Dit zijn de 10 mooiste treinreizen ter wereld

Redactie - 16 mei 2018

Dit zijn de 10 mooiste treinreizen ter wereld

Redactie - 16 mei 2018

Reizen per trein is misschien wel de meest comfortabele manier van reizen. Je kunt heerlijk zitten en genieten van het landschap terwijl je van A naar B wordt vervoerd. En het is echt waar: it’s about the journey, not the destination. Reis met ons mee langs de tien mooiste treinreizen ter wereld!

Mooiste Treinreizen ter Wereld - Darjeeling Toy Train

10. Darjeeling Himalayan Railway, van Darjeeling naar Ghum, India

De ‘speelgoedtrein’ van de Himalaya maakt niet alleen een van de mooiste treinen ter wereld maar is ook gewoon een cruciaal transportmiddel voor de lokale bevolking. Rijst, thee, water, forensen: de kleurrijke locomotiefjes van de Darjeeling Himalayan Railway brengen alles naar de juiste bestemming. Een treinreis van Darjeeling (inderdaad, van de thee!) naar Ghoom, waar de route haar hoogste punt bereikt, geeft een prachtige indruk van dit gebied vol theeplantages, Boeddhistische tempels tegen de achtergrond van het bijzondere Khangchendzonga natuurreservaat.

Mooiste Treinreizen ter Wereld - Ghan Express Australia

9. Ghan Express, van Adelaide naar Darwin, Australië

In achtenveertig uur dwars door het hart van Australië? Het kan met de Ghan Express. Vernoemd naar de Afghaanse kamelendrijvers die de Britten rond 1800 hielpen om het land onder controle te houden, brengt deze treinreis je van het zuidelijke Adelaide helemaal naar Darwin, zo’n drieduizend kilometer verderop. Onderweg beland je elke keer in een compleet ander landschap. Van kurkdroge woestijnvlaktes tot spectaculaire rotsformaties: alles wat Australië tot zo’n droomachtige vakantiebestemming maakt, schiet langs je raampje voorbij!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/5x-beste-accommodaties-op-bali/”]

Mooiste Treinreizen ter Wereld - California Zypher

8. California Zephyr, van Chicago naar Los Angeles, Verenigde Staten

Bij reizen door Amerika denk je al snel aan een pick-up truck en neon-verlichte motels langs uitgestrekte snelwegen. Maar het kan ook anders. De California Zephyr klimt dwars door de Rocky Mountains en het Sierra Nevada gebergten en verbindt de mooiste plekjes van het land. Voor de echte treinfanaten hebben we bovendien goed nieuws: AMTRAK, de Amerikaanse Spoorwegen, biedt de mogelijkheid om je eigen wagon aan de Zephyr te koppelen. Je weet wel, voor het geval je een treinwagon in je achtertuin hebt staan!

Mooiste Treinreizen ter Wereld - Orient Express

7. Venice Simplon-Orient-Express, tussen Parijs en Istanbul

All around us are people, of all classes, of all nationalities, of all ages”. Behalve een geheimzinnige moordlocatie in de klassieker ‘Murder on the Orient Express’ (Agatha Christie), was de Orient Express decennialang een van de meest beschreven treinroutes ter wereld. Voor diplomaten en koningen tot wereldreizigers: de luxueuze reis naar het ‘Mysterieuze Oosten’ was een ware beleving. Helaas: ‘was’. De laatste trein vertrok in 1977 vanuit Parijs. Wat het dan toch in ons toplijstje van mooiste treinreizen doet? De toeristische Venice-Simplon-Orient-Express, die sinds de jaren tachtig het traject op aanvraag aflegt, is een waardige opvolger. Compleet met vintage slaapvertrekken, een vijfsterrenrestaurant en rustgevende pianomuziekjes.

Mooiste Treinreizen ter Wereld - Patagonia, Argentinia

6. La Trochita, van Esquel naar Ingeniero Jacobacci, Argentinië

Met vijfendertig kilometer per uur tuft ‘La Trochita’, (letterlijk ‘smalspoor’) van het dorpje Esquel aan de voet van het Andesgebergte naar Jacobacci in de provincie Río Negro. Inderdaad, een tijdrovende rit! De treinreis van zo’n vierhonderd kilometer wordt tegenwoordig dan ook vooral door toeristen afgelegd. Slingerend door groene dalen, over kale heuvels en dwars door de woestijn is het een fijne manier om kennis te maken met de veelzijdigheid van het Argentijnse landschap.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/bijzonder/dit-zouden-we-doen-met-e5-000-met-een-luxe-camper-door-amerika/”]

Mooiste Treinreizen ter Wereld - Rocky Mountaineer Canada

5. Rocky Mountaineer, verschillende routes, Canada

Een tweedaagse bergtocht, maar dan zonder een stap te verzetten. Deze treinreis brengt je dwars door het Canadese gedeelte van de Rocky Mountains. Relaxed in je zachte stoel trekken de hoogste bergen, diepste dalen en ruigste rivieren langzaam aan je voorbij. Verwen jezelf met een upgrade en neem plaats in de glazen wagons die voorzien zijn van balkon en een geweldig restaurant.

Mooiste Treinreizen ter Wereld - TIbet China

4. Tibet Express, van Beijing naar Lhasa, China

Reizen over het ‘dak van de wereld’ van China naar Tibet. Dat is de Tibet Express in het kort. Het is een treinreis die je trakteert op een fabelachtige kijkje in het landschap van het Tibetaanse Plateau. Terwijl je reusachtige besneeuwde bergtoppen en kraakheldere bergmeren passeert, klim je tot een hoogte van meer dan vijfduizend meter. Daarmee is het de allerhoogste treinreis ter wereld. Geen zorgen: extra zuurstof is beschikbaar aan boord.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/nieuws/gratis-treinreizen-europa-18-jarigen/”]

Mooiste Treinreizen ter Wereld - Gletsjer Zwitersland

3. Gletsjer Express, van Zermatt naar St. Moritz, Zwitserland

Het woord Express is wat optimistisch gekozen: met zo’n veertig kilometer per uur sloft de Gletsjer Express door het Zwitserse berglandschap. Het kost dan ook een indrukwekkende zeven-en-een-half uur om de tweehonderdnegentig kilometer van deze treinreis af te leggen. En dat is eigenlijk best fijn. Zo heb je extra veel tijd om weg te dromen bij adembenemende bergpassages, metersdiepe ravijnen en sprookjesachtige huisjes. De trein is dan ook eerder een spectaculair rijdend uitzichtpunt – inclusief glazen dak en panoramaramen- dan een effectief transportmiddel.

Mooiste Treinreizen ter Wereld - Japan Kyushu

2. Kyushu Seven Stars, Kyushu, Japan

Waarom zou je als een gek naar je eindbestemming racen als de reis zelf zo mooi en veelzijdig is? Terwijl de bullet-train met zo’n driehonderd kilometer per uur haar passagiers van Tokio naar Aomori katapulteert, toeft de Kyushu Seven Stars ongestoord door het groene landschap. Exclusief (maximaal dertig passagiers, dus reserveer minstens een jaar van te voren!), luxueus maar vooral: erg langzaam. Met een snelheid tussen de vijftig en zeventig kilometer per uur wil de Kyushu Seven Stars haar passagiers vooral een overweldigende en bewuste ervaring geven. Vanuit simplistische moderne suites ontmoet je de zeven hoogtepunten van het eiland Kyushu (vandaar de ‘Seven Stars’): natuur, lokale gerechten, geisers, historie, cultuur, spiritualiteit en gastvrijheid. Ben jij klaar voor een lesje Japans onthaasten?

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/dit-zouden-we-doen-met-5-000-euro-in-chique-resorts-overnachten/”]

Mooiste Treinreizen ter Wereld - Trans Siberian Express

1. Trans Siberië Express, van Sint Petersburg naar Vladivostok, Rusland 

Dit is niet alleen de allermooiste maar ook de langste treinreis uit ons toplijstje. De Trans Siberië Express doorkruist maar liefst een derde van de wereld. Je bent dus ook een dag of acht bezig wanneer je de bizar mooie treinreis in één keer doet. Iets wat we overigens zeker niet aanraden! Want de kans dat je ooit nog een keer op het station als Irkutsk, Khabarovsk of Ulan-Ude verzeilt raakt, is niet zo groot. Neem dus vooral de tijd om de uitgestrekte bossen, eindeloze leegtes en prachtige meren in je op te nemen! En.. vergeet niet om onderweg alle tijdszones te tellen die je doorkruist (spoiler: het zijn er 7!) en extra te genieten van het uitzicht over het enorme Bajkalmeer.

Heb jij een van deze mooie treinreizen gemaakt? Deel je ervaringen en tips in de comments.