuken. Met bonen, maïs en rode ui heeft dit gerecht een hoop typisch Mexicaanse ingrediënten, maar je kunt natuurlijk zelf groenten toevoegen die je lekker vindt. Ook met dit eenpansgerecht kun je dus weer lekker variëren.

Net als bij de eenpanspasta’s is het gerecht makkelijk te maken. Eerst bak je de groenten en het gehakt even in de pan, en dan voeg je de bouillon en rijst toe. Laat het een kwartier koken met het deksel op de pan, en klaar! Als je van pittig houdt, kun je naar smaak een rode peper toe voegen.

Het hele recept lees je hier.

7. Tuinbonen in een rijstpannetje

07-tuinbonen-rijst-eenpansgerecht

Recepten met tuinbonen kom je niet zo heel vaak tegen, terwijl ze super lekker en gezond zijn; ze zijn namelijk rijk aan Vitamine B. Gelukkig zijn ze ook makkelijk te bereiden, dus in dit éénpansgerecht komen ze goed van pas.

Met prei, champignons en ui zitten er genoeg groenten in dit éénpansgerecht. Net als bij de Mexicaanse rijstschotel roerbak je eerst even alle groenten, waarna je de rijst erbij doet en het geheel lekker laat gaarkoken. Je hebt er amper omkijken naar! Een makkelijk én gezond recept. Perfect om te maken op een van de tien beste campings aan de Nederlandse kust.

Klik hier voor het volledige recept.

8. Kruidige shakshuka

Shakshuka

Shashuka is een gerecht dat op veel plaatsen ter wereld wordt gegeten, maar dat vooral in de noordelijke landen van Afrika populair is. En met goede reden: het is vrij makkelijk om te maken, maar de combinatie van ingrediënten en kruiden die je gebruikt zorgen voor een sensationele smaak.

In dit recept worden onder andere koriander, kaneel en kurkuma gebruikt. Allemaal kruiden die in de Nederlandse keuken niet heel vaak voorkomen, maar waar ze landen als Tunesië niet zonder kunnen. Shakshuka wordt vaak gegeten met rijst, maar op de camping kan het ook makkelijk met brood. Met zijn allen rond de pan en dippen maar!

Klik hier voor het hele recept.

9. Tortilla Lorraine

tortilla lorraine

Deze originele tortilla Lorraine is een variant op de zoete aardappeltortilla met feta. In plaats van zoete aardappel gebruik je in dit recept kruimige ‘gewone’ aardappelen, en verder voeg je alle ingrediënten toe die je ook tegenkomt in een quiche Lorraine: prei, ei en spekjes, en natuurlijk een royale portie kaas.

Net als de zoete aardappeltortilla bestaat dit éénpansgerecht uit niet meer dan vijf ingrediënten en is deze lekkere variant snel klaar. Met alle groenten die erin zitten krijg je een hoop goede voedingsstoffen binnen, en de spekjes en kaas maken het voor kinderen extra lekker.

Het volledige recept lees je hier.

10. Eénpanspasta met heerlijke kip

eenpanspasta kip

Heb je gemerkt dat ik van pasta hou? Het zal je niet verbazen dat Italië één van mijn favoriete vakantielanden is. Het liefst eet ik elke dag pasta, en met alle mogelijke variaties gaat het nooit vervelen. Ook niet op de camping! Houd je meer van luxe? Deze Italiaanse accommodaties zijn het populairst als het gaat om service, dus verwacht hier de lekkerste pasta’s perfect en naar wens bediend.

Dit recept is dus weer zo’n fijne éénpanspasta. Deze keer niet met tomatensaus, maar met kip, champignons en lente-uitjes. Met kookroom maak je een heerlijke saus, en een beetje geraspte Parmezaanse kaas is de finishing touch. Een heerlijk zomers éénpansgerecht voor op de camping. Een goed glas witte wijn erbij en genieten maar!

Klik hier voor het hele recept.

11. Aardappeltjes met kip en kruiden

Eenpansgerecht kip

Dit is echt een gerecht waarbij je de smaken van de ingrediënten voor zichzelf laat spreken. De knoflook en rode ui zorgen voor een heerlijke basis, malse kippendijen zijn een super lekkere toevoeging aan dit gerecht.

Eerst fruit je de ui en knoflook aan, en vervolgens braad je de kip. Dan blus je het geheel af met witte wijn, en voeg je verse rozemarijn toe. Het geheel laat je twintig minuten, dan doe je de aardappelblokjes erbij en laat je het nog even pruttelen. Voor je het weet komen de heerlijke geuren je tegemoet.

Het hele recept lees je hier.

12. Eenpansgerecht met rijst en feta

eenpansgerecht rijst feta

Weer zo’n makkelijk, snel en gezond recept volgens het principe ‘alles in een pan en garen maar’. Ik kan maar geen genoeg krijgen van die fijne éénpansgerechten. Deze variatie met courgette, prei, tomaat en paprika is misschien wel mijn favoriet uit deze lijst. Je kunt er natuurlijk ook andere groente in doen als je dat lekker lijkt.

Door kerrie toe te voegen worden de smaken van de groenten versterkt en vormt het gerecht een smaakvol geheel. Op het laatste moment voeg je de verbrokkelde feta toe voor een lekkere frisse touch. Zo lekker, en toch super gezond!

Voor het volledige recept klik je hier.

13. Boerenkool met worst uit één pan

boerenkool

Soms heb je gewoon zin in echt Hollandse kost. Vooral als je fan bent van kamperen in de herfst, bijvoorbeeld in een bijzondere boomhut, is dit gerecht een goede thuiskomer aan het eind van de dag, vooral na een lange herfstwandeling.

Maar ik vind eigenlijk dat je boerenkool het hele jaar door kunt eten. En omdat je deze variant niet stampt, is het toch net even anders dan de winterse stamppot die je gewend bent. Met lekkere bruine bonen erdoor, en wat sojasaus om de boerenkool op smaak te brengen, kun je deze klassieker net even in een ander jasje steken. Alles in één pan, dus lekker makkelijk om te bereiden!

Klik hier voor het volledige recept.

14. Mexicaanse schotel met zoete aardappel

schotel zoete aardappel

En dan gaan we weer terug naar Mexico, en ook meteen naar de zoete aardappel waar we eerder die lekkere tortilla met feta mee maakten. Voor dit éénpansgerecht snij je ze niet in dunne plakjes, maar in blokjes die je vervolgens bakt in een roerbakpan, samen met knoflook en ui.

Met gehakt, maïs, zwarte bonen en gehalveerde cherrytomaatjes erbij heb je in een handomdraai een snel gerecht op tafel staan. Door komijn, cayennepeper en paprikapoeder toe te voegen wordt het een smaakvol geheel, en de finishing touch zijn de avocado en zure room. Heerlijk om te dippen met tortillachips! Vooral voor de kinderen is dit gerecht een feest, want hoe vaak eten ze nou chips bij het avondeten?

Het hele recept lees je hier.

15. Alles in één pan pasta met chorizo

eenpanspasta chorizo

Vooruit, nog één one pot pasta dan, ik kan het gewoon niet laten. Deze keer niet met passata, maar met verse cherrytomaatjes en heerlijke chorizo. Drie flinke tenen knoflook en een grote gesnipperde ui vormen de basis, en met verse basilicum, die je vanaf het begin mee kookt, breng je het gerecht goed op smaak.

De smaak van de chorizo wordt door het koken nog lekkerder. In plaats van de Parmezaanse kaas er pas overheen te strooien als het op je bord ligt, doe je dat als de pasta bijna klaar is. Zo kan de kaas echt goed smelten en wordt het een heerlijke, romige pasta.

Het volledige recept vind je hier.

16. Een lekker Mexicaans pannetje

mexicaans pannetje

Dit Mexicaanse taco pannetje is, net als de andere gerechten op deze lijst, lekker snel en makkelijk te maken, en met maïs, kidneybonen en paprika zitten er voldoende groenten in.

Dit éénpansgerecht is echt iets wat je gezellig met de familie kunt eten. Met zijn allen rond één schotel en met tortillachips in de aanslag is het smullen geblazen. En voor degene die vandaag de afwas moet doen is het ook een fijne maaltijd: je hoeft er niet eens borden of bestek voor vies te maken als je dat niet wilt.

Klik hier voor het recept. Of kies voor een van deze 17 populairste accommodaties in Mexico, waar ze vast ook heerlijke taco’s voor je kunnen maken. Niks kokkerellen op de camping, maar alleen maar genieten van de zon!

17. Bloemkool-aardappeltaart

17-bloemkool-aardappeltaart-eenpansgerecht

Bloemkool-aardappeltaart klinkt als een ingewikkeld gerecht waar je allerlei pannen, een bakvorm en een oven voor nodig hebt. Niet zo handig voor op de camping dus. Maar niets is minder waar! Deze taart bak je gewoon in een pan en is klaar voordat je er erg in hebt.

Net als de twee varianten op de Spaanse tortilla bestaat deze hartige taart maar uit vijf ingrediënten, dus dat scheelt weer ruimte in de rugzak. De aardappelen zorgen ervoor dat de taart goed vult, en de met de rode ui heeft het ook een lekkere bite. Met een groene salade erbij is dit een hele fijne maaltijd.

Klik hier voor het recept.

18. Eenpansgerecht met aardappel en peultjes

eenpansgerecht peultjes

Peultjes zijn echt een ideale roerbakgroente. Ze zijn snel gaar, en blijven altijd lekker krokant. En dan hebben we het nog niet eens over de smaak! In dit recept worden ze gecombineerd met aardappel en tomaat, wat zorgt voor een kleurrijk geheel. Ziet er goed uit, toch?

Ook dit éénpansgerecht is weer een gevalletje van ‘waarom moeilijk als het ook makkelijk kan?’. Alles bij elkaar in de pan, goed door bakken, lekkere pesto erbij en klaar is Kees. Als je niet zo van het vegetarisch eten bent kun je er nog voor kiezen om spekjes of kip toe te voegen.

Het hele recept vind je hier.

19. Gehaktpannetje met prei en yoghurt

gehaktpannetje prei

In dit recept zit een groente die we nog niet eerder zijn tegengekomen: koolrabi. Koolrabi is een kleine groene of paarse knolgroente, die je rauw kunt eten, maar ook kunt koken. In dit recept roerbak je eerst de koolrabi samen met wat prei, en wordt hij daarna inderdaad gekookt.

Dit groene gerecht is net zo gezond als het eruit ziet, en makkelijk te maken in één pan. Je serveert het met brood en een lekkere saus van yoghurt en peterselie, zodat het een lekkere frisse maaltijd wordt. En dat is precies wat je wilt eten op een zomerse dag!

Klik hier voor het volledige recept.

20. Eenpansgerecht met bonen en zalm

20-bonen-zalm-eenpansgerecht

Snijbonen en witte bonen zijn samen een super gezonde en lekkere combinatie. Voeg daar dan ook nog eens gerookte zalm aan toe (iets waarvoor je mij sowieso al midden in de nacht wakker mag maken) en dan heb je een heerlijk, gezond gerecht dat je met gemak in één pan kunt maken.

De rode peper zorgt voor een lekker pittig randje, en de limoen, gember en sojasaus geven het geheel een lekker oosters tintje. Makkelijk, snel en gezond, gewoon op de camping!

Het hele recept vind je hier.

21. Arroz con chorizo y gambas

21-rijst-chorizo-gambas-eenpansgerecht

Een gerecht met zo’n lange, ingewikkelde naam is vast ook ingewikkeld om te maken, hoor ik je denken. Dat valt gelukkig allemaal wel mee. Het is gewoon Spaans voor rijst met chorizo en gamba’s, maar dat klinkt natuurlijk niet zo exotisch.

En exotisch is dit gerecht nou juist wel. Het is een typisch Mediterraans gerecht dat je meteen het idee geeft dat je ergens in Spanje zit, met die lekkere gamba’s en smaakvolle chorizo. Groenten even roerbakken, dan de rest erbij, even laten pruttelen en je hebt een gezond éénpansgerecht op tafel staan.

Het volledige recept lees je hier.

22. Griekse tomatenrijst met feta

22-tomatenrijst-eenpansgerecht

Snel nog even naar Griekenland, waar tomatenrijst al jaren geliefd is als bijgerecht. In dit recept worden daar feta, prei en kip aan toegevoegd om er een goed vullend hoofdgerecht van te maken dat je in één pan kunt bereiden.

Als je niet van kip houdt is deze rijst ook lekker met gehakt, of vega zonder vlees, kip of vis. Dan kun je er naar smaak nog andere groenten aan toevoegen. Hoe je het ook klaarmaakt, smullen wordt het sowieso.

Klik hier voor het hele recept.

23. Quinoa met Mexicaanse groenten

23-quinoa-eenpansgerecht

Als laatste gaan we, je raadt het misschien al wel, weer de kant van Zuid-Amerika op. Blijkbaar leent de Mexicaanse keuken zich bijzonder goed voor éénpansgerechten, en daarover hoor je mij zeker niet klagen!

In dit recept worden Mexicaanse roerbakgroenten en kruiden gecombineerd met quinoa, een plant die de laatste jaren steeds populairder wordt, omdat het veel eiwit, ijzer en vitaminen bevat. Gezond dus, maar ook heel erg lekker.

Het hele recept vind je hier.

Deze éénpansgerechten voor op de camping zijn makkelijk om te bereiden, super snel klaar en ze zijn ook nog eens een keer gezond! Koken in één pan scheelt een boel afwas, en dat is op vakantie natuurlijk mooi meegenomen. Zo heb je nog meer tijd om van dat vakantiegevoel te genieten.

Nu ook met video tutorial

Wij gaan je helpen om nog beter en sneller een lekker eenpansgerecht op tafel te zetten. Onze video kok laat in een nieuwe serie Buiten de Deur Koken video’s zien hoe je één van deze lekkere eenpansgerechten uit de lijst in elkaar zet. Bekijk de eerste video’s hieronder!

Heb je de smaak te pakken? Bekijk dan de maaltijdboxen van HelloFresh met korting.

Ken jij nog meer makkelijke en gezonde recepten voor éénpansgerechten? Laat het weten!

Volg Zoover ook op Instagram voor de mooiste vakantiefoto's en leukste winacties!  

Uitgelichte berichten

Redactie

Redacteur

21 april - 2018

Reacties