Wat mag ik allemaal niet meenemen als handbagage in het vliegtuig?

Redactie - 22 januari 2019

Wat mag ik allemaal niet meenemen als handbagage in het vliegtuig?

Redactie - 22 januari 2019

Ik ga op reis en ik neem mee: géén scharen, kurkentrekkers of andere scherpe dingen. En géén vuurwerk, spuitbus of familiefles bodylotion. Wat mag ik allemaal niet meenemen als handbagage in het vliegtuig? Ontvlambare of scherpe voorwerpen, liters vloeistof: wij zetten de exacte regels voor je op een rij.

Bagage - erwan-hesry-166245-unsplash-4

Beeld: Unsplash.com – Erwan Hesry

Dit mag je niet meenemen als handbagage in het vliegtuig

Het leek zo onschuldig, die houten duweend die ik meenam voor mijn zoontje in m’n handbagage. Tot ‘ie levensgroot op het scherm van de bagagescanner opdook. Opeens was het de meest intimiderende knuppel die ze ooit gezien hadden daar bij de security check. Hoewel ‘ie na een grondige inspectie gelukkig toch mee mocht op vliegvakantie, had ik mijn lesje geleerd. Geen zin om ook eindeloos veel tijd door te brengen bij de bagagescanner? Dit mag je niet meenemen als handbagage in het vliegtuig:

  • Wapens en alles wat eventueel als wapen kan dienen. Denk hierbij aan scharen, kurkentrekkers, messen en andere scherpe voorwerpen.
  • Explosieve en ontvlambare voorwerpen zoals vuurwerk of spuitbussen
  • Vloeistof in flessen die groter zijn dan 1 liter. Per persoon mag je maximaal 1 liter aan vloeistof meenemen in een transparante, hersluitbare plastic zak.

Handbagage - alexandru-acea-1050974-unsplash-3

Beeld: Unsplash.com – Alexandru Acea

Niet meenemen als handbagage in het vliegtuig: let ook hierop

Behalve de veiligheidsregels voor je handbagage, moet je bij het inpakken ook rekening houden met invoerregels. Dierlijke producten, enorme hoeveelheden alcohol en tabak: vaak mag je die ook niet meenemen als handbagage in het vliegtuig. Vooral als jouw vliegvakantie naar een bestemming buiten de EU gaat, moet je hier goed op letten. Want of je nou een jachttrofee of een scharrelei wilt invoeren van buiten de EU, je zult een gezondheidscertificaat nodig hebben. Lees hier meer over op de website van de belastingdienst.

Benieuwd hoeveel alcohol of tabak je mag meenemen vanaf je vakantieadres in Griekenland of je all-inclusive resort in Turkije? Lees onze blog over welke goederen je moet aangeven bij de douane op de airport.

Handbagage - ernanette-carolino-568270-unsplash-2

Beeld: Unsplash.com – Ernanette Carolino

All-inclusive = dé remedie tegen inpakstress

Zeker zijn dat je niet meer nodig hebt dan een bikini en een hippe zonnebril? Boek een vakantie naar een van de all-inclusive resorts op droomplekken als Sal Rei of Hurghada, en je koffer inpakken wordt peanuts. Wat dacht je bijvoorbeeld van een verblijf aan het zwembad van Hotel Sunrise Royal Makadi in Egypte? Of een vakantie lang relaxen bij Clubhotel Riu Funana op Kaapverdië?