7 keer bijzondere tafelmanieren in vakantielanden

Redactie - 1 mei 2019

7 keer bijzondere tafelmanieren in vakantielanden

Redactie - 1 mei 2019

Elk land heeft zijn eigen tafelmanieren en eetgewoonten. Iets wat jij misschien volkomen normaal vindt, kan in een ander land als grof, asociaal of onbeleefd gezien worden. En dat moet je natuurlijk niet hebben wanneer je een land voor het eerst ontdekt! We serveren je de tafelmanieren van een aantal favoriete landen en werelddelen, zodat je alvast kan wennen aan de eetgewoonten op je volgende vakantiebestemming. Aan tafel!

Italië

Denk je in Italië een maaltijd bij di nonna prima te kunnen overleven met je Nederlandse etiquette, think again! Pasta of risotto eet je vóór je hoofdgerecht en o-wee als je na 11:00 uur ’s ochtends nog een cappucino durft te bestellen. Om extra kaas vragen? Beter van niet! Pizza eet je met je handen, en als je een mes gebruikt voor je lasagne, dan beledig je de kok. Dan waren de lasagnebladeren namelijk nog te hard.

China

In China gebruiken ze natuurlijk stokjes in plaats van een vork en mes, maar daar komen we gelukkig nog best mee uit de voeten. So far, so good, zolang je niet met je chopsticks naar iemand wijst, ze rechtop in een bak met rijst zet of op tafel legt in de richting van een tafelgenoot.

Neem in China ook altijd het eten dat het dichts bij jou ligt om beleefd te laten zien dat je niet alleen maar het beste deel probeert te scoren. Boeren is niet alleen normaal, het wordt zelfs gezien als een teken dat je het héérlijk vond! Laat ook altijd wat eten achter op je bord, anders denkt de gastheer dat er niet genoeg eten was voor zijn gasten.

Zuid-Amerika

Niks aan de hand wanneer ze in Zuid-Amerika met hun drankje knoeien… In delen van Peru, Argentinië, Chili en Bolivia wordt er tijdens het diner een ode gebracht aan Pachamama, de Andes-godin van vruchtbaarheid en oogst. Hoe? Door een paar druppels van je drankje op de grond te morsen en te zeggen: ‘Para la Pachamama.’ Dit ritueel wordt ‘ch’alla’ genoemd en daar hoef je dus niet gek van op te kijken.

Egypte

Zelf je glas bijschenken is not done in Egypte. Het is gebruikelijk om te wachten tot iemand anders je glas opnieuw vult. Het glas van je buurman vullen wanneer dat nodig is, is juist wél een goed idee. Opletten geblazen! Want als een glas minder dan halfvol is, moet het worden bijgevuld. Maar vergeet je buurman jouw glas bij te vullen? Dan kun je hem laten weten dat het het tijd is voor een refill door een beetje in zijn glas te gieten.

Japan

Krijg je in Japan noedels of soep voorgeschoteld? Slurp alsof je leven er vanaf hangt! Slurpen toont namelijk waardering voor het eten aan de chef. Hoe luider hoe beter. Je mag zelfs de soepkom gewoon aan je mond zetten. Lepels zijn in Japan namelijk zeldzaam. Maar wat je ook doet: kruis je eetstokjes nooit en lik er vooral niet aan.

India, Midden-Oosten, Afrika

Sorry linkshandigen – in India, het Midden-Oosten en sommige delen van Afrika wordt het als onrein beschouwd om met je linkerhand te eten.

Thailand

De Thai houden er een gekke gewoonte op na: in Thailand worden vorken namelijk gebruikt om eten op je lepel te leggen. Stop je eten vooral niet in je mond met die vork, want dat is niet hoe het hoort in dit populaire vakantieland. Van eetstokjes zijn ze trouwens ook niet altijd fan. Wanneer je chopsticks tevoorschijn tovert word je als ‘best een beetje aso’ gezien.

Nu je goed voorbereid bent op een uitgebreid diner in je vakantieland naar keuze, kun je met een gerust hart een van onze lievelingsaccommodaties boeken:

Mediterraneo & Villa****Vitor’s Village****
Family Park I Pini****
Els Prats Village****