De meest extreme vliegvelden ter wereld

Redactie - 27 augustus 2017

De meest extreme vliegvelden ter wereld

Redactie - 27 augustus 2017

Een ontspannen vakantie begint met een rustige vliegreis. Maar niet op deze luchthavens. Deze 10 meest extreme vliegvelden ter wereld zijn alleen voor echte thrillseekers. Te spannend voor je? Check hier de mooiste vliegvelden ter wereld!

1. Vliegveld Princess Juliana op Sint Maarten

Rustig zonnen is er op Maho Beach niet bij. Dit strand ligt vlakbij Princess Juliana International Airport op Sint Maarten. En dan bedoelen we ook echt vlakbij! Door de extreem korte landingsbaan (slechts 2300 meter) razen de laagvliegende vliegtuigen vlak over de kuststrook. Een spektakel om te zien. De plek is daarom enorm populair bij vliegtuigspotters.

Bak jij liever ongestoord bruin? Bij Aparthotel Divi Little Bay Beach Resort is een ‘Heerlijk kalm zandstrand zonder stenen of rotsen en een rustige branding’, volgens Arjo van den Berg.

 vliegveld nepal

Beeld: www.pagalparrot.com

2. Vliegveld Tenzing-Hillary in Nepal

Alsof een trip naar Nepal nog niet avontuurlijk genoeg is… Eén van de meest gevaarlijke landingsbanen ter wereld ligt aan de voet van de Mount Everest bij Tenzing-Hillary Airport. De baan is maar een paar honderd meter lang en eindigt in een diep ravijn. En dan hebben we het nog niet eens over de hoge bergen die rondom het vliegveld liggen… Niet voor niets mogen alleen speciaal getrainde piloten hier vliegen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/5x-spelletjes-op-vliegveld/”]

3. Vliegveld Courchevel in Frankrijk

Extreme vliegvelden vind je zeker niet alleen aan de andere kant van de wereld. Courchevel Airport ligt gewoon in Frankrijk. Met een landingsbaan van slechts 545 meter, een hellingspercentage van 18,5 procent en omringd door kliffen alleen geschikt voor echte waaghalzen! Ook hier hebben de piloten een speciaal diploma nodig om de baan te mogen bedwingen.

vliegveld gibraltar

Beeld: www.ze.nl

4. Vliegveld Gibraltar

Nog zo één wat dichter bij huis: Gibraltar Airport. De start- en landingsbaan van dit vliegveld loopt precies langs de grens met Spanje. Het meest vreemde is wel dat de baan maar vijfhonderd meter van de stad af ligt. Steeds als een vliegtuig landt of opstijgt, wordt het verkeer stilgelegd. Nog een uitdaging voor de piloten, de landingsbaan is maar 1800 meter lang.

5. Vliegveld Toncontín International in Honduras

Een applaus heeft de piloot op weg naar Honduras wel verdiend. Om op de landingsbaan van Toncotín International Airport te komen, moet hij een enorm scherpe bocht van 45 graden maken. En dat in een vallei vol hoge bergen. Is dit iets te spannend voor jou? Het land heeft gelukkig nog een aantal andere vliegvelden die een stuk minder extreem zijn.  

6. Vliegveld Juancho E. Yreauquin op Saba

Bij de landing op Juancho E. Yreauquin Airport op Saba kun je maar beter niet naar buiten kijken. De landingsbaan is één van de twee kortste ter wereld. Het scheelt maar een paar meter of het vliegtuig stort zo zestig meter de zee in. De harde windvlagen langs de rotsen en kliffen maken het nog wat spannender.

Na een stressvolle landing heb je vast zin om even bij te komen. En dat kan perfect in Hotel Hampshire Queen’s Gardens. Volgens Nol een absolute aanrader: ‘Bijzonder gastvrij, uitstekend eten en heerlijk rustig!

7. Vliegveld Maketane Strip in Lesotho

De andere van de twee kortste landingsbanen ter wereld vind je in Lesotho in Afrika. De baan van Maketane Air Strip is maar vierhonderd meter kort. En eindigt ook nog eens op de rand van een diepe klif. De afgrond is maar liefst zeshonderd meter diep! Niet voor niets wordt dit vliegveld als één van de meest angstaanjagende ooit gezien. Veel vakantiegangers zie je hier trouwens niet. Het vliegveld wordt vooral gebruikt door liefdadigheidsorganisaties en dokters.

 vliegveld schotland

Beeld: www.tufansevincel.com

8. Vliegveld Barra in Schotland

Het extreme deel van de vlucht naar Barra Airport in Schotland begint als je bij vloed landt. De landingsbanen van dit vliegveld liggen namelijk pal op het strand. Stijgt de zee, dan lopen de banen onder water. Geen probleem voor een getrainde piloot, maar niet echt rustgevend als je uit het raampje kijkt.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/wifi-wachtwoorden-vliegvelden-hele-wereld/”]

Vliegveld Gustaf II

Beeld: www.flabber.com

9. Vliegveld Gustaf II op Saint Barthélemy

Naar Saint Barthélemy vlieg je waarschijnlijk voor een ultiem ontspannen zonvakantie. Maar voor het zover is, is het nog even flink de billen bij elkaar knijpen. Om op de landingsbaan van Gustaf III Airport te komen, moet de piloot extreem laag over de bergen vliegen. Waar ook nog eens auto’s en scooters rijden. Het vliegveld heeft nog een andere landingsbaan, maar deze route vliegt rakelings over de hoofden van vakantiegangers op het strand!

 vliegveld san diego

Beeld: www.san-diego-airport.nl

10. Vliegveld San Diego

Last but not least: San Diego National Airport in de Verenigde Staten. Met meer dan 48.000 passagiers per dag is dit het drukste vliegveld van de Verenigde Staten. De grote hoeveelheid vliegtuigen is dan ook een logistiek priegelwerkje. En dan ligt de landingsbaan ook nog eens vlakbij de stad!

Wat is het meest extreme vliegveld waar jij ooit bent geweest? Deel je ervaringen in de comments!