De lokale lekkernijen van Lesbos

Redactie - 14 juni 2018

De lokale lekkernijen van Lesbos

Redactie - 14 juni 2018

Een ijsje hier, een borreltje daar, wat lekkers bij de koffie en geen enkel diner is compleet zonder toetje. Op vakantie hebben we maling aan een paar calorietjes meer. Die luchtige vakantiejurkjes zijn gemaakt om uit te buiken. Maar vaak staat er zoveel lekkers op de kaart dat kiezen best lastig kan zijn. Vier je vakantie op Lesbos? Bestel dan deze lokale lekkernijen!

eten en drinken op Lesbos1. Ontbijten in de ochtendzon met Griekse yoghurt

Op Lesbos stap je iedere ochtend met het juiste been uit bed. Zeker als je in het ochtendzonnetje kunt genieten van je ontbijt. Even wakker worden met een bakje Griekse yoghurt (met honing van de plaatselijke imker natuurlijk), wat vers fruit en een kopje koffie of vers sapje. Dan kun je er weer tegenaan tot koffietijd.

Lokale lekkernijen Lesbos

2. Snoepen van loukoumades bij de (ijs)koffie

Een kopje Griekse koffie smaakt niet zoals je dat gewend bent. Dat komt omdat ze hier gemalen koffie mengen met water. Bestel je espresso, dan krijg je vaak wel koffie van (verse) koffiebonen. En heb jij even geluk! In Griekenland zijn ze namelijk dol op ijskoffies. En een frappe om even af te koelen klinkt helemaal niet verkeerd, toch? De echte zoetekauw vraagt om een bolletje vanille-ijs in de frappe én bestelt natuurlijk een portie loukoumades. Stiekem zijn de zoete mini-oliebollen met honing een nagerecht, maar ze smaken ook wel érg goed tijdens koffietijd. Je koopt ze gewoon bij de lokale bakker. In het authentieke bergdorpje Agiassos, 35 minuutjes rijden vanaf Mytilini, schijnen ze ongeëvenaard te zijn.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/eten-en-drinken-grieks-eiland-kefalonia/”]

eten en drinken op Lesbos

eten en drinken op Lesbos

eten en drinken op Lesbos

3. Lunchen met Griekse kaasjes

Hoewel wij Nederlanders de bijnaam kaaskoppen dragen, zou hij de Grieken ook niet misstaan. Ze zijn namelijk stapelgek op kaas. Overal in Griekenland mag feta niet op je bord ontbreken. Maar in Lesbos zijn ook Ladotyri Mytilinis (harde kaas van schapenmelk) en Mizíthra (witte schapenkaas) favoriet. In de gerechten die je op de foto’s ziet wordt kaas gecombineerd met ei, tomaat, dille en aardappel. Smullen!

4. Borrelen met ouzo en verse olijven

Voor of na het eten trek in een borrel? In Griekenland is ouzo dan natuurlijk een logische keuze. Vanzelfsprekend met een bakje smakelijke olijven waar de Grieken om bekend staan. Wist je dat je ouzo met water moet mengen om zo alle smaken – naast de overduidelijke anijssmaak – optimaal te kunnen proeven? Het nationale drankje kleurt dan melkachtig wit. Daarom krijg je ouzo ook met een glas met water of ijs als je het op een terras bestelt.

eten en drinken op Lesbos

eten en drinken op Lesbos

eten en drinken op Lesbos

5. Dineren op zijn Grieks

Gyros, Souvlaki of Moussaka vind je op de kaart van bijna ieder restaurantje op het eiland wel terug. Maar durf ook eens wat anders te bestellen. Gevulde courgettebloemen bijvoorbeeld, patatokeftedes (aardappelballetjes van Lesbos) of een bord vol verse sardientjes. Uiteraard met een Griekse salade on the side.

Accommodatietips voor een vakantie op Lesbos

De perfecte accommodatie kiezen voor je droomvakantie kan ook best lastig zijn. Gelukkig kun je dan altijd vertrouwen op de reviews van je mede-vakantiegangers. Zo scoren de volgende accommodaties een 9,3 of zelfs hoger:

Van welke Griekse lekkernij kun jij geen genoeg krijgen? Laat het ons weten in een reactie!