Op een rij: de 7 klassieke wereldwonderen

Redactie - 10 april 2018

Op een rij: de 7 klassieke wereldwonderen

Redactie - 10 april 2018

Wij verzamelden de wereldberoemde klassieke wereldwonderen voor je. Ons advies: ga snel naar nummer 1, deze is als enige nog in zijn volle glorie te aanschouwen. En verdiep je daarna in de moderne wereldwonderen!

1. Piramide van Cheops

Het is eigenlijk heel verdrietig nieuws, maar dit is het enige klassieke wereldwonder dat nog bestaat. De piramide wordt ook wel ‘Grote Piramide’ of ‘Grote Piramide van Gizeh‘ genoemd. De piramide is het grafmonument van farao Cheops. Hoewel nooit is bewezen dat er iemand is begraven.

De piramide was vroeger bedekt met een laag witte kalksteen en de top bevatte waarschijnlijk een piek van electrum; een mengsel van goud, zilver en andere metalen. Dat is nog eens shinen!

Het bouwwerk bevat zo veel mysterie, dat we er heerlijk over kunnen dromen. Was het echt een grafmonument? En hoe zijn alle zware blokken op hun plaats gekomen? Niemand die het zeker weet.

2. Hangende tuinen van Babylon

Wat liefde anno 600 jaar voor Christus betekende? Als je vrouw niet kon wennen aan de stad, liet je een prachtige hangende tuin voor haar maken. We hebben het hier over de Babylonische koning Nebukadnezar. Dit botanische en architectonische kunstwerk bestond uit terrassen, omringd door muren met bomen, bloemen en planten. Alles groeide en hing over de muren waardoor ze boven de rivier de Eufraat hingen. De video hierboven toont in ieder geval een prachtig groen bouwwerk. Dikke kans dat de vrouw van de koning heeft genoten van het groen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/magisch-egypte-woestijnen-piramides-valleien-en-tempels/”]

3. Tempel van Artemis in Efeze

Een compleet marmeren bouwwerk volledig versierd met bronzen beelden. Wij snappen wel dat dat als een van de wereldwonderen wordt bestempeld. De kolossale tempel vinden we in het huidige Turkije en is rond 550 voor Christus gebouwd ter ere van de godin Artemis van de jacht, natuur en geboorte en gefinancierd door Croesus, een ongelooflijk rijke koning. Helaas werd de tempel in 356 voor Christus in brand gestoken.

Zeus Olympia

Zeus Olympia

4. Beeld van Zeus te Olympia

Dit beeld toont de Griekse oppergod, Olympus. Oorspronkelijk stond het beeld in de Dorische tempel van Olympia waar de allereerste Olympische Spelen werden gehouden. Er werd niet bespaard op de kosten, want het beeld was minimaal negen meter hoog en bedekt met ivoor en bladgoud. De ogen? Ach die waren van edelstenen. Fun fact: de tempel was veel te klein in verhouding tot het beeld, waardoor het beeld nóg groter leek.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/griekenland-kos-5x-cultuur-snuiven/”]

5. Mausoleum van Halicarnassus

Je gelooft het niet, maar dit is een graf. De graftombe is 45 meter hoog en heeft een oppervlakte van 1.216 m2. Als je je afvraagt, wat deed deze man? Hij was een bestuurder van de streek Caria, de hoofdstad was destijds Halicarnassus en dat kennen we tegenwoordig als Bodrum in Turkije. Niet alleen de grootte zorgde voor een plek in deze lijst. Ook de versieringen waren rijkelijk. Vooral het beeld bovenop het dak, waar vier van de beroemdste beeldhouwers in die tijd aan werkten, was immens. Het was een beeld van een strijdwagen met vier paarden die op leken te stijgen naar de hemel.

6. Kolossus van Rhodos

Een bronzen beeld van 32 meter hoog, dat kunnen we gerust een kolossaal beeld noemen. We vinden het wereldwonder in de haven van Rhodos en is gebouwd ter ere van de herdenking van de grote overwinning van Rhodos. De Kolossus werd in 226 voor Christus getroffen door een aardbeving en bleef daarna 900(!) jaar liggen. In het jaar 654 werd het beeld door het Arabische leger in stukjes gehakt en verkocht als schroot. Zonde, als je het ons vraagt.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/9x-bijzonder-overnachten-in-turkije/”]

7. Pharos van Alexandrië

We sluiten de lijst met deze imposante vuurtoren in Egypte. Het duurde vijftien jaar voordat de toren klaar was, maar hij was dan ook 130 tot 180 meter hoog. Het is niet zeker hoe hoog de toren precies was. Zo’n 1500 jaar heeft de vuurtoren schepen de haven van Alexandrië binnen geloodst. Het was de grootste vuurtoren uit de oudheid, bestaande uit witte natuursteen en wit marmer en kende drie verdiepingen: een vierkante basis, een achthoekige constructie en een ronde bekroning.

Ben jij ook benieuwd naar de 7 moderne wereldwonderen die nog wel allemaal te bezoeken zijn? Laat het ons weten in een reactie.