Warmwaterbronnen: de heetste plekjes van Europa in de winter

- 13 november 2014

Warmwaterbronnen: de heetste plekjes van Europa in de winter

- 13 november 2014

In de zomer vind je ze in het zuiden van Europa genoeg: plekken waar de temperatuur kan oplopen tot 39 graden. Die hitte is met het gure weer van de afgelopen weken nog maar nauwelijks voor te stellen. Het zal je daarom verbazen dat er in de winter nog steeds plekjes te vinden zijn in Europa, waar de 39 graden ruimschoots wordt gehaald. In natuurlijke warmwaterbronnen! Heerlijk poedelen in een warm bad, terwijl de geur van knapperende houtvuurtjes en nat gras je neus prikkelen? Het kan in deze 6 warmwaterbronnen!

1. Széchenyibaden – Hongarije – watertemperatuur: 75 graden

Széchenyibaden
In het stadspark van Boedapest vind je de grootste warmwaterbron van Europa. Het bad is vernoemd naar graaf Ivstán Széchenyi en bestaat uit drie buitenbaden en vijftien binnenbaden. De Széchenyibaden krijgen hun water van twee natuurlijke bronnen, die beiden een temperatuur hebben van rond de 75 graden. Geen verbrande tenen bij de Hongaren: het water is afgekoeld tot een aangename temperatuur als het in de zwembaden terecht komt.

 2. Hammamat Ma’In – Jordanië – watertemperatuur: 45 tot 60 graden

hammamat ma'inVerstopt tussen de rotsen vind je aan de rand van de Dode Zee een aantal verrukkelijke warmwaterbronnen. Een daarvan is de Hammamat Ma’In. Duik in een van de Romeinse baden of laat je masseren.. door een waterval! De temperatuur van het water schommelt tussen de 45 en 60 graden. Loeitje heet dus! De omgeving hier is schitterend en in de winter vaak nog lekker zonnig. Zowel onder, als boven water is het hier volop genieten geblazen.

 3. Cross Bath – Engeland – watertemperatuur: 46 graden

cross bathFoto: bathdailyphoto.wordpress.com

Engeland…daar is het toch net zo koud en regenachtig als hier? Dat klopt, maar in het plaatsje Bath vind je deze prachtige en enige warmwaterbron die het land rijk is. Zowel mensen die last hebben van pijntjes en zich willen laten genezen, als mensen die gewoon lekker willen genieten van een middag ontspannen in water van 46 graden, worden aangetrokken door dit heerlijke Bath, eh bad!

 4. Thermen di Saturnia  – Toscane – 43 graden

Bagni di PetrioloErgens 150 kilometer onder Florence ligt dit eeuwenoude warmwaterpareltje. Paus Pius II poedelde er in deze warmwaterbron in de zestiende eeuw al flink op los. Het water van de Thermen di Saturnia heeft een heerlijke temperatuur van 43 graden. De sterke zwavelgeur die je ruikt als je in het water ligt, schijnt een therapeutisch effect op de luchtwegen te hebben. In de herfst en de winter, wanneer de bladeren van de bomen zijn gevallen en de Toscaanse lucht ruikt naar houtvuurtjes en nat gras, is er niks lekkerders dan je onder te dompelen in dit warme, natuurlijke bad. Daarnaast is het simpelweg een prachtige bron: een cadeautje voor je ogen!

 5. Blue Lagoon – IJsland – watertemperatuur: 40 graden

blue lagoonMidden in een met mossen begroeid lavaveld bevindt zich dit prachtige bad. De lagune is gevuld met anderhalf miljoen liter zeewater. Als je vanaf de kant over het water kijkt, en de damp tot in de verte uit het water omhoog ziet kringelen, heb je het gevoel je in een sprookje terecht bent gekomen. Het reusachtige meer heeft een zeer prettige temperatuur van tegen de 40 graden. Het water heeft een prachtige blauwe kleur die soms zo fel is, dat deze wordt vergeleken met de kleur van een sportdrankje.

 6. Santorini Hot Springs – Griekenland – watertemperatuur: 33 graden

santorini hot springs
Om deze warmwaterbron te bereiken, maak je eerst een boottochtje. Santorini Hot Springs ligt namelijk voor de kust van Santorini, op het vulkanische eiland Nea Kameni. Het water is hier geel en oranje en heeft volgens de bewoners uit de buurt een waar therapeutisch effect. Het water is zo’n 33 graden. Ook genieten in de winter dus!