De leukste markten in België

Redactie - 16 september 2014

De leukste markten in België

Redactie - 16 september 2014

Bij onze zuiderburen barst het van de markten. In grote steden en kleine dorpen stallen handelaren wekelijks hun waren uit. Van antiek of brocante tot vintage en zolderrommel: België is van alle markten thuis. En of je nou komt voor het struinen of voor het scoren van een uniek exemplaar; maak er meteen een trip van en breng er de nacht door! Wij presenteren de leukste markten in België.

Vintage Design Event in Gent © Toerisme Gent

Vintage Design Event in Gent

Zo’n 40 handelaren uit België, Nederland, Duitsland en Frankrijk stallen op de Vrijdagsmarkt in Gent hun retro- en vintagecollectie uit. Hier scoor je kleding, meubels, sieraden, speelgoed en ander leuk spul uit de sixties, seventies en eighties. De markt is omgeven door terrasjes, ideaal om na – of tussen – het shoppen je aanwinsten te bewonderen.

Waar: Vrijdagsmarkt Gent | Wanneer: 21 september 2014 | Info: vintagedesignevent.be | Slapen in Gent

Antiekmarkt in Tongeren ©Toerisme Vlaanderen

Antiekmarkt in Tongeren

In Tongeren vind je de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux. Tongeren zelf is ook antiek: het is namelijk de oudste stad van België. Al meer dan 30 jaar stallen zo’n 350 kramen en antiekzaakjes iedere zondag hun beste spullen uit. Ben je op zoek naar iets bijzonders of specifieks, dan zit je hier goed. Zo zijn er stands vol met etalagepoppen, oude prentenkaarten, strips en uur- of zilverwerk.

Waar: Leopoldwal, Veemarkt, Maastrichterstraat, de Schiervelstraat, Clarissenstraat, Eburonenhal | Wanneer: elke zondagochtend van 7.00 uur tot 13.00 uur | Info: tongeren.be/toerisme | Slapen in Tongeren

Boekenmarkt ©Toerisme Vlaanderen

Folkloremarkt in Brugge

Brugge is één grote rommelmarkt; in het oude centrum stikt het van de antiekzaakjes. Op zoek naar een bijzonder boek? Dan is de boekenmarkt in het vlak bij gelegen Damme een aanrader. Op de Folkloremarkt in Brugge vind je oude tweedehands spullen (de spullen hier moeten minstens 50 jaar oud zijn) en veel zelfgemaakte of afgewerkte producten.

Waar: Dijver en Vismarkt | Wanneer: elke zaterdag, zondag en feestdag van half maart tot 15 november om 10.00 uur en 18.00 uur | Slapen in Brugge

Brocante in Belgie ©Toerisme Vlaanderen

Brocantwerpen in Antwerpen

Antwerpen is de place to be voor tweedehands koopjes. Zo is er de Vrijdagmarkt, waar al sinds 1500 tweedehands spullen worden verhandeld. De traditie leeft voort in de wekelijkse markt op vrijdag, waar je van vroeg tot 13.00 uur kleding, meubels en andere mooie spullen van zowel particulieren als handelaren kunt scoren. Een paar keer per jaar is er Brocantwerpen op de Grote Markt met allerlei soorten spullen in – de naam zegt het al – brocantestijl.

Waar: Grote Markt Antwerpen | Wanneer: woensdag 1 en 29 oktober van 10.00 uur tot 19.00 uur | Info: brocantwerpen.be |
Slapen in Antwerpen

Antiekmarkt in Leuven © Toerisme Leuven

Antiekmarkt in Leuven

In het schattige Leuven vind je in het centrum veel antiekwinkeltjes en galerieën. Naast de bloemenmarkt op donderdag en de ‘gewone’ markt op vrijdag is er elke zaterdag een antiek- en brocantemarkt waar je zolderschatten of dat ene pronkstuk op de kop tikt.

Waar: Mathieu de Layensplein, Mechelsestraat | Wanneer: elke zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur | Slapen in Leuven

Vintage speelgoed ©Toerisme Vlaanderen

Vintage Market in Brussel

In de mooie Sint-Gorikshallen is er elke eerste zondag van de maand een vintage markt. De markt op deze bijzondere locatie is inmiddels een begrip binnen – en buiten – Brussel. Je vindt hier creaties van jonge ontwerpers, betaalbare tweedehands items en veel vintage design. Je kunt er ook een hapje en een drankje doen.

Waar: Sint-Gorikshallen, Sint- Goriksplein | Wanneer: elke eerste zondag van de maand van 12.00 uur tot 19.00 uur | Info: brusselsvintagemarket.be | Slapen in Brussel

5 tips voor marktstruiners

  1. Timing. Zoek je een zeldzaam voorwerp? Probeer er dan vroeg bij te zijn. Liefst nog voor de openingstijd, zodat je vast in dozen kunt snuffelen. Dan ben je de grote opkopers voor, die in de vroegte de meest bijzondere dingen wegkapen. Ga je voor alledaagse dingen zoals speelgoed, boeken of bestek? Dan kun je beter laat komen en een goede prijs onderhandelen.
  2. Wees niet te enthousiast: ‘Ik zoek dit al jaren!’, maar toon wel interesse. Niet te veel, maar ook niet te weinig. Vraag naar de prijzen van verschillende producten en loop desnoods even weg.
  3. Lach! Met een glimlach wek je de sympathie van de verkoper en krijg je vaak meer voor elkaar.
  4. Zorg voor genoeg kleingeld. Zo kun je gepast betalen en dat maakt het afdingen makkelijker.
  5. Ding altijd af, maar niet te veel. Een normale korting ligt tussen de 20 en 50 procent. Bij professionele verkopers mik je het beste op een korting tussen de 10 tot 25%.
Bron foto’s en info: Toerisme Vlaanderen