Redactie - 6 januari 2019
Ga je op vakantie naar een tropisch land? Dan liggen ziektes als malaria, voedselvergiftiging of infectie op de loer. Wat doe ik om de kans op een tropische ziekte te voorkomen? Om het risico in een tropisch land, zoals Kaapverdië of Indonesië, te beperken, neem je de volgende regels in acht.
Word je binnen een paar dagen na thuiskomst ziek? Neem dan altijd contact op met je huisarts. Het kan iets onschuldigs zijn, maar ook om een ernstige ziekte of infectie gaan. Krijg je binnen drie maanden koorts die langer dan 24 uur aanhoudt? Raadpleeg ook dan je arts: het kan om malaria gaan.
Koortsig en ziek na een vakantie in de tropen, zoals Thailand? Mogelijke oorzaken zijn onder andere malaria, dengue (knokkelkoorts), Chikungunya of Zika (allemaal overgebracht door muggen), of buiktyfus door een Salmonellabacterie. Wees alert wanneer de koorts samengaat met buikpijn of diarree óf met een opvallende prikkelhoest. Huiduitslag in combinatie met koorts in de eerste twee weken nadat je terug bent van vakantie, kan duiden op een Rickettsia-infectie (overgebracht door vlooien en teken).
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/eten-drinken/eten-en-drinken-kaapverdie-verse-vis-local-dish/”]
Krijg je binnen drie maanden na een vakantie in de tropen koorts die langer dan 24 uur duurt? Dan moet je denken aan malaria, ook wanneer je braaf malariapillen hebt geslikt. Ga zo snel mogelijk naar de dokter. Je bloed wordt gecheckt en als de test positief is, dan moet onmiddellijk met een behandeling worden gestart. Er zijn landen waar je geen malariapillen hoeft te slikken, maar waar tóch malaria voorkomt, zoals Thailand en Indonesië. Krijg je koorts tijdens of na je vakantie? Breng zo snel mogelijk een bezoek aan de dokter.
Bilharzia komt voor in stilstaand water van bijvoorbeeld meren, plassen en sloten. Deze ziekte brengt ernstige schade toe aan blaas, lever en darmen. Ook al zie je de locals vrolijk zwemmen in dat aantrekkelijke meertje, ook zij moeten zich laten behandelen tegen deze parasiet. Zelfs pootjebaden is er niet bij als er Bilharzia in het water zit. Laat je vooraf informeren over de waterkwaliteit om deze microscopische souvenirs te voorkomen.
In de tropen zorgen bacteriën veel sneller dan bij ons voor huidinfecties. Meestal is besmetting van een wondje of een insectenbeet de oorzaak. Daarom is het belangrijk om elk wondje – hoe klein ook – goed te ontsmetten met water, zeep en betadine, jodium of chloorhexidine. Ontstaat er toch een infectie? Houd de wond dan goed schoon. Als het alleen maar erger wordt, zoek dan een arts op. Geen arts, maar wel een apotheek in de buurt? Kijk dan of je een antibioticazalf kunt kopen.
Het risico bij diarree, zeker als je ook steeds moet overgeven, is uitdroging. Als er geen arts is op de plek waar je bent – bijvoorbeeld een ongerept eilandje in de Filipijnen – en je alles al geprobeerd hebt, dan kun je een diarreeremmer zoals loperamide gebruiken. Let op: alleen als je géén koorts hebt. Bij voortdurend overgeven moet je snel medische hulp vinden om uitdroging te voorkomen. Omdat je bij diarree of overgeven naast vocht ook essentiële zouten en mineralen verliest, is het goed om altijd een paar zakjes Oral Rehydration Salts (O.R.S.) bij de hand te hebben.
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/gezondheid/een-gezonde-vakantie-de-belangrijkste-tips-voor-je-op-een-rij-gezet/”]
Het is misschien een open deur, maar voorkomen is beter dan genezen. Let – vooral in tropische gebieden zoals landen in Zuidoost Azië en bijvoorbeeld Egypte – goed op wat je eet. De hygiënische standaarden liggen hier lager dan bij ons. Dat betekent dat onze maag niet altijd bestand is tegen bepaalde bacteriën, waardoor je makkelijk een voedselvergiftiging oploopt. Controleer of het eten voldoende verhit of geschild is en niet in de volle zon heeft gelegen. Drink geen kraanwater, neem geen ijsklontjes in je drankje en let erop dat waterflesjes een verzegelde dop hebben.
Misschien overbodig: maar als je een reis boekt naar een tropisch land is het van belang dat je de vaccinatieadviezen voor je vakantieland checkt en de mogelijke risico’s. Hiervoor kun je langs de huisarts gaan of meteen een afspraak maken bij de GGD. Er zijn zorgverzekeraars die reisvaccinaties vergoeden, dus het loont om dat te checken voordat je een verre reis boekt.
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/hoe-kom-je-van-muggenbulten-af/”]
Naast medicatie is het verstandig om een klamboe mee op reis te nemen. Soms hangen ze al in hostels, maar zijn ze kapot of zijn de mazen te groot. Tip: koop een klamboe van goede kwaliteit, goedkope varianten zijn vaak puur decoratief. Om muggen op een afstand te houden kun je muggenmelk met 40% DEET mee op reis nemen, een hoger percentage is meestal niet nodig. Mocht je gestoken worden, smeer dan de binnenkant van een bananenschil op de beet. Dit vermindert de jeuk.
Ben jij onlangs op vakantie geweest in een tropisch land? Heb jij tips om ziektes te voorkomen? Deel je advies in een reactie en help andere vakantiegangers.