Voorbereid op pad: de autovakantie-checklist

Redactie - 30 januari 2020

Voorbereid op pad: de autovakantie-checklist

Redactie - 30 januari 2020

Staat er deze zomer een autovakantie op de planning? Met onze checklist zorg je voor de beste voorbereiding!

Check 1: Controleer je wagen voor je autovakantie

Veiligheid staat voorop. En het laatste dat je wilt, is met pech langs de weg komen te staan. Heb je een lange autorit te gaan, laat je auto dan voor je vakantie keuren bij de garage. Veel automonteurs bieden een speciale ‘vakantiecheck’ aan. 

Een hoop dingen kun je ook gewoon zelf doen! De bandenspanning controleer je bij een tankstation. En de ruitenwisservloeistof en olie vul je gewoon zelf thuis aan. Ga je met de caravan of vouwwagen op pad? Vergeet dan niet om de trekhaakaansluiting goed te checken voor je gaat. 

eten onderweg autovakantie

Check 2: Eten onderweg

Met een rammelende maag op zoek gaan naar een plek om lekker te eten? Nee dankjewel! Voor je het weer slaat de hanger toe. Kijk voor je gaat alvast waar je met het hele gezin weer even bij kunt tanken.

Check 3: Versla de verveling

Zijn we er al….? Wie ooit met de kids op autovakantie is geweest, kan deze zin dromen. De oplossing: zorg voor genoeg afleiding! Download alvast wat apps op je tablet en verzamel het hele jaar door spelletjes en kleurboeken. Niet te vergeten, een ouderwets potje ‘Ik ga op reis en neem mee’ doet het altijd goed tijdens de rit.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het samenstellen van je vakantie-playlist. Flink meeblèren met die Spaanse hit en even zwijmelen bij die Franse chanson… Voor je het weet zitten jullie in het zonnige zuiden! En weer thuis is niets leuker dan even wegdromen over je vakantie bij dat ene speciale liedje.

Check hier meer van onze tips om de kids bezig te houden onderweg!

Check 4: Verplichte zaken en de papierwinkel 

In veel Europese landen is het verplicht om een aantal dingen mee te nemen onderweg. In Duitsland is bijvoorbeeld een lichtgevend hesje verplicht. En in Frankrijk kun je een boete krijgen als je zonder alcoholtest op pad gaat. Bekijk hier per land wat je in ieder geval mee moet nemen.

Ook al ben je nog zo goed voorbereid, er kan helaas altijd iets mis gaan onderweg. Controleer daarom voor je gaat: is je pechhulp ook geldig in het buitenland? Staat er vervangend vervoer klaar als je auto stuk gaat? Ben je goed verzekerd als er een ongeluk gebeurt?

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/video-voordelen-van-autovakantie/”]

Check 5: Handige gadgets voor in de auto

Met wat kleine dingen maak je de reis een stuk gemakkelijker. Zorg voor een USB-kabeltje zodat je je telefoon onderweg op kunt laden. En neem een houder voor je tablet mee zodat de kids een filmpje kunnen kijken. Oh ja, vergeet ook zeker je reservesleutel niet!

Check 6: Op autovakantie met je newborn

Voor de eerste keer op autovakantie als jong gezin is superleuk, maar ook best wel spannend. En kan zorgen voor een hoop inpakstress. De grootste fout van jonge ouders, veel te veel spullen meenemen voor je baby.

Wat je in ieder geval niet mag vergeten:

  • Eigen identiteitskaart van je kind
  • Voldoende voeding
  • EHBO-setje
  • Telefoonnummer van belangrijke contactpersonen (thuis en op je vakantiebestemming)

Lees hier al onze tips om van jullie eerste vakantie met de kleine de perfecte roadtrip te maken!

auto gezin vakantie

Check 7: Accommodaties tijdens je autovakantie

Naar Zuid-Spanje of Italië rij je niet in een dag. Zoek daarom alvast wat hotels uit om te slapen onderweg. Een paar van jullie tips:

Aparthotel Residhome Paris Asnieres. Pavista schrijft in zijn review: ‘Je rijdt vanuit Nederland alleen maar op de snelweg, en hoeft slechts vier km hooguit door deze buitenwijk van Parijs te rijden, dus geen stress voor mensen die het niet prettig vinden zich per auto door een grote stad te verplaatsen.

Hotel Alter Wirt. Dit hotel krijg van jullie gemiddeld een 7,8 op Zoover.nl. Volgens Gave Reinders: ‘Ideaal voor de doorreis naar Italië, Oostenrijk of Slovenië!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/zo-parkeer-je-je-auto-op-vakantie/“]

Check 8: Huisdier mee op autovakantie

Gaat Fikkie, Bello of Flappie mee op autovakantie? Zorg dat je beestje goed ingeënt is en regel op tijd een dierenpaspoort. Vergeet ook niet om een speciale hondengordel of kattenkooi aan te schaffen. Bekijk ook speciale huisdier-checklist

autovakantie

Check 9: Plan je route

Met alle moderne navigatiesystemen zou je bijna vergeten om je route uit te stippelen. Maar je GPS kan haperen of er kan zomaar een onverwachte wegafzetting zijn. Plan daarom altijd je route vooraf en neem een ouderwetse wegenkaart mee als back-up.

Check 10: Maak een proefritje

Het kost wat tijd en moeite, maar dat is het meer dan waard. Pak je auto alvast een keer helemaal in en maak een proefritje. Past alles in de wagen en heeft iedereen nog meer dan genoeg ruimte? Dan zit je goed! Scheelt je zeker een hoop stress als je op het punt van vertrekken staat.