Redactie - 29 januari 2019
Onderschat onze Oosterburen niet voor wat betreft culinaire hoogstanden! In Duitsland weten ze namelijk wel wat lekker eten is. Van Kölschbier tot gebraden varkensvlees met zuurkool tot knapperige Brezels. Zoover neemt je mee op culinaire reis door Duitsland.
Inhoudsopgave
Begin je culinaire route door Duitsland in Beieren, in de stad München. Een echte delicatesse hier is Weiβwurst, wat niet meer dan witte worst betekent. Het is een eeuwenoud gerecht en het wordt gemaakt van kalfs- en varkensvlees, dat wordt fijngemalen. Vervolgens wordt het vleesmengsel met peterselie, citroen, zout, peper en nootmuskaat op smaak gebracht, gevormd tot een worst en gegeten met mosterd. Beieren is sowieso een streek waar vleesliefhebbers gaan watertanden. Gerechten die hier veel gegeten worden, zijn schnitzels, gebraden varkensvlees met zuurkool (Schweinsbraten) en varkensschenkel aan het bot (Schweinhaxe).
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/dit-zijn-de-trends-voor-duitsland-2019/”]
Wij kunnen brood bakken, we weten dat de Franse locals brood kunnen bakken, maar wat dacht je van onze Oosterburen? Onderschat de Duitsers niet in het maken van zo’n heerlijk knapperig geurend stuk deeg. Sauerteigbrot bijvoorbeeld is een eeuwenoud Duits gerecht, zuurdesembrood genaamd in ons kikkerlandje. En wat dacht je van Pumpernickel: bitterzoet donkerbruin roggebrood. De pretzel zal je vast ook bekend voorkomen, in Duitsland wordt dit gedraaide knapperige brood Brezel genoemd en vooral tijdens Oktoberfest veel gegeten bij een pul bier. Ga als echte broodliefhebber naar de stad Ulm, waar je niet alleen al deze smakelijke broden kunt krijgen, maar ook het Museum der Brotkultuur (broodmuseum) kunt bezoeken.
Het is de grootste wijnregio van Duitsland, dus Rijn-Hessen mag je zeker niet overslaan op je culinaire route door Duitsland. Er zijn duizenden wijngaarden te vinden in dit gebied en dus ook vele verschillende heerlijke wijnen. De bekendste druif- en wijnsoort is waarschijnlijk Riesling.
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/de-mooiste-kastelen-in-duitsland-hier-beleef-je-een-sprookje/”]
Bier na wijn geeft… Anyway, vervolg je reis door Duitsland naar bierstad Keulen. Hier wordt Kölschbier gebrouwen, een lokale bierspecialiteit. Beland je in een Keuls bierhuis? Dan wordt het bier je aangeboden door de ober die rondloopt met een bierglazenhouder vol Kölschbier. Is je glas leeg, dan krijg je een nieuwe tot je er zelf een bierviltje bovenop legt. Dan weet de ober dat je genoeg gedronken hebt.
Vakantieganger Willem raadt in Keulen Hotel Mercure Köln West aan: ‘Een mooi, recentelijk gerenoveerd hotel. Prachtige kamer met airco. Lekkere bedden, fantastische badkamer en een uitgebreid ontbijt met alles wat je maar kunt bedenken. We hebben het fantastisch gehad.’
Verblijven in München? Wat dacht je van Hotel Bavaria? Toepasselijk, niet? Vakantieganger Frances was blij verrast: ‘Eigenlijk uitgekozen om de naam. Maar echt een prima hotel en ik heb een leuk verblijf gehad.’
Wat is jouw favoriete accommodatie in Duitsland? Laat het ons weten via een review en inspireer andere vakantiegangers.