Onderweg Slapen In 6 Makkelijke Stappen

Redactie - 15 maart 2016

Onderweg Slapen In 6 Makkelijke Stappen

Redactie - 15 maart 2016

Eindelijk is het zo ver! Die vakantie die je zo lang geleden hebt geboekt gaat dan eindelijk beginnen. Misschien ga je wel eindelijk de road trip van je dromen maken door Amerika. Of reis je af naar het noordelijkste puntje van Scandinavië. Misschien ga je wel gezellig bij familie op bezoek in Marokko. Waar jouw droombestemming ook ligt, om er te komen moet je eerst een behoorlijke reis afleggen.

En laten we eerlijk zijn, die reis sla je het liefst gewoon over. Vanuit het koude Nederland meteen naar de zon, dat zou iedereen wel willen. Om toch een beetje het idee te krijgen dat de reis zo voorbij is, is de beste optie om er maar gewoon doorheen te slapen, en pas wakker te worden op je vakantiebestemming. Maar daar zit nou juist het probleem: hoe kun je nou lekker slapen in een trein, vliegtuig, bus of auto? Zoover heeft een aantal handige tips voor je, zodat je binnen de kortste keren lekker ligt te ronken in je stoel.

1 – Slapen onderweg? Trek comfortabele kleren aan!

Comfortabele kleren

Jammer genoeg is het niet echt sociaal acceptabel om in het vliegtuig naar Griekenland of de trein naar Berlijn een opblaasbaar matje mee te nemen en languit in het gangpad te gaan liggen snurken, en heeft niet iedereen geld voor zo’n luxe stoel met super veel beenruimte in de business class. Dus in de praktijk komt het er meestal op neer dat je een manier moet vinden om zittend te kunnen slapen. Dat is een behoorlijke opgave, maar als je je goed voorbereidt moet het zeker goed komen.

Trek om te beginnen comfortabele kleding aan. Misschien hou je wel heel erg van reizen in stijl, maar hoe goed je er ook uitziet in die rok met pumps, zo gauw je uren op dezelfde stoel moet zitten zul je spijt krijgen van je keuze voor die outfit. Vooral als je lang moet reizen en dus graag een tukje doet onderweg is comfortabele kleding van levensbelang. En wat maakt het eigenlijk ook uit: who cares wat andere mensen van je denken op het vliegveld of op het station? Je ziet ze waarschijnlijk toch nooit meer. Dus: joggingbroek, t-shirt zonder kriebelende labels of naden, goede warme sokken en een fijne trui of vest met capuchon. Neem liever te veel kleding mee dan te weinig; als je het warm krijgt kun je iets uittrekken, maar als je het te koud hebt doe je geen oog dicht.

2 – Eet van tevoren, maar niet te veel

Sandwich

Heb je wel eens geprobeerd te slapen terwijl je honger hebt? Bijna niet te doen, hè? Onderweg is dat niet anders. Met een rommelende maag kan je maar aan één ding denken: eten. Voor moeheid en slaap is dus geen ruimte. Zorg er dus voor dat je niet met een lege maag aan die lange reis begint, zeker niet als je met de trein, bus of met het vliegtuig gaat. Als je gaat road trippen kun je zelf nog bepalen wanneer je stopt om wat te eten, maar als je in de trein ineens aan de noodrem gaat hangen omdat je echt even langs de snackbar op het vorige station wilt (honger doet rare dingen met je), wordt dat je waarschijnlijk niet in dank afgenomen.

Maar de kunst is ook om niet te veel te eten, en om het te houden bij gezonde maaltijden. Als je vlak voordat je de lucht in of de weg op gaat nog even een patatje met en een frikandel speciaal naar binnen werkt, vergroot je alleen maar de kans op buikpijn en ongemakkelijke, ehm, darmbewegingen. Ga dus voor een salade of een lekker belegd broodje. Koolhydraten kunnen je helpen sneller in slaap te vallen, dus dat is helemaal mooi meegenomen.

Van zoete snacks als koekjes en snoepjes krijg je juist weer een flinke sugar rush, en die energie kun je natuurlijk niet gebruiken als je juist probeert in slaap te vallen onderweg. Probeer dus van de zoetigheid af te blijven.

3 – Drink genoeg, maar geen alcohol

Thee voor goed slapen

Ook met een droge mond en een uitgedroogd lichaam is het moeilijk in slaap vallen, dus zorg ervoor dat je de hele dag van vertrek goed drinkt. Met water zit je nooit verkeerd, dus dat is een veilige keuze, maar nog slimmer is het om iets warms te drinken. Door een kop warme melk of kamillethee (met honing) te drinken, voel je je lichaam ontspannen en je ogen sneller dichtvallen. Het spreekt voor zich dat je dat glas cola, kopje koffie of blikje energiedrank maar beter kunt laten staan; de cafeïne in deze dranken houdt je juist wakker, en dat wil je natuurlijk niet hebben.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is alcohol drinken voor het slapengaan ook niet de beste tactiek. De uitdrukking ‘een slaapmutsje drinken’ komt niet helemaal uit de lucht vallen; met een borreltje op wordt het zeker makkelijker om in slaap te komen. Maar als je alcohol drinkt slaap je minder diep, en veel onrustiger dan wanneer je dat niet doet. Het gevolg: na een korte slaap word je nog vermoeider en uitgedroogd wakker, en kun je niet meer in slaap komen. Niet echt prettig als je nog vijf uur moet vliegen naar Bali.

4 – Kies de juiste slaaphouding

Slaaphouding kitten

Je slaaphouding is belangrijk; verschillende studies hebben aangetoond dat je houding invloed kan hebben op je dromen. Als je in bed slaapt, heb je misschien wel een favoriete houding. Lig je liever op je buik, of juist op je zij met je knieën opgetrokken? Hoe je ook het liefst in slaap valt, de bewegingen die je tijdens de nachtrust maakt heb je niet onder controle als je in bed ligt. Zo kan het zo maar eens gebeuren dat je met je hoofd bij het voeteneind en je voeten op je kussen wakker wordt.

Als je onderweg en dus zittend moet slapen, is dat wel anders. Door de onnatuurlijke slaaphouding en de beperkte bewegingsvrijheid word je vaak wakker in precies dezelfde houding waarin je in slaap bent gevallen. Om te voorkomen dat je zo stijf als een plank wakker wordt en de eerste dagen van je stedentrip naar Praag alleen maar naar links kunt kijken, is het dus verstandig om goed te letten op je houding voordat je een dutje gaat doen.

Allereerst raad ik je aan om, zo gauw je de kans hebt, bij een raam te gaan zitten (of een stoel bij het raam te reserveren). Dan kun je je hoofd tegen een zijwand aanleunen, zodat je niet de hele tijd wakker schrikt van het knikkebollen. Hou je benen naast elkaar; als je ze over elkaar slaat en zo in slaap valt, is dat niet echt bevorderlijk voor de bloedsomloop. Wakker worden met een slapend been waar je vervolgens mee naar het toilet moet hinken is voor je medereizigers wel grappig, maar voor jou zelf iets minder.

Vaak kun je in het vliegtuig, de bus en in sommige treinen de rugleuning van je stoel naar achteren schuiven. Hoe platter je ligt, hoe makkelijker je slaapt, dus dat zal zeker helpen. Let bij het achterover klappen wel even op de vakantieganger achter je; hij of zij wil net zo goed lekker zitten, dus vraag voor de zekerheid even of hij of zij het ermee eens is. En als je stoel armleuningen heeft is je slaapfeest helemaal compleet.

5 – Slaap in het donker

Slaapmasker slapen onderweg

Dat je ’s nachts beter slaapt dan op klaarlichte dag, weten we allemaal. Als het donker wordt, beginnen je hersenen melatonine aan te maken. Dit hormoon zorgt ervoor dat je moe wordt en makkelijker in slaap valt. De aanmaak van dit hormoon wordt afgeremd door daglicht, maar ook door licht uit andere lichtbronnen, zoals lampen in de trein of in het vliegtuig. Maar onderweg kun je vaak niet, zoals thuis, even de gordijnen dichtdoen om het donker te maken. Gelukkig hebben ze daar iets handigs op bedacht: oogmaskers! Deze charmante maskertjes zijn op veel plaatsen te koop en door ze op te zetten geef je je hersenen het idee dat het donker is, en dat ze dus melatonine aan kunnen gaan maken.

Wat trouwens ook belangrijk is voor de aanmaak van melatonine: vermijd voordat je wilt gaan slapen felle beeldschermen. Dus leg een halfuur voordat je echt weg wilt doezelen die telefoon, tablet of laptop weg. Je zult merken dat je dan veel sneller in slaap valt. Als je echt verslaafd bent aan je telefoon en het toch niet kunt laten om iemand nog even een appje te sturen, zet dan in ieder geval de schermverlichting op de minst felle stand.

6 – Laat je niet afleiden

Slapen onderweg in vliegtuig

Door een oogmasker op te doen word je niet meer gestoord door het felle licht. Maar licht is niet het enige dat je van je slaap af houdt. Het geklets van je medereizigers of het gesnurk van de man naast je, die het wel gelukt is om in slaap te vallen, maakt het ook moeilijker om in slaap te vallen. Investeer dus in een goed paar oordoppen die het geluid tegenhouden.

Ook een MP3-speler of telefoon met slaapverwekkende muziek kan helpen. Hoe mooi de negende van Beethoven ook is, jij kan er ook niks aan doen dat je ogen nou eenmaal vanzelf dichtvallen als je naar klassieke muziek luistert. Muziek van een artiest waarvan je alle coupletten woord voor woord mee kunt zingen werkt vaak minder goed; in plaats van tot rust te komen ben je dan alleen maar gefocust op de tekst. Een audioboek kan in mijn ervaring ook goed werken, vooral als degene die het boek voorleest een lage, prettige stem heeft om naar te luisteren. Als ook dat niet werkt, zijn er allerlei handige apps voor op je telefoon of iPad met geluidsthema’s die het makkelijker maken om in slaap te komen!

Soms kan het gebeuren dat je in het vliegtuig naast iemand zit die het een super goed idee vindt om jou allerlei vragen te gaan stellen over wie je bent, waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat. Dat kan gezellig zijn, maar als jij je net had voorgenomen om de vliegreis slapend door te komen zit je hier waarschijnlijk niet op te wachten. Als je oordopjes in doet houdt je buurman meestal wel op met praten, maar voor sommige mensen is zelfs dat nog geen duidelijke hint. De oplossing? Eerlijk zijn! Zeg gewoon op een vriendelijke manier tegen je medepassagier dat je moe bent en dus graag een tukje gaat doen. Dan bespaart je een boel ergernis tijdens de vlucht. En nog een tip voor in het vliegtuig: zorg dat je stoelriem zo veel mogelijk zichtbaar is. Dan hoeft de steward of stewardess je niet wakker te maken om te checken of je je wel aan de veiligheidsinstructies houdt.

Na het lezen van dit lijstje moet het voor jou geen probleem meer zijn om onderweg te slapen als een roos. Je medereizigers zullen jaloers zijn op het gemak waarmee jij in slaap komt tijdens de reis! In plaats van vermoeid kom je helemaal fris aan op je vakantiebestemming, zodat je meteen vanaf het eerste moment optimaal van je vakantie kunt genieten.

Heb jij nog meer goeie tips om makkelijker te kunnen slapen onderweg?

Laat het me weten in een reactie!