De lekkerste zoete toetjes, taartjes en snacks uit Spanje

Redactie - 30 oktober 2018

De lekkerste zoete toetjes, taartjes en snacks uit Spanje

Redactie - 30 oktober 2018

Een ding is zeker: Spanjaarden houden van zoet. Tijdens het ontbijt, als tussendoortje én als toetje natuurlijk. Inspiratie opdoen voor een etentje? Of ga je binnenkort op vakantie naar Spanje? Begin maar vast te watertanden bij deze Spaanse zoetigheden.

Spaanse zoetigheden

Churros

Churros bij het ontbijt

Churros: hier een lekkere snack op de kermis, in Spanje eet je ze bij het ontbijt. De krokant gefrituurde deegstengels met suiker dip je in een dikke chocoladesaus. Churros con Chocolate in plaats van een broodje kaas dus. Het populairst zijn churros in Madrid, waar ze al twee eeuwen dienen als ontbijtje. Ambachtelijke churreria’s – meestal al geopend vanaf een uur of zes ’s morgens – herken je aan de marmeren vloeren en idem tafeltjes.

Spaanse zoetigheden - Crema Catalana

Crema Catalana

Franse broer

Crema Catalana is de Catalaanse variant van de Franse crème brûlée. Allebei gemaakt met custard en een knapperig suikerlaagje, maar in de Spaanse versie zit onder andere citroen, sinaasappel en kaneel. In Barcelona en omringde plaatsen vind je dit nagerecht op élke menukaart.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/toplijstje/lekkerste-spaanse-gerechten/”]

Spaanse zoetigheden - Flan

Flan

In de ban van de flan

Een klein custardpuddinkje met een druipende diepgouden karamelsaus: de flan is een populair toetje in Spanje. Ook hier is er weer een Franse versie, de crème caramel. Het verschil? In Frankrijk maken ze hem met vanille, terwijl in je Spanje kaneel of citroenschil vaak de smaakmaker is. De flan wordt veel gegeten in Catalonië, maar komt oorspronkelijk uit Andalusië.

Spaanse zoetigheden - Turrón

Turrón

Wintersnack Turrón

In de wintermaanden vind je in Spanje op elke straathoek de turrón. De zoete lekkernij wordt gemaakt van amandelen, honing en eiwit en lijkt een beetje op nougat. Er zijn fabrikanten die turrón in Catalonië en Frankrijk produceren, maar de one and only wordt al sinds de vijftiende eeuw in Jijona gemaakt. Er bestaan ook varianten gevuld met chocola, likeur, noten of gekonfijte vruchten.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/stedentrips/13-x-stedentrip-in-spanje/”]

Spaanse tompouce

Hij heeft wat weg van de Nederlandse tompouce, de Spaanse Milhojas de Merengue. Ook dit gebakje bestaat uit laagjes bladerdeeg, niet met banketbakkersroom, maar met een laag stijfgeklopt eiwit. Aan de vulling kan vanille, hazelnoot of amandel toegevoegd worden. En citroen. Een soort gelaagd merenguetaartje dus, lekker!

Bij welke Spaanse zoetigheden lik jij je vingers af?