5x de leukste steden in Kroatië voor een stedentrip

Redactie - 9 mei 2018

5x de leukste steden in Kroatië voor een stedentrip

Redactie - 9 mei 2018

Denk eens aan Kroatië als je plannen hebt voor een stedentrip. Dit mooie land zit vol historie, achitectuur en werelderfgoed, afgewisseld met prachtige stranden en een geweldige natuur. Dit zijn volgens ons de vijf leukste steden van het land om binnenkort eens te bezoeken.

Dubrovnik aan de kust

Als je een van de mooiste steden van de Adriatische kust wil bezoeken, ga dan naar Dubrovnik. De middeleeuwse binnenstad is haast sprookjesachtig, zo mooi. Denk aan oude straten, huizen met rode daken, veel architectuur, sfeervolle pleinen, de haven, haar stranden en natuurlijk de stadsmuur. Want Dubrovnik ligt direct aan zee en is verder omringd door een eeuwenoude muur, en dat levert mooie plaatjes op. (Niet voor niets is Game of Thrones hier opgenomen). Wandel aan het einde van de dag over de stadsmuur, voor het mooiste uitzicht over de stad, de zee en de zonsondergang.

Het zoete Zagreb

Via de Stenen Poort (Kamenita Vrata) wandel je het oude stadscentrum van de hoofdstad van Kroatië binnen, waar je langs vele gekleurde gebouwen struint. Het centrum staat vol musea en theaters voor cultuurliefhebbers. Bijzonder is het Museum of Broken Relationships, waar objecten tentoongesteld zijn met een verhaal over de verbroken relatie die daarbij hoort. Verder vind je hier vele fijne restaurants met een gemoedelijke sfeer en waar je heerlijk kunt eten. Een grappig weetje over Zagreb is dat dagelijks tweehonderd straatlantaarns in het oude centrum met de hand worden aangestoken door lantaarnopstekers, als traditie.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/ontdek-kroatie-tijdens-ultieme-roadtrip/”]

Split vol historie

Eigenlijk is het historische centrum van Split een grote bezienswaardigheid, want het bevindt zich binnen de muren van een paleis. Dit paleis behoorde tot de Romeinse keizer Diocletianus en tegenwoordig wonen er mensen, kan je er goed winkelen en is er een leuke markt. Ook de brede boulevard van Split is een must om te bezoeken. Drink een drankje op het terras, genietend naast de vele palmbomen. Zoek je een plek met een geweldig uitzicht over de stad? Bezoek dan Park Marjan, bovenop een heuvel en verwacht een adembenemend kijkje over Split.

Hvar op het eiland Hvar

Op het gelijknamige eiland in de Adriatische Zee vind je de stad Hvar. Vooral de natuur is hier opvallend. Zo bestaat het eiland uit heuvels van kalkstenen, staat het vol lavendelvelden en natuurlijk het prachtige helderblauwe water van de zee en met een schitterend zandstrand. Ook Hvar is een historische stad en dat zie je terug aan alles, zoals de stadsmuren. En het plein Piazza, dat een van mooiste pleinen van de streek Dalmatië wordt genoemd. Slenter door het centrum en bekijk bezienswaardigheden zoals Fort Fortica en de kathedraal.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/kroatie-beginners-2/”]

Pula, het geheim van Kroatië

Het is de oudste stad aan de oostkant van de Adriatische kust en ook een van de mooiste. Je kent het misschien van het Pula Film Festival dat hier jaarlijks plaatsvindt. In Pula vind je vele Romeinse resten zoals het amfitheater en een tempel. In het oude centrum wandel je langs gekleurde gebouwen, groene parken en door de lange wandelstraat. Neem ook een kijkje in de overdekte markthal voor verse lekkernijen. En niet te vergeten: in Pula vind je een aantal heel mooie stranden.

Ben je zelf wel eens op vakantie geweest in Kroatië? Laat dan een review achter en inspireer andere vakantiegangers.