Altijd al eens in de Dode Zee willen drijven? Of door het Glacier National Park rijden? Doe het dan snel, want deze wereldwonderen worden ernstig bedreigd. Het is niet onmogelijk dat ze helemaal zullen verdwijnen. Eeuwig zonde!

Beeld: Avi Naim via Unsplash

1. De Dode Zee (Israël en Jordanië)

Al eeuwenlang is het mineraalrijke water van de Dode Zee bekend vanwege de geneeskrachtige werking van het water dat acht tot tien keer zo zout is als het water van de oceanen. Het laagste punt van de aarde, gelegen tussen Israël en Jordanië, is dan ook een populaire plek voor wellness en ontspanning. Toch droogt deze zoute waterplas in rap tempo op. Het toch al lage waterniveau zakt sinds de jaren ’70 bijna een meter per jaar doordat beide landen het water uit de zee wegpompen voor drinkwater en irrigatie, terwijl er vrijwel geen aanvoer van nieuw water is. Deskundigen zeggen dan ook dat dit natuurwonder binnen honderd jaar volledig opgedroogd kan zijn.

Bijzonder: door het hoge zoutgehalte blijf je altijd drijven en kun je zelfs een krantje lezen in het water.

2. Het Glacier National Park, Montana (Verenigde Staten)

Van de meer dan 150 gletsjers die in 1850 op de bergtoppen van het Glacier National Park lagen zijn er nog maar 26 over . De grote gletsjers kunnen tegen 2030 zelfs volledig verdwenen zijn. Dit komt door de Global Warming waardoor de temperatuur jaarlijks bijna 1,5 graad warmer wordt. De gletsjers smelten permanent waardoor er in de zomer veel minder koel water de beekjes en meren instroomt en het water te warm blijft. Dit heeft een verwoestend effect op aantal vis- en andere diersoorten.

Beeld: carecrit via Pixabay

3. Het Amazone Regenwoud (Zuid-Amerika)

Het Amazonegebied strekt zich uit over maar liefst negen landen in Zuid-Amerika. In het Amazone Basin bevinden zich ongeveer de helft van alle tropische regenwouden van de wereld. Maar het gaat niet goed met die regenwouden. In de laatste vijftig jaar is er al bijna twintig procent verdwenen. Het meeste bos wordt gekapt om de grond geschikt te maken voor veeteelt. Door de massale kap komt er meer CO2 in de lucht. Hierdoor gaat de luchtkwaliteit achteruit en dat heeft een negatief effect op het wereldklimaat. Aanrader als je er bent: diep in het regenwoud kun je een duizelingwekkende wandeling maken over de Manu Cloud Forest Canopy Walkway. Niet geschikt voor watjes.

4. Het Monarch Vlinderreservaat (Mexico)

Vlinderliefhebber? Of liefhebber van een bijzonder wereldwonder? Dan moet je naar het Monarch Butterfly Biosphere Reserve, op zo’n 2,5 uur ten westen van Mexico City. Het is de enige plek ter wereld waar je miljoenen Monarchvlinders bij elkaar kunt zien. Gaaf! Ze overwinteren daar na een reis van bijna 5000 kilometer vanuit Canada en de Verenigde Staten. Maar de habitat van de vlinders wordt bedreigd door ontbossing en ook de reis naar hun tijdelijk verblijf kent steeds meer gevaren door klimaatverandering. Dus ga er snel naartoe! En maak dan zeker met een gids een paardrijtocht door het vlinderreservaat. Bucketlist. De eerste twee maanden van het jaar zijn het beste voor een bezoek.

Kliffen Dover

Beeld: Wilhei via Pixabay

5. De witte kliffen van Dover (Groot Brittannië)

De iconische witte kliffen van Dover verdwijnen in een alarmerend tempo. Door hogere waterstanden, extremere temperaturen en hevige stormen gaat de afkalving van de witte rotsen in de laatste 150 jaar tien keer sneller dan in de 7000 jaar ervoor. Elk jaar verdwijnt er zo’n een tot twee meter van deze zachte rotskust.

6. De Chinese Muur (China)

De Chinese Muur werd ruim 2000 jaar gebouwd om China te beschermen tegen invallen van vijandelijke nomadische ruitervolkeren. Ook dit nieuwe wereldwonder wordt bedreigd. De toenemende slechte weersomstandigheden, erosie en niet te vergeten de niet aflatende stroom toeristen die jaarlijks de Chinese muur bezoeken zorgen ervoor dat de ruim 6000 kilometer lange muur steeds verder afbrokkelt. Wil je de Muur op een minder drukke plek bezoeken? Ga dan naar Juyongguan. Je moet wel fit zijn want er is geen kabelbaan om boven te komen.

Groot Barriererif

Beeld: Steinchen via Pixabay

7. Het Groot Barrièrerif (Australië)

Het enige levende object dat vanuit de ruimte te zien is wordt beschouwd als een van de zeven echte natuurwonderen. Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrif van de wereld en strekt zich een kleine 2000 kilometer uit voor de noordoostkust van Australië. Er leven meer dan vierhonderd soorten koraal en 1500 verschillende vissoorten. Helaas wordt ook dit wereldwonder bedreigd. Door de stijging van de watertemperatuur en verzuring van de oceanen verbleken de koralen en sterven ze af. Volgens een rapport van Greenpeace stierven in 2016 alleen al een kwart van de koralen en als het zo doorgaat bestaat het koraalrif over een eeuw niet meer.

8. De Malediven (Republiek der Malediven)

Een paradijs midden in de Indische Oceaan en daarom een populaire bestemming voor strandvakanties en huwelijksreizen: de Malediven. De honderden eilanden zijn het laagst gelegen land van de wereld. Ze liggen in prachtig blauw water waar je wordt omringd door kleurrijke vissen. En vergeet de poederwitte stranden niet. Maar helaas wordt ook dit paradijs bedreigd. Volgens wetenschappers bestaan deze eilanden door stijging van de zeespiegel en klimaatverandering over een eeuw niet meer en is er weer een natuurlijk wereldwonder verdwenen.

Bijzonder: stap op een dhoni charterboot en leer hoe een andere manier van vissen de visstand kan redden.

Taj Mahal

Beeld: Mac8oppo via Pixabay

9.  Taj Mahal (India)

Een van de zeven nieuwe wereldwonderen is de Taj Mahal. Het iconische gebouw is in 1632 gebouwd in opdracht van Shah Jahan als mausoleum voor het graf van zijn vrouw Mumtaz Mahal die in het kraambed was gestorven. Jaarlijks komen er miljoenen toeristen naar het perfect symmetrisch gebouwde wereldwonder dat sinds 1983 op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Dat is helaas niet zonder gevolgen. Het gebouw heeft te lijden door al die toeristen en de toegenomen lucht- en watervervuiling. Er gaan zelfs stemmen op dat binnen een aantal jaar geen toeristen meer worden toegelaten. De Taj Mahal zonder mensen zien? Dat kan vanaf de tuinen aan de overkant van de Yamumarivier.

10 Machu Picchu (Peru)

In de ‘verloren stad’ Machu Picchu is nog veel van de oude Inca-beschaving terug te vinden. Geleerden zijn het oneens over wat de precieze functie van de stad was die hoog in de bergen van Peru ligt. Feit is dat de stad het eerst werd ontdekt in 1866 door een Duitse goudzoeker. Hij plunderde het gebied en verkocht de schatten aan Europese musea. Daarna raakte Machu Piccchu in de vergetelheid tot de herontdekking door een historicus in 1911. De stad werd populair als toeristenattractie nadat National Geographic in 1913 er een compleet nummer wijdde. Die toeristenstroom en de toenemende erosie en aardverschuivingen zijn reden dat de ruïnes van Machu Picchu instorten.

Bijzonder: loop het 45 kilometer lange oude Incapad en bereik zo in drie tot vier dagen de toegangspoort Intipunku.

Heb jij een van deze wonderlocaties al eens bezocht of nog op je lijstje staan om te bezoeken?

Zin in meer vakantie-inspiratie? Volg Zoover ook op Instagram.

Madeleine

Redacteur

6 december - 2018

Reacties