8 tradities in Europa voor een gelukkig nieuwjaar

Redactie - 31 december 2021

8 tradities in Europa voor een gelukkig nieuwjaar

Redactie - 31 december 2021

Vannacht om klokslag twaalf uur luiden we weer een nieuw jaar in. In veel landen gaat dit gepaard met tradities die in het nieuwe jaar voor geluk moeten zorgen. Wij hebben een aantal van die nieuwjaarstradities in Europa voor je op een rij gezet. In dit blogartikel ‘8 tradities in Europa voor een gelukkig nieuwjaar’ vertellen we je graag wat er op deze speciale avond gebeurd in onze favoriete vakantielanden. Happy 2022!

8 tradities in Europa voor een gelukkig nieuwjaar

Eet twaalf geluksdruiven in Spanje

In Spanje begint het nieuwe jaar met een tros geluksdruiven. Twaalf stuks om precies te zijn. Men gelooft dat het eten van twaalf druiven om middernacht je twaalf maanden vol geluk en voorspoed brengt. Je moet ze wel precies eten op het moment dat de kerkklokken luiden: bij elke slag een druif. Of het je echt geluk gaat brengen dat is nog maar de vraag, maar het is in elk geval een gezond begin van het nieuwe jaar. Sowieso een goed idee om je nieuwe jaar in te luiden in Spanje, bijvoorbeeld in het bruisende Madrid.

8 tradities in Europa voor een gelukkig nieuwjaar

Strooi in Turkije zout voor geluk

Luid de klok in Turkije om twaalf uur het nieuwe jaar in? Dan openen veel Turkse mensen eerst even hun voordeur om zout op de drempel te strooien. Niet omdat het buiten glad is, maar omdat het zout in het nieuwe jaar vrede en overvloed brengt voor jou en je gezin.

Draag rode lingerie in Italië, Turkije of Spanje

Wie op oudejaarsavond rode lingerie draagt, heeft het hele jaar geluk. Tenminste dat geloven de inwoners van Turkije, Italië en Spanje. In deze landen hangen de etalages in december dan ook vol met rood ondergoed. De rode niemendalletjes worden massaal ingeslagen of cadeau gedaan met kerst. Deze volkswijsheid ontstond overigens in het oude China, waar de kleur rood boze geesten verdrijft en geluk brengt in het nieuwe jaar.

8 tradities in Europa voor een gelukkig nieuwjaar

Spring in Denemarken het nieuwe jaar in

In Denemarken springt men het nieuwe jaar in door om middernacht van een stoel te springen. Uiteraard precies om klokslag twaalf uur. Vervolgens gooien ze servies stuk voor de deuren van vrienden. Voor Denen dé manier om iemand geluk te wensen. Want: hoe groter de berg gebroken servies voor je deur, hoe meer geluk je in het nieuwe jaar zult hebben.

Tradities in eigen land

Wij Nederlanders kennen natuurlijk een aantal nieuwjaarstradities. Zo eten we allemaal braaf een oliebol die we het liefst zelf hebben gebakken en steken we massaal ons eigen vuurwerk af. Een andere traditie in dit blogartikel ‘8 tradities in Europa voor een gelukkig nieuwjaar’, is de traditionele nieuwjaarsduik in de Noordzee bij Scheveningen. Maar door de coronamaatregelen wordt dit ijskoude evenement voor de echte bikkels voor de tweede keer afgelast. Niet getreurd! Er zijn heel veel leuke alternatieven om deze traditie op een andere manier voort te zetten. Je kunt natuurlijk je eigen nieuwjaarsduik organiseren, bijvoorbeeld zelf, in koppels, met een stel vrienden of met het gezin als je dichtbij water woont. Of laat je badkuip vol lopen met koud water en onderga je nieuwjaarsduik lekker in je eigen huis.

Voorspel je toekomst in Finland

Naast het traditionele saunabezoek, kent Finland nog een oude traditie tijdens Oud en Nieuw. Zo gebruiken Finnen metaal om te voorspellen wat het nieuwe jaar voor ze in petto heeft. Het metaal wordt gesmolten om het vervolgens in een kom water te gooien. De vorm die het dan krijgt, vertelt iets over de toekomst. Heeft het metaal de vorm van een ring of een hart? Dan ontmoet je in het nieuwe jaar vast en zeker de liefde van je leven.

Eet je buik rond in Estland

Houd je van veel eten? Heel veel eten? Dan is de nieuwjaarstraditie is Estland vast iets voor jou. Op nieuwjaarsdag wordt er maar liefst zeven, negen of twaalf keer gegeten. Dit zijn namelijk de traditionele geluksgetallen. Hoe meer je eet op de eerste dag van het nieuwe jaar, hoe meer geluk er op je pad komt. Eet smakelijk!

8 tradities in Europa voor een gelukkig nieuwjaar

Drink champagne met as in Rusland

De laatste traditie in dit blogartikel ‘8 tradities in Europa voor een gelukkig nieuwjaar ‘ vindt plaats in Rusland. Daar doen ze er echt alles aan om hun wensen voor het nieuwe jaar uit te laten komen. Russen schrijven namelijk hun wens op een briefje om dit vervolgens te verbranden. Tot zover niets bijzonders natuurlijk. Dat wordt het pas als ze de as in hun glas champagne gooien en deze om twaalf uur leegdrinken. En nu maar hopen dat je wens in vervulling gaat. Na zdorovje!

Zoover wenst je een heel gelukkig 2022! Heb jij weleens oud en nieuw gevierd over de grens? Laat het ons weten in de reacties. En vergeet niet om een review achter te laten. Daarmee help je andere vakantiegangers een keuze te maken.