10 Spooksteden

Redactie - 6 februari 2020

10 Spooksteden

Redactie - 6 februari 2020

Ben jij ze wel eens tegengekomen op vakantie? Spooksteden? Verlaten straten, stoffige auto’s en lege huizen met nog gedekte tafels: spooksteden zijn vaak door conflicten of natuurrampen verlaten steden, waar de tijd stil staat. Wij geven je de 10 allerengste!

Oradour-sur-Glane

 

1. Oradour-sur-Glane, Frankrijk

Dit Franse dorpje is een monument geworden na de verschrikkelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oradour-sur-Glane is door de SS compleet verwoest, waarbij 642 mensen sneuvelden. Toenmalig politiek leider van Frankrijk, Charles de Gaulle, bezocht het dorp later en kwam tot het besluit dat Oradour moest blijven zoals het was, als teken van waanzin.

Varosha

2. Varosha, Cyprus

Varosha: ooit de populairste en meest welvarende badplaats van Cyprus, nu een verlaten spookstad. Varosha, een wijk in de stad Famagusta, is gelegen in het Turkse deel van Cyprus. De wijk werd in 1974 door de Turken bezet, waarna de dorpelingen vluchtten. De huizen zijn geplunderd en de muren doorzeeft met kogels. Een bezoekje zit er niet in, de wijk is omgeven door een hek en wordt bewaakt door het Turkse leger. Wel kun je Varosha vanaf de kust bekijken. 

Kolmanskop

3. Kolmanskop, Namibië

Toen hier in 1908 de eerste diamant werd gevonden, trokken vele gelukszoekers naar Kolmanskop. Midden in de woestijn werd een dorp gebouwd, maar na de Eerste Wereldoorlog liepen de vondsten terug en zo ook de bevolking. Kolmanskop is sinds de jaren vijftig onbewoond, maar de huizen staan er nog.

Centralia

4. Centralia, Kansas

Het plaatsje Centralia in de staat Pennsylvania moest in 1984 geëvacueerd worden vanwege rook en het gevaar van aardverschuivingen die de kolenmijnen onder de grond meebrachten. In 2006 werden er hier nog zo’n 20 bewoners geteld.

Ordos-KangbashiFoto: salonvansisyphus.wordpress.com

5. Ordos-Kangbashi, China

Het gebeurt vaker in China: er wordt een hele stad gebouwd waar meer dan een miljoen mensen kunnen wonen om de overbevolking in andere steden tegen te gaan. In Ordos-Kangbashi is alles nieuw en werkend, maar er woont echter niemand. De huizen zijn wel eigendom van mensen, maar die zien het als investering voor de toekomst.

Hashima

6. Hashima, Japan

Tot begin jaren 70 was dit eiland het thuis van vele mijnwerkers, maar toen sloot Mitsubishi de mijn en werd iedereen terug naar het vaste land gebracht. Het eiland doet sindsdien dienst als decor voor verschillende films, waaronder Battle Royale II, Requiem en de James Bondfilm Skyfall.

ChenggongFoto: foresightinhindsight.com

7. Chenggong, China

Ook in deze Chinese stad staan zo’n 100.000 appartementen klaar om bewoners te verwelkomen, maar ze blijven leeg. Niemand te zien in de winkelcentra of het voetbalstadion. De stad is als paddenstoel uit de grond geschoten, maar is altijd onbewoond gebleven. Chenggong is een van de grootste spooksteden in heel Azië.

Pyramiden

8. Pyramiden, Noorwegen

Ooit een Russische mijnbouwplaats, nu is een toeristische attractie. Op het eiland Spitsbergen woont in de stad Pyramiden niemand meer. In de zomer worden er dagtochten georganiseerd voor toeristen, in de winter is het compleet verlaten.

Tsjernobyl

9. Tsjernobyl, Oekraïne

Op de dag van de ernstige kernramp in 1986 is Tsjernobyl verlaten. Een van de reactoren ontplofte, dit zorgde ervoor dat alle inwoners voor drie dagen moesten evacueren. Ze kwamen alleen niet meer terug, aangezien het gebied onbewoonbaar werd door de radioactieve stoffen.

Gold Point

10. Gold Point, Nevada

Hier loop je echt rond in het ‘Wilde Westen’ van Amerika. Ooit een mijnstadje, tegenwoordig een toeristische attractie. Er woont niemand meer in Gold Point, hoewel je als toerist wel een nachtje in het oude hotel kunt slapen!

Ben jij wel eens in een spookstad geweest, of zou je er een willen bezoeken?