Wist jij dit al over Kroatië? 20x bijzondere weetjes!

Redactie - 5 juli 2019

Wist jij dit al over Kroatië? 20x bijzondere weetjes!

Redactie - 5 juli 2019

Het zijn de Zoover Vakantieweken! Tijdens deze campagne zetten we de populairste vakantielanden voor je op een rij. Deze week staat Kroatië in the picture. Extra mooi: jij maakt kans op een reischeque t.w.v. €400 bij het schrijven van een review.

Afgelegen stranden, prachtige natuur, mooie steden, meer dan duizend kleine eilandjes, zon, volop geschiedenis en cultuur. Geen wonder dat Kroatië zo’n populaire vakantiebestemming is! Wil je meer weten over dit mooie land? Lees dan snel verder voor twintig bijzondere weetjes!

weetjes Kroatië

Uitvinder van de stropdas

De stropdas komt oorspronkelijk uit Kroatië. Het verhaal gaat dat de Kroatische mannen een halsdoek meekregen van hun vrouw als ze naar het slagveld gingen. Zo ook de Kroatische huursoldaten van Louis XIII in de zeventiende eeuw. De Franse koning vond ze geweldig en noemde ze ‘La Cravate’, als eerbetoon aan de soldaten. Hij maakte de Kroatische doek tot een verplichte accessoire op koninklijke feesten. In Frankrijk worden dassen nog steeds bij die naam genoemd.

Jong land

Wist je dat Kroatië een van de jongste landen ter wereld is? Het maakte deel uit van de Joegoslavische Republiek en werd in 1991 onafhankelijk.

Zonneschijn

De Kroaten genieten van 2715 uur zonneschijn per jaar. Wauw! Daar kan zelfs het zonnige Sydney in Australië niet aan kan tippen.

weetjes kroatie

 

Nationale parken

Wist je dat Kroatië maar liefst acht -geweldige- nationale parken telt? De nationale parken zijn allemaal bijzondere natuurlijke bezienswaardigheden. Die wil je gezien hebben tijdens jouw vakantie in Kroatië!

Kleinste stad ter wereld

De kleinste stad ter wereld ligt in Kroatië. De stad Hum, in Istrië, ligt op een hoogte van 400 meter en telt slechts twaalf huizen en dertig inwoners. Wauw! Ondanks dat het zo klein is, heeft Hum wel stadsrechten.

Rijke geschiedenis

Kroatië heeft een zeer rijke geschiedenis. Dit zie je terug in de vele historische en culturele bezienswaardigheden in het hele land, zoals ook het historisch centrum van Split. Tijdens jouw vakantie in Kroatië een uitstapje maken naar deze mooie stad? Lees hier de highlights voor een bezoek van 24 uur.

Eiland Vis

Van de belangrijkste eilanden van Kroatië is Vis het meest afgelegen. Je geniet hier van water in vijftig tinten blauw, historisch interessante steden, idyllische dorpen en tal van kleine grotten en inhammen. Lijkt Vis je een mooie vakantiebestemming? Dat snappen wij helemaal! Zoover-collega’s Marloes, Lieke en Alexandra gingen er op ontdekkingstocht. Nog meer tips? Lees dat ook dit blog.

Rijk aan UNESCO

Kroatië heeft meer Immateriële Goederen op de UNESCO-lijst staan dan welk ander land dan ook. Behalve Spanje, met wie het de eerste plaats deelt.

Warmste temperatuur in Kroatië?

Dat er veel zonuren zijn in Kroatië heb je hierboven kunnen lezen. Maar hoe warm het er kán worden? Het dorp Ploce is recordhouder van de warmste temperatuur ooit gemeten in Kroatië. Op 4 augustus 1981 haalde het kwik er 42,8 graden celsius.

Game of Thrones

Kroatië is een van de vele filmlocaties van de populaire serie ‘Game of Thrones’. De serie wordt onder andere gefilmd in de prachtige middeleeuwse stad Dubrovnik, op het eiland Lokrum, in de St.-Jacobskathedraal in Sibenik en in het Krka National Park.

Drinkwater

Heb je dorst in Kroatië? Geen probleem! Het drinkwater heeft een van de hoogste kwaliteitsstandaarden in Europa.

Mooiste zonsondergang

Volgens Alfred Hitchcock zie je in Zadar de mooiste zonsondergang ter wereld. Mooie reden om een vakantie naar Zadar te boeken toch?

In Kroatië eet je Peka

De Kroatische keuken verschilt per regio, maar één gerecht is overal populair: Peka. De combinatie van vleessoorten zoals lam, kip, kalf en zelfs inktvis wordt meestal gemarineerd en daarna gekookt boven brandende sintels, bedekt met een deksel van terracotta of ijzer. Groenten worden soms toegevoegd, maar dat hoeft niet. Smullen maar!

Zlatni Rat

Het strand van Zlatni Rat is uniek. Het verandert echt van kleur en vorm, afhankelijk van de kracht en richting van de wind. Dit strand vind je op het eiland Brac. Ben je in de buurt, vaar dan zeker voor een dag (of meer) naar dit geweldige eiland. Brac heeft mooie dennenbossen, witte zandstranden en je kunt er fantastisch wandelen en fietsen. Maak je een geweldige fietstocht naar het hoogste punt van het eiland, Vidova Gora, dan zul je het uitzicht nooit vergeten. Absolute aanrader!

Nationale bloem

Ken je de Iris Croatica? Deze bloem met haar mooie paarse bloesems is de nationale bloem van Kroatië. De bloem, die in heel Kroatië groeit, is beschermd. Het is dus verboden om er zomaar eentje te plukken!

Kroatische munteenheid

De Kroatische munteenheid heet de Kuna. Deze naam stamt af van de naam van een klein zoogdier: de marter. De huid en vacht van marters werden ooit gebruikt als betaalmiddel. Het woord kuna, waarmee de Kroaten naar geld verwijzen, dateert al uit 1256 of misschien zelfs eerder.

weetjes kroatie

De Zinfandel druif

Waarom die Kroatische wijntjes zo goed smaken? Een van de meest geliefde druivensoorten ter wereld, de Zinfandel druif, komt uit Kroatië.

Hoogste gebouw

De Kathedraal van Zagreb is met haar 108 meter het hoogste gebouw van Kroatië.

Meest gebruikte zaklamp

De Maglite, waarschijnlijk de meest gebruikte zaklamp in de wereld, werd ontworpen door de Kroatische Anthony Maglica.

Wijn uit een fontein

Wijn drinken uit een fontein? In Ludbreg kan het! Daar komt elk jaar op 1 april wijn in plaats van water uit de fontein. Op deze officiële feestdag van Ludbreg wordt het middelpunt van de aarde gevierd, dat volgens sommigen in Ludbreg zou liggen. Elke inwoner en gast krijgt dan iets lekkers en kan zijn glas onder de fontein houden.