Bed bugs, oftewel bedwantsen, zijn de (letterlijke) nachtmerrie voor vakantiegangers en accommodatiehouders. Zoover zocht uit hoe je ze kunt voorkomen en wat je moet doen als je ze per ongeluk toch tegenkomt.

Wat zijn bed bugs

De bedwants is een klein, meestal bruin beestje van zo’n 5 mm lang. Ze worden vaak verward met de wandluis, maar dat is niet juist. De leefwijze is ongeveer gelijk, maar ze komen niet uit dezelfde familie. De bedwants houdt van warme plekken en is het liefst in en rondom het bed te vinden – what’s in a name? Maar er zijn ook veel verhalen dat de beestjes overleven in vliegtuigstoelen… Ze zijn een groot probleem in accommodaties omdat gasten ze kunnen meenemen in hun koffer en zo de beestjes verspreiden.

Maar hoe voorkom je ze?

Oke, bed bad news dus. Gelukkig kun je met de juiste inspectiemaatregelen de beestjes spotten voordat het te laat is. Start je research thuis. Check op Zoover of de accommodatie goed wordt beoordeeld en of je informatie over bed bugs of bedwantsen kunt vinden. Vervolgens kun je je online zoektocht uitbreiden op registry.bedbugs.net. Hier worden registraties bijgehouden van accommodaties waar de bed bug heerst. Na jouw detective-kunsten kun je met een gerust hart het vliegtuig in. Daar check je natuurlijk grondig je stoel voordat je neerploft. Check de naden en hoekjes en speur naar beestjes die eruitzien als appelpitjes. Ze zijn vrij rond en bruin van kleur.

In de hotelkamer

First things first. Zet je koffer op het bagagerek. Via de metalen pootjes zal er geen bedwants in je koffer duiken. Vervolgens begin je met een grondige scan en inspecteer je het bed op minuscule inktvlekken. Onderzoek het bedlinnen, het kussen, de kussensloop (ook de binnenkant), maar vooral (de naden van) het matras. Een blik onder het matras is ook verstandig, maar schrik niet van wat viezigheid. Alles schoon? Dan ben je vrijwel zeker van een bedwantsvrij verblijf.

Eenmaal thuis

Was en droog al je kleren op hoge temperatuur en check nogmaals je bagage op kleine inktvlekken in hoeken en naden. Zou toch balen zijn dat je een bedwants-vrij verblijf hebt gehad, en ze per ongeluk thuis nog in ontvangst neemt.

Maar wat als?

Mocht je ze nou tegenkomen onderweg, maak dan in ieder geval een melding bij het personeel. Bed bugs verspreiden zich gemakkelijk als er niks aan gedaan wordt en dat wil je andere vakantiegangers ook niet aandoen, toch? Zorg dat ze een goede oplossing bieden, want als ze in één kamer of bed zitten, zitten ze waarschijnlijk ook elders in de accommodatie. Een interne verhuizing is dus waarschijnlijk niet goed genoeg.

Heb je ook andere accommodaties geboekt? Zorg er dan voor dat je ze niet meeneemt. Zoek een wasserette en droog al je kleding en schoenen voor minimaal 20 minuten. Als je hebt geboekt met je credit card kun je vragen of je verzekerd bent en een nieuwe koffer kunt kopen. Deze kun je namelijk niet bedwantsvrij maken. In het volgende hotel stop je al je gedragen kleding in een plastic tas en knoop je deze dicht totdat je weer een gelegenheid hebt om te wassen. Je checkt ook deze accommodatie natuurlijk grondig. Alles veilig? Neem een douche, bestel een lekkere cocktail en geniet van je bed bug-vrije vakantie.

Uitgelichte berichten

Lieneke

Redacteur

27 juli - 2019

Reacties