De leukste steden in Polen? Dit zijn ze!

Redactie - 7 oktober 2018

De leukste steden in Polen? Dit zijn ze!

Redactie - 7 oktober 2018

Polen een grijs Oostblokland? Think again! Het barst er juist van de kleurrijke steden, die ook nog eens heel budgetvriendelijk zijn. Maak kennis met de vijf leukste steden van Polen!

Warschau

Warschau

De hoofdstad van Polen mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Warschau is een fascinerende stad met twee gezichten. Je vindt er veel moderne hoogbouw, maar de historie is gelukkig ook goed bewaard gebleven. Hoewel het oude centrum tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels werd verwoest, is het weer in oude stijl herbouwd. Uit het puin is een levendig centrum herrezen met veel gezellige cafés en restaurants. Bewonder tijdens je stedentrip in Warschau het Koninklijk Paleis, ga wandelen in Lazienki Park of bezoek het Paleis van Cultuur en Wetenschap. Vanaf de dertigste verdieping geniet je van een fenomenaal uitzicht.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/stedentrips/tip-stedentrip-5x-waarom-warschau/”]

Gdansk

Gdańsk

Gdańsk is een havenstad met Hollandse roots. De voormalige Hanzestad aan de Oostzee had in de middeleeuwen goede banden met Nederland en dat is terug te zien aan de schitterende gevels. Naast het bewonderen van mooie architectuur kun je tijdens je stedentrip in Gdańsk ook veel gave street art spotten. En natuurlijk heb je er genoeg keuze uit leuke cafés en restaurants. Bezoek ook eens de moderne haven van Gdynia of neem de trein naar Sopot, een gezellige badplaats op nog geen tien kilometer van Gdańsk.

Krakau

Krakau

Krakau is misschien wel de mooiste stad van Polen. Niet voor niets won de stad vier keer op rij een Zoover Award voor beste stedentrip in Europa. De rijke geschiedenis van Krakau zie je overal terug in het straatbeeld en het stadscentrum is dan ook door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. Vooral het sfeervolle Marktplein is echt een pareltje. Naast leuke terrasjes en restaurants vind je hier de Lakenhal en de Mariakerk. Vanuit Krakau kun je ook interessante uitstapjes maken naar bijvoorbeeld concentratiekamp Auschwitz en de Wieliczka zoutmijnen. Wil je overnachten in een centraal gelegen hotel? Kies dan voor Hotel Andel’s Cracow. Reviewer Jo is in ieder geval enthousiast: ‘Het is een heel goed hotel, locatie is perfect. Het ligt dicht bij de oude markt en dicht bij het treinstation.’

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/krakau-5x-top-bezienswaardigheden/”]

Wroclaw

Wroclaw

Wroclaw wordt ook wel het Venetië van Polen genoemd. De stad bestaat namelijk uit twaalf eilandjes, gelegen in de rivier de Odra. Geen verrassing dus dat de stad meer dan honderd bruggen telt. Kloppend hart van Wroclaw is het middeleeuwse marktplein met haar vrolijk gekleurde huizen, gezellige terrassen en het grootste stadhuis van Polen. Vanaf de St.Elisabeth toren heb je een magnifiek uitzicht op het plein en de rest van de stad. Overnachten op slechts vijf minuten loopafstand van het marktplein? Boek dan een kamer bij Hotel Mercure Wroclaw Panorama.

Poznan

Poznań

Nog zo’n kleurrijke parel: Poznań. Een gezellige studentenstad met een middeleeuws stadshart. Op het Oude Marktplein lijkt het alsof je door een kleurrijk sprookje wandelt. De oude vissershuisjes staan fier te pronken in alle kleuren van de regenboog. Niet te missen is het schitterende raadhuis dat tegenwoordig dienst doet als Museum van de Geschiedenis van Poznań. Aan leuke cafés en restaurantjes gelukkig geen gebrek. In de rijkelijk versierde koopmanshuizen die het plein omringen kun je lekker en betaalbaar eten en drinken. Uitgebreid shoppen doe je in Stary Browar, een oude bierbrouwerij die is omgetoverd tot modern winkelcentrum.

Ben jij weleens in een van deze Poolse steden geweest? Laat dan een review achter op Zoover.