10 x grootste moskeeën

Redactie - 14 juli 2015

10 x grootste moskeeën

Redactie - 14 juli 2015

Wonderschone parels zijn het vaak: de moskeeën op deze planeet. Indrukwekkende bouwwerken waar zich in sommige gevallen enkele miljoenen gelovigen in kunnen verzamelen. Soms zien ze eruit alsof ze de hoofdrol in een 1001 nacht vertelling spelen, soms zijn ze juist modern en statig. Maar meestal vooral erg indrukwekkend! Zie hier: 10 stuks, voor jou.

1. Masjidal-Haram – Mekka
masjidal haram

900.000 mensen kunnen officieel in deze moskee in Mekka, hoewel tijdens de hadj er vaak vier miljoen mensen binnen zijn. Dat gaat dan ook vaak letterlijk niet zonder slag of stoot en soms overlijden er zelfs pelgrims.

2. Moskee van de Profeet – Medinamoskee vd profeet

Hier bevindt zich het graf van Mohammed en is daarmee ook een van de belangrijkste plaatsen van de Islam. Tijdens de hadj kunnen er tot wel 1.000.000 mensen in de moskee, en de rest van het jaar 600.000.

3. Imam Reza Moskee – Reza
imam reza moskee

In deze moskee passen zo’n 700.000 mensen wat bijna alle inwoners van Amsterdam is. Qua capaciteit komt deze moskee op de derde plek, maar qua grootte 600.000 vierkante meter, staat ie op een.

4. Faisal Moskee – Pakistan
faisal moskee

De Faisal Moskee is de grootste moskee van Pakistan en er kunnen zo’n 300.000 mensen in.

5. Taj-ul-Masajid – India
taj-ul-masajid

Er werd meer dan 100 jaar gedaan over de bouw van deze moskee die in BhopalIndia ligt. De oppervlakte is 400.000 vierkante meter, maar er kunnen maar 175.000 mensen in.

6. Istiqlal – Jakarta, Indonesië
istiqlal

De Istiqlal moskee is gebouwd vanwege de herdenking van de onafhankelijkheid Indonesië van Nederland. Istiqlal betekent ook onafhankelijkheid.

7. Hassan II Moskee – Marokko
hassan II

De Hassan II Moskee is de grootste moskee van Marokko, gelegen in Casablanca. De minaret is 210 meter hoog, en daarmee de hoogste van de wereld. Ook bijzonder aan deze moskee is dat het gebouw half boven zee, half boven land is gebouwd. Een deel van de vloer is compleet van glas!

8. Badshahimoskee – Pakistan

bashahi

Deze moskee in de stad Lahore werd al in 1673 gebouwd. Deze moskee is zo groot, dat de Taj Mahal op de binnenplaats zou passen.

9. Vrijdagmoskee – Delhi, India
vrijdagmoskee

Het heet eigenlijk de Masjid-i-Jahan Numa, maar wordt in de volksmond gewoon Vrijdagmoskee genoemd, omdat van oudsher het vrijdaggebed in één moskee werd gehouden. De moskee de een na grootste moskee van India.

 

10. Saleh Moskee – Jemen
saleh moskee

De Saleh Moskee is de nieuwste op de lijst, hij werd in 2008 gebouwd. Er passen 44.000 mensen in en hij staat in de hoofdstad van Jemen, Sanaa.

 

Ken jij ook een mooie moskee? Laat het ons weten en plaats een comment onder dit bericht!