5x delicatessen uit de Rhône-Alpes

Redactie - 27 maart 2017

5x delicatessen uit de Rhône-Alpes

Redactie - 27 maart 2017

Ik ga op reis en neem mee: pittige geitenkaas, nougat, gedroogde worstjes, de beste wijnen … Tijdens een kampeertrip in de Rhône-Alpes kun je die voorraad pindakaas en hagelslag gerust thuis laten. Het gebied staat namelijk bekend als gastronomisch paradijs! Op deze plaatsen vind je de beste delicatessen. Tip: laat genoeg ruimte over in de achterbak.

Rhone-Alpes - Keuken - Montelimar Nougat

1. Bezoek de Nougatiers van Montélimar

Het traditionele dorpje Vallon Pont d’Arc ligt midden in de Ardèche, een natuurgebied dat ideaal is voor fietstochten en wandelingen door het Franse heuvellandschap. Bovendien zit je hier dichtbij Montélimar, de nougathoofdstad van Frankrijk. Het verhaal gaat dat de stad haar wereldberoemde nougat te danken heeft aan plantoloog Olivier Serres, die er in de achttiende eeuw een paar amandelboompjes neerzette. Hoe ze vervolgens op het briljante idee kwamen hier honing en een eiwitmengseltje aan toe te voegen, is niet helemaal duidelijk. Feit is dat er jaarlijk kilo’s nougat doorheen gaan. De lokale Nougatiers produceren jaarlijks maar liefst 4500 ton! 

Zin gekregen in je eigen berg nougat? Volgens jullie is vakantiepark Les Rives de l’Ardeche, nabij Montêlimar, ‘een echte aanrader‘. Vanaf hier kijk je uit over de wijnvelden en kun je op de fiets gemakkelijk de omgeving ontdekken.

Rhône-Alpes - Keuken - Charcuterie Lyon

2. Ontdek Lyon’s charcuteries

Hoewel je in Lyon prima terecht kunt voor een exclusief sterrendiner vanaf een euro of honderd, is er gelukkig ook genoeg te smullen voor mensen met een iets meer gangbaar budget. In Bouchons, traditionele lunchtentjes, kun je terecht voor echte lokale specialiteiten zoals de wereldberoemde Rosette de Lyon (salami), de Saucisson de Lyon (worst van gehakt en spek), smeuïge paté’s en de Coq au vin (gestoofde kip). Veel Bouchons hebben een eigen charcuterie; een gespecialiseerde slager met schappen vol speciale worstjes en paté’s. Oftewel: een perfect beginpunt tijdens het volladen van je picknickmand of achterbak.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/?p=68894″]

Rhone-Alpes - Keuken - Valrhona chocolate

3. Trakteer jezelf op Valrhôna chocolate

Nog zo’n fijne zoete specialiteit uit de Rhône-Alpes: Valrhôna chocolate! Wat begon als een piepkleine chocolaterie, is uitgegroeid tot een exclusief topproduct: een Valrhona chocolaatje uit Tain-l’Hermitage kom je alleen in de allerbeste restaurants tegen. En in het chocolademuseum Cite du Chocolat Valrhona! De nabijgelegen Camping Municipals les Lucs in Tain-l’Hermitage krijgt van jullie een 8,2. 

Rhône Alpes keuke - Picodon Geitenkaas

4. Proef de Picodon geitenkaas

Bij de Rhône-vallei denk je vast aan uitgestrekte wijngaarden en eindeloze keuze uit de beste wijnen van de regio. Geen zorgen, das inderdaad precies wat je hier vindt! Maar er is meer. Want zo’n glas rode wijn smaakt natuurlijk nóg beter met wat delicatessen ernaast. Zoals de Picodon geitenkaas, die gemaakt wordt in het zuidelijke gedeelte van de vallei. Het gebied hier is te laag voor wijnbouw, maar perfect als graasland. En dat proef je. Een kleine waarschuwing vooraf: ‘Picodon’ betekent pittig …

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/?p=68104″]

Rhône-Alpes keuken - boter

5. Ga voor een broodje Beurre de Bresse

Het geheim van veel chefs uit de Rhône-Alpes is de Beurre de Bresse, de romige boter die zelfs de droogste baguette omtovert tot een smakelijk stokbroodje. De boter is dan ook niet zomaar een boter, maar een beschermd product dat alleen van lokaal koeienmelk wordt gemaakt. De Bresse regio bestaat uit uitgestrekte weides en traditionele boerendorpjes en is perfect voor een fietstocht (bijvoorbeeld vanaf het stadje Bourg en Bresse). Het is trouwens ook om andere culinaire redenen een topbestemming. De regio is namelijk ook beroemd om de Bressekip, de exclusieve kwaliteitskipjes die hier rondscharrelen.

Wat zijn volgens jou de allerlekkerste Franse vakantiebestemmingen? Schrijf een review en deel je ervaring!