15x leuke dorpen en stadjes in Nederland om te winkelen

Redactie - 25 oktober 2018

15x leuke dorpen en stadjes in Nederland om te winkelen

Redactie - 25 oktober 2018

Leuke winkelsteden zijn er genoeg in Nederland. Maar wil je een gezellig shopdagje naar een wat minder voor de hand liggende bestemming als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of een andere grote stad? We tippen 15 dorpen en stadjes waar je niet alleen leuk kunt winkelen en eten, maar waar je ook nog eens cultuur en historie vindt.

Monnickendam

1. Monnickendam (Noord-Holland)

Deze kleine stad aan de Gouwzee is bijna een openluchtmuseum met veel gebouwen die niet zonder reden op de monumentenlijst staan. Naast het oudste, nog bespeelbare carillon van Nederland vind je in Monnickendam ook een gezellig centrum met aparte winkeltjes. Elke week is er markt en geregeld worden allerlei evenementen en activiteiten georganiseerd. Moe van het shoppen? Stap aan boord van een rondvaartboot of huur zelf een bootje en geniet van de prachtige omgeving.

2. Elburg (Gelderland)

Een eeuwenoude stad aan het Veluwemeer waar je wandelt door de geschiedenis. In het Muurhuisje ontdek je hoe het leven hier vroeger was. Struin door Joods Elburg. En houd je van gerookte paling? Dan moet je echt naar de haven. Natuurlijk kun je hier ook andere lekkere vis eten. In het centrum, waar je over eeuwenoude keitjesstoepen loopt, wisselen kleine winkels, restaurantjes en terrassen elkaar af en kun je je prima een dag vermaken.

3. Domburg (Zeeland)

Een keus maken uit de vele knusse en sfeervolle dorpen en stadjes in Zeeland is niet eenvoudig. We kozen voor Domburg vanwege de ligging aan zee en de gezellige, langgerekte winkelstraat. Aparte boetieks nodigen je uit om eens binnen te komen en te snuffelen tussen het niet alledaagse aanbod. Dat je er ook heerlijk (vis) kunt eten zal geen verrassing zijn.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/dagje-uit/leuke-winkelsteden/”]

4. Ginneken (Noord-Brabant)

Ginneken is officieel onderdeel van Breda, maar volgens de inwoners het allerleukste deel van de stad. Brabantse gezelligheid is troef op de Ginnekenmarkt, het bruisende middelpunt van Ginneken waar zo’n veertig speciaalzaken je verwelkomen. Je shoppingdag sluit je in bourgondische sfeer af in een van de vele restaurants. Extra gezellig is het tijdens de vijfdaagse Zomer- en Winterfestivals en de Wielerronde van Ginneken.

Thorn

5. Thorn (Limburg)

Wit. Oogverblindend wit. Dat is Thorn, ook wel het ‘witte stadje’ genoemd. Ooit een zelfstandig vorstendom, nu een gezellige bestemming voor een dagje uit. En dat wit? De Fransen die Thorn in 1794 hadden veroverd voerden een ‘raambelasting’ in. Dat was voor de arme bevolking een ramp en om aan de belasting te ontkomen metselden ze veel ramen dicht en verfden de huizen helemaal wit zodat het niet meer opviel. Anno nu mogen de ramen in Thorn weer gezien worden, net als het fraaie centrum van dit grensplaatsje met België.

6. Wijk bij Duurstede (Utrecht)

Romeinen en Vikingen domineerden vroeger het straatbeeld van Wijk bij Duurstede, vroeger Dorestad genoemd. Anno nu neemt die geschiedenis een heel belangrijke plaats in, zo leer je in het Museum Dorestad of de gerestaureerde kasteelruïne van Kasteel Duurstede. Kunstliefhebbers kunnen niet om Wijk bij Duurstede heen: de stad staat niet voor niets bekend als kunststad met vele galeries en ateliers en een poëzie en beeldenroute door het centrum. Interesse in historische binnenschepen en maritieme gezelligheid? Bezoek dan de Lekkodagen die elk jaar in het laatste weekend van september gehouden worden.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/voor-op-je-bucketlist-6-onontdekte-plekjes-in-nederland/”]

7. Hoekse waard (Zuid-Holland)

Eigenlijk is het een verzameling dorpen in dit ‘groene’ deel in zuidelijk Zuid-Holland. Elk dorp heeft zijn eigen charme. Strijen heeft een gezellige dorpskern en Oud-Beijerland een langgerekte winkelstraat waar je, naast de bekende winkels, ook leuke boetiekjes vindt. In en rond de haven kun je altijd wel een restaurant vinden om je trek te stillen. Maak er een gezellig dagje Hoekse waard van door een aantal dorpen met elkaar te combineren. Denk aan Nieuw-Beijerland, Numansdorp en ’s Gravendeel.

Vestingstad Naarden8. Naarden (Noord-Holland)

De 17e -eeuwse vestingstad staat ook bekend als de ‘Parel van het Gooi’. En dat is niet onterecht als je kijkt naar de vele monumenten die je hier aantreft.  Een leuke tocht door de geschiedenis dus. Door de stad, over de verdedigingswallen of langs het water. Maar ook als winkelstad scoort Naarden hoog.

9. Doesburg (Gelderland)

In deze Hanzestad kun je een biertje drinken in De Waag, de oudste horecagelegenheid van Nederland. Dat doe je na je wandeling door het historisch centrum waarbij het Gildehof, de Mosterdfabriek en het stadhuis niet mogen ontbreken. Moderne evenementen zijn het Straatfestival en Doesburg Binnenste Buiten. Voor middeleeuwse sferen ga je naar de Hanzefeesten en Sint-Maartensmaaltijd. Oh, en hebben we al gezegd dat je hier ook heerlijk kunt shoppen in trendy en originele winkels?

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/toplijstje/12-mooiste-nederlandse-vestingsteden/”]

10. Vlieland (Friesland)

Pak de boot en shop in eilandsferen. De Dorpsstraat op Vlieland staat bol van de winkels met inheemse snoepsoorten, stijlvolle kledingzaken en kleine shops waar je de mooiste ‘zee’-souvenirs kunt kopen. Koop een zak meeuwenflatsen of geitenkeutels en begin je ontdekkingstocht. Gezond snoepen kan ook: op het eiland groeit cranberry en het besje wordt in heel veel lokale producten verwerkt.

11. Sneek (Friesland)

We blijven in Friesland, maar dan op het vasteland. Sneek. Bol van mooie straten en attracties en verkozen als beste winkelstad boven de grote rivieren. Wat kunnen we daar nog aan toevoegen, behalve dat je, als je moe bent van het funshoppen, ook niet hoeft te zoeken naar een leuk restaurant of gezellige bar.

[article href=”http://zoover.nl/blog/nieuws/maastricht-wint-zoover-award-beste-stedentrip-nederland”]

12. Assen (Drenthe)

Een buitenbeentje in ons dorpse rijtje is Assen. De hoofdstad van de provincie Drenthe maar staat niet direct bekend als winkelstad. Toch is een dagje in deze groene stad zeker de moeite waard want je vind er een leuk en afwisselend winkelaanbod. Het Mercuriuscentrum is het kloppend winkelhart van Assen.

13. Almere (Flevoland)

Dat outletcentrum Bataviastad in Flevoland is gevestigd weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat je in het winkelcentrum in het stadshart van Almere maar liefst vierhonderd winkels vindt? Grote namen worden afgewisseld met kleine en verrassend leuke boetiekjes waar je altijd wel iets van je gading vindt.

Appingedam

14. Appingedam (Groningen)

Deze middeleeuwse stad heeft wel iets heel bijzonders. Aan het Damsterdiep vind je hangende keukens die letterlijk aan de gevels hangen. Vooral vanaf het water heb je hier goed zicht op. Maak dus een rondvaart en ga daarna lekker lunchen en shoppen in het beschermde stadsgebied.

15. Kampen (Overijssel)

Weer een Hanzestad vol met historische bezienswaardigheden. Dwaal langs de Koornmarktspoort en Cellebroederspoort of duik het Stedelijk Museum in. Kampen was ook een inspiratiebron voor Thea Beckman, schrijfster van historische verhalen. Wandel in haar voetsporen door de Thea Beckman-route te volgen. Heb je nog puf? Dan kun je je winkelhart ophalen in de binnenstad van Kampen. Lekkere trek stil je in een van de restaurants in deze oude stad.

Wat is jouw favoriete winkeldorp of winkelstadje?